Από δειγματοληψίες που πραγματοποιήθηκαν στις οινοποιητικές επιχειρήσεις που παρέλαβαν τα προϊόντα αυτά, διαπιστώθηκε ότι τα εν λόγω προϊόντα δεν είχαν τα χαρακτηριστικά που προβλέπονται από τις κοινοτικές διατάξεις για να χαρακτηριστούν ως οίνοι, καθώς διαπιστώθηκε προσθήκη ζάχαρης και νερού.
Το περιστατικό γνωστοποιήθηκε τόσο στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και στις Βουλγαρικές αρχές, ενώ τα προϊόντα έχουν δεσμευθεί από τις ελεγκτικές αρχές της χώρας μας και βρίσκονται στη διαδικασία επαναποστολής τους στη Βουλγαρία.
Σύμφωνα με το εθνικό και ενωσιακό δίκαιο, επιτρέπεται η διακίνηση αμπελοοινικών προϊόντων από άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη χώρα μας με την προϋπόθεση ότι στην επισήμανση τους θα αναγράφεται η χώρα προέλευσης ή η έκφραση «οίνος Ευρωπαϊκής Κοινότητας» στην περίπτωση οίνου, που έχει προκύψει από ανάμειξη οίνων προερχόμενων από διάφορα κράτη μέλη.
Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθ. Τσαυτάρης, υπογράμμισε ότι το υπουργείο εντατικοποιεί τους ελέγχους στα αμπελοοινικά προϊόντα που διακινούνται από άλλα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη χώρα μας προκειμένου να προστατευθεί το εισόδημα των Ελλήνων οινοπαραγωγών και φυσικά οι καταναλωτές. «Ο οίνος είναι αγροτικό προϊόν και προτεραιότητά μας είναι να προστατεύσουμε τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα προκειμένου να δημιουργήσουμε συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού και βιωσιμότητας του αμπελοοινικού τομέα», είπε χαρακτηριστικά.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ