Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Να «παγώσει» την συζήτηση για τους πλειστηριασμούς επιχειρεί η κυβέρνηση

Να «παγώσει» κάθε συζήτηση για το θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας επιχειρεί η κυβέρνηση από το πρώτο λεπτό της επαναλειτουργίας της Ολομέλειας της Βουλής. Είναι ενδεικτικό ότι ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Θεόδωρος Καράογλου κινούμενος στην γραμμή που χάραξε ο πρωθυπουργός σημείωσε στην Βουλή ότι δεν κάνει αποδεκτές σχετικές βουλευτικές τροπολογίες που είχαν κατατεθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου του καθώς «το θέμα αποτελεί ζήτημα μείζονος σημασίας που η κυβέρνηση μελετά και θα δώσει την λύση εν ευθέτω χρόνω».

Να σημειωθεί ότι τροπολογίες για την συνέχιση του παγώματος των πλειστηριασμών είχαν καταθέσει οι κ.κ. Ανδρεας Λοβέρδος και Γιάννης Κουράκης ενώ αρκετοί βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισαν με δηλώσεις τους ότι δεν πρόκειται να δεχθούν άρση του παγώματος.
Πέραν αυτών, στο νομοσχέδιο έχουν κατατεθεί τέσσερις υπουργικές τροπολογίες που ρυθμίζουν θέματα άλλων υπουργείων. Συγκεκριμένα, τροπολογίες του υπουργείου Οικονομικών ρυθμίζουν θέματα ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία, ζητήματα αποζημίωσης λόγω εγκληματικών ενεργειών αλλά και το θέμα της πληρωμής των υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα (Ενιαία Αρχή Πληρωμής). Ειδικότερα, για τους οφειλέτες «με τις διατάξεις της τροπολογίας αίρεται η προϋπόθεση της φορολογικής ενημερότητας από 1.1.2013 για την υπαγωγή στη ρύθμιση εξόφλησης σε δόσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι 31.12.2012 προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης πλην του ΝΑΤ (ν. 4152/2013) Πλέον απαιτείται η προσκόμιση φορολογικής ενημερότητας ή βεβαίωσης οφειλής, η οποία κρίνεται αναλόγως από τον ασφαλιστικό φορέα». Επιπροσθέτως, με δεύτερη αποζημίωση του υπ. Οικονομικών διευκολύνεται η αποζημίωση πολιτών που υπέστησαν ζημιές από εγκληματικές ενέργειες που στρέφονται κατά κρατικών λειτουργών. Η εν λόγω ρύθμιση αφορά κυρίως καταστηματάρχες και κάτοικους της Λάρισας που υπέστησαν σημαντικές υλικές ζημιές από έκρηξη βομβιστικού μηχανισμού.

protothema.gr