Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

ΜΕΤΡΟ Μετατοπίζεται το εργοτάξιο στην Αγ. Σοφίας

Στη νότια πλευρά της οδού Εγνατίας αναμένεται να στηθεί εντός της επόμενης εβδομάδας το εργοτάξιο για τη συνέχιση των εργασιών κατασκευής του σταθμού μετρό «Αγίας Σοφίας», στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

 Του Φώτη Κουτσαμπάρη
Οι εργασίες που αφορούσαν το βόρειο τμήμα ολοκληρώθηκαν πριν από λίγες ημέρες, καλύφθηκε η πλάκα οροφής, κατασκευάστηκε ο αγωγός της ΕΥΑΘ και τα τοιχία αντιστήριξης, ασφαλτοστρώθηκε το οδόστρωμα και αποδόθηκαν σε κυκλοφορία οι βόρειες λωρίδες της Εγνατίας, στην πλευρά του ναού της Αχειροποίητου.
Οι εργασίες, μεταξύ των οποίων και αρχαιολογικές ανασκαφές, θα συνεχιστούν στην πλευρά της πλατείας Αγίας Σοφίας, όπου θα κλείσουν δύο λωρίδες κυκλοφορίας, καθώς και το πράσινο πάρκο που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή. Η πλευρά αυτή είχε κλείσει και το πρώτο διάστημα των εργασιών για το μετρό, προκειμένου να γίνουν οι μετακινήσεις των δικτύων κοινής ωφέλειας και να κατασκευαστούν οι διαφραγματικοί τοίχοι του σταθμού. Με την ολοκλήρωση αυτών των εργασιών, έγινε το πάρκο, το οποίο ωστόσο θα πρέπει να αναμορφωθεί.
Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι εργασίες μόνωσης της πλάκας οροφής στο Σταθμό «Συντριβάνι». Ξεκίνησαν οι εργασίες τοποθέτησης οπλισμού στο πρώτο επίπεδο του Σταθμού «Δημοκρατίας». Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες κατασκευής διαφραγματικών τοίχων και φρεατοπασσάλων στο Σταθμό «Παπάφη» και σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες τοποθέτησης κυλιόμενων κλιμάκων στο -2 επίπεδο του Σταθμού «Ευκλείδη». Το Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουν εργασίες και στο σταθμό «Βούλγαρη». Οι εργασίες έχουν διακοπεί στο σταθμό της Βενιζέλου, λόγω της εμπλοκής που παρουσιάστηκε με την αποκάλυψη των αρχαιοτήτων. Σημειώνεται, ότι οι μετροπόντικες παραμένουν σε ακινησία εδώ και 14 μήνες πριν από το σταθμό της «Ανάληψης», από τον οποίο είναι τεχνικά αδύνατο να περάσουν. Η κατασκευάστρια κοινοπραξία έχει ζητήσει τη μεταφορά των μηχανημάτων στη Νέα Ελβετία, ώστε να συνεχιστεί από εκεί αντίστροφα η πορεία τους. Η «Αττικό Μετρό» δεν συμφωνεί με το κόστος που υπολόγισε η κοινοπραξία και μέχρι σήμερα δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για τη μεταφορά.