Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Αστυνομικός σε κύκλωμα αρχαιοκαπήλων

Υπαρχιφύλακας της ΕΛ.ΑΣ. φέρεται ότι συμμετείχε σε κύκλωμα αρχαιοκαπήλων, το οποίο ενέχεται στην ανίχνευση, ανασκαφή, ανεύρεση και εμπορία αρχαίων αντικειμένων.


Του Φώτη Κουτσαμπάρη


Ο 38χρονος αστυνομικός προσπάθησε μαζί με τρεις συνεργούς του να πουλήσει στον Πλαταμώνα δύο μαρμάρινα αγαλματίδια, γυναικείας και ανδρικής μορφής, της κυκλαδικής περιόδου, που είναι ανεκτίμητης αξίας. Η τιμή στην οποία πωλούσε τα αγαλματίδια το κύκλωμα ήταν 150.000 ευρώ.
Η εξάρθρωση του κυκλώματος έγινε από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας σε συνεργασία με Υπηρεσίες των Αστυνομικών Διευθύνσεων Πιερίας και Λάρισας. Ο αστυνομικός τέθηκε σε διαθεσιμότητα και παράλληλα διατάχθηκε σε βάρος του ένορκη διοικητική εξέταση. Για συμμετοχή στο κύκλωμα συνελήφθησαν επίσης δύο ιδιώτες, ηλικίας 44 και 38 ετών, ενώ αναζητείται και ένας 57χρονος, φερόμενος ως τέταρτο μέλος της εγκληματικής οργάνωσης.
Το νήμα της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται προχθές το βράδυ, όταν από την ΟΠΚΕ Πιερίας, σε σημείο της εθνικής οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης στην Πιερία, έγινε έλεγχος στο αυτοκίνητο του αστυνομικού, στο οποίο εκείνη την ώρα επέβαιναν ο 44χρονος και ο 38χρονος. Στο αυτοκίνητο βρέθηκαν δύο μαρμάρινα αγαλματίδια, γυναικείας και ανδρικής μορφής, ένα πιστόλι 9 mm και μία γεμιστήρα, που είναι το υπηρεσιακό όπλο του υπαρχιφύλακα, το υπηρεσιακό δελτίο ταυτότητάς του, ένα φυσίγγιο διαμετρήματος 0,38 mm, ένα φυσίγγιο διαμετρήματος 9X19 mm, τρεις ασπρόμαυρες φωτογραφίες που απεικονίζουν αρχαία αντικείμενα, δύο κινητά τηλέφωνα και διάφορα έγγραφα, μεταξύ των οποίων και εκτυπώσεις από ηλεκτρονική εφαρμογή της Ελληνικής Αστυνομίας, στην οποία είχε πρόσβαση ο αστυνομικός λόγω της ιδιότητάς του. Στη συνέχεια εντοπίστηκε και συνελήφθη ο υπαρχιφύλακας σε προαύλιο εγκαταλειμμένου καταστήματος, στα παλιά διόδια Τεμπών της Λάρισας. Στο ίδιο σημείο ήταν σταθμευμένο ένα τζιπ, που όπως προέκυψε ανήκε σε ένας από τους δυο συλληφθέντες ιδιώτες (στον 44χρονο).
Ο υπαρχιφύλακας, σύμφωνα με την αστυνομία, μαζί με τον 38χρονο ιδιώτη, ήρθαν σε επαφή με τον 44χρονο (μέσω του 57χρονου), για να μεσολαβήσει στην πώληση των αγαλματιδίων σε κάποιον γνωστό του. Πράγματι, αυτός μεσολάβησε και πριν από τη σύλληψή τους είχε γίνει ραντεβού στον Πλαταμώνα Πιερίας για να πουληθούν τα αγαλματίδια, αλλά τελικά η αγοραπωλησία δεν έγινε. Ο αστυνομικός, που υπηρετεί στην Αττική, είχε υπηρεσία τη συγκεκριμένη ημέρα, αλλά δήλωσε ψευδώς ασθένεια, για να μεταβεί στον Πλαταμώνα και να πουλήσει τα αγαλματίδια.
Σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του 44χρονου ιδιώτη και στην οικία του 38χρονου βρέθηκαν δύο νομίσματα (χρυσά ή επιχρυσωμένα), τρεις έγχρωμες εκτυπώσεις, που απεικονίζουν αρχαία αντικείμενα καθώς και το χρηματικό ποσό των 445 ευρώ, ενώ στη κατοχή του 38χρονου ιδιώτη βρέθηκε το χρηματικό ποσό των 870 ευρώ. Τέλος, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του 57χρονου -που αναζητείται- βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δεκατρείς έγχρωμες εκτυπώσεις που απεικονίζουν διάφορα αρχαία αντικείμενα και πίνακες, δύο βιβλία σχετικά με αρχαία αντικείμενα και αρχαιολογικούς τόπους, ένας (1) ανιχνευτής μετάλλων, διάφορα σκαπτικά εργαλεία, ένα σύστημα ασύρματης ενδοεπικοινωνίας και ένας αρχαιολογικός χάρτης Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού. Σύμφωνα με σχετική εκτίμηση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, τα αγαλματίδια είναι κυκλαδικής περιόδου και ανεκτίμητης αξίας, ενώ και τα ανευρεθέντα νομίσματα εμπίπτουν στον νόμο περί αρχαιοτήτων και πολιτιστικής κληρονομιάς.
Σε βάρος των συλληφθέντων και του 57χρονου που αναζητείται σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και επιπλέον για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της παράβασης της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς, της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου, της πλαστογραφίας, της νομοθεσίας αναφορικά με τα όπλα, την οπλοφορία και τη χρήση όπλων από αστυνομικούς και της ψευδούς υπεύθυνης δήλωσης. Οι τρεις συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κατερίνης, ενώ η έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να διευκρινιστεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητας της εγκληματικής οργάνωσης, να εξακριβωθεί η τυχόν συμμετοχή των μελών της σε άλλα συναφή αδικήματα και να προσδιοριστεί η προέλευση και ο τρόπος κτήσης των αρχαιοτήτων.
Το αρχηγείο της ΕΛΑΣ υπενθυμίζει ότι η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας είναι αρμόδια για τη διερεύνηση, εξιχνίαση και δίωξη υποθέσεων διαφθοράς, τόσο στο χώρο της Ελληνικής Αστυνομίας όσο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Για καταγγελίες ανάλογων περιστατικών οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, καθ’ όλο το 24ωρο, στο τηλέφωνο 210 - 8779700.