Στόχος της κυβέρνησης με τον τρόπο αυτό είναι από τη μια να εντοπιστούν όλοι εκείνοι που ενώ έχουν την οικονομική δυνατότητα εκμεταλλεύθηκαν το πάγωμα των πλειστηριασμών και σταμάτησαν να καταβάλουν τις δόσεις στις τράπεζες και από την άλλη να παραμείνει η ομπρέλα προστασίας για εκείνους που αποδεδειγμένα βρίσκονται σε αδυναμία.
Στην κυβέρνηση επιχειρηματολογούν ότι αυτό που θέλουν να αποτρέψουν, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών αλλά και του κυβερνητικού εκπροσώπου, είναι να παγώσει τελείως η στεγαστική πίστη και οι τράπεζες να σταματήσουν να χορηγούν δάνεια για την αγορά ακινήτων.
«Εκείνος που μπορεί να πληρώσει θα πληρώσει», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου το πρωί της Δευτέρας, ο οποίος πρόσθεσε ότι τα κριτήρια θα καθοριστούν από το υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών με δύο βασικούς γνώμονες: την προστασία των ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων (άνεργοι και πολύτεκνοι) και την αποτροπή της πλήρους κατάρρευσης της συγκεκριμένης αγοράς.
Καθησυχαστικός για εκείνους που αγωνιούν για το μέλλον της πρώτης τους κατοικίας εμφανίστηκε και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δηλώνοντας στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ότι δεν πρέπει να ανησυχούν όσοι βρίσκονται σε δυσπραγία αν και την ίδια ώρα σημείωσε με νόημα πως «κανείς δεν θέλει τους κακοπληρωτές να τους εξαιρούμε, διότι αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει στεγαστική πίστη. Δεν πρόκειται ποτέ να τράπεζα να ξαναδώσει δάνειο».
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega. «Θα προστατέψουμε τους φτωχούς και τους αδύναμους. Δε μπορούμε όμως να συνεχίσουμε να έχουμε προστασία στις βίλες, σε ανθρώπους που έχουν χρήματα» σημείωσε προειδοποιώντας ότι αν η συνέχιση της άρσης των πλειστηριασμών γίνει άκριτα, τότε θα σκάσει η φούσκα των ακινήτων στην Ελλάδα, όπως έγινε και σε άλλες χώρες.
Αντίστοιχο διαχωρισμό έκανε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, δηλώνοντας στο «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» ότι «η απαγόρευση δεν μπορεί να αρθεί, η ενυπόθηκη ή προσημειωμένη πρώτη κατοικία του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού δεν μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο». «Αυτό», πρόσθεσε, «δεν θα βοηθούσε κανέναν, ούτε τις τράπεζες που θέλουν να ρυθμίζονται και να εξυπηρετούνται τα δάνεια και όχι να "σκοτώνονται" τα σπίτια των οφειλετών αυτού του επιπέδου».
Την ίδια ώρα, όμως, ισχυρό παραμένει μέσα στο κυβερνητικό στρατόπεδο και το ρεύμα εκείνων που δηλώνουν αντίθετοι με την αναστολή της άρσης των πλειστηριασμών ειδικά αν αυτό γίνει χωρίς κριτήρια, με ορισμένους να προειδοποιούν με καταψήφιση του σχετικού άρθρου όποτε έρθει αυτό στη Βουλή. Το κλίμα αυτό περιέγραψε με δηλώσεις της η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ΝΔ Σοφίας Βούλτεψη όταν είπε ότι «ο κόσμος θα βγάλει τις καραμπίνες». Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ την καταψήφιση του ξεπαγώματος των πλειστηριασμών έχουν προαναγγείλει βουλευτές όπως ο Πάρις Κουκουλόπουλος και η Θεοδώρα Τζάκρη.
Σύμφωνα με πληροφορίες όσον αφορά τα κριτήρια αυτά καθ' εαυτά η πρόταση του ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνει τη διατήρηση της προστασίας από πλειστηριασμούς για ποσά έως 200.000 ευρώ (για το ύψος του στεγαστικού δανείου και την αντικειμενική αξία του ακινήτου) καθώς και την επιμήκυνση της προστασίας των αδυνάτων τουλάχιστον και για το 2014.