Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013

Θρήνος στο Περιστέρι για το θάνατο του 19χρονου

Οργή και θρήνο εξακολουθεί να προκαλεί τόσο στη γειτονιά του, το Περιστέρι, όσο και στην κοινή γνώμη, η είδηση του τραγικού θανάτου του 19χρονου νεαρού Αθανάσιου Καναούτη, ο οποίος έχασε τη ζωή του τα ξημερώματα της Τετάρτης προσπαθώντας να αποφύγει το πρόστιμο ύστερα από έλεγχο εισιτηρίων σε τρόλεϊ.

Ήδη στο σημείο όπου τραυματίστηκε θανάσιμα ο νεαρός, στη Λεωφόρο Παν. Τσαλδάρη, στο Περιστέρι, φίλοι του άτυχου νεαρού και περαστικοί αφήνουν λουλούδια και κεράκια, ενώ απαρηγόρητη η οικογένειά του προσπαθεί να συνειδητοποιήσει την απώλεια αλλά και τον τρόπο που χάθηκε μια ανθρώπινη ζωή.
Σε εξέλιξη οι έρευνες για τις συνθήκες του θανάτου
Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται τόσο η δικαστική όσο και η αστυνομική έρευνα για τη διερεύνηση των ακριβών συνθηκών υπό τις οποίες έλαβε χώρα το τραγικό περιστατικό. Μετά την κατάθεσή τους στον εισαγγελέα ο οδηγός και ο ελεγκτής αφέθησαν ελεύθεροι. Ο εισαγγελικός λειτουργός ζήτησε από το τμήμα Τροχαίας Περιστερίου να διερευνήσει τα αδίκημα της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας καθώς και να διενεργηθεί πραγματογνωμοσύνη στο λεωφορείο ώστε να εξακριβωθεί εάν το θύμα «πάτησε το κουδούνι κινδύνου, άνοιξε η πόρτα αλλά αυτομάτως το λεωφορείο ακινητοποιήθηκε, καθώς έτσι είναι προγραμματισμένο, και πέφτοντας έχασε την ισορροπία του».

Επίσης, καταθέσεις πρόκειται να ληφθούν από τους γονείς του 19χρονου, αλλά και τους αυτόπτες μάρτυρες, καθώς και να κληθούν άμεσα σε ανωμοτί (χωρίς όρκο) κατάθεση ο οδηγός και ο ελεγκτής.

Αρμόδια πηγή ανέφερε πως από δυο καταθέσεις μαρτύρων δεν φαίνεται να σπρώχθηκε ο νεαρός από τον ελεγκτή ή τον οδηγό: «Υπήρξε μόνο διαπληκτισμός», «δεν προκύπτει από πουθενά ότι υπήρξε πρόθεση», ανέφερε η πηγή, εκτιμώντας πως «περισσότερο κοινωνική διάσταση έχει το θέμα και λιγότερο νομική».

Τι λέει το υπουργείο Μεταφορών 

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega, ο υφυπουργός Μεταφορών κ. Μ. Παπαδόπουλος, αφού εξέφρασε τη θλίψη του για το τραγικό συμβάν, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «άμεσα, τις επόμενες ημέρες δηλαδή, θα έχουμε μια ξεκάθαρη άποψη σε ό,τι αφορά στο περιστατικό μέσα από τις καταθέσεις και των επιβατών του τρόλεϊ και των εργαζομένων».

«Ο εισαγγελέας επέστρεψε το φάκελο στην αστυνομία ώστε να συγκεντρωθούν περισσότερα στοιχεία. Η καταρχήν εικόνα που υπάρχει είναι ότι τόσο ο οδηγός όσο και ο ελεγκτής έκαναν αυτό που έπρεπε να κάνουν και τίποτε παραπάνω», πρόσθεσε ο υφυπουργός.

Ερωτηθείς για τον τρόπο ελέγχου εισιτηρίων στα μέσα μεταφοράς, ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε: «Εδώ και ένα μήνα το υπουργείο Μεταφορών έχει ξεκινήσει ήδη την κουβέντα για το πώς μπορεί να βελτιωθεί ο τρόπος ελέγχου στα μέσα μεταφοράς. Δεν είναι λάθος, πρέπει όμως να υπάρχει καλύτερη ενημέρωση στο προσωπικό και να βελτιωθεί ο τρόπος ελέγχου σε μια τόσο δύσκολη εποχή» επισημαίνοντας πως τον τελευταίο καιρό έχουν σημειωθεί αρκετά περιστατικά διαπληκτισμών μεταξύ ελεγκτών και επιβατών οι οποίοι εντοπίζονται χωρίς εισιτήριο.

Έκκληση να μιλήσουν οι μάρτυρες

Σοκαρισμένος για το θάνατο του 19χρονου δήλωσε στο Mega και ο πρόεδρος των εργαζομένων στον ΗΛΠΑΠ Νίκος Ξυδάκης, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση οι αυτόπτες μάρτυρες του περιστατικού στο τρόλεϊ να μιλήσουν, «όσοι είναι υπεύθυνοι να τιμωρηθούν, αν υπάρχουν ευθύνες να αποδοθούν, δεν είμαστε εδώ για να καλύψουμε κανέναν».

«Ως εργαζόμενοι έχουμε εκφράσει τις αντιρρήσεις μας για τους εθελοντές ελεγκτές», τόνισε, προσθέτοντας πως ύστερα από ένα τέτοιο τραγικό γεγονός πρέπει «να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε και να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα».
«Να εξετάσουμε τις αιτίες, να αποδοθούν ευθύνες αν υπάρχουν, από τη δικαιοσύνη», είπε και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Συγκοινωνιών Νίκος Σταθόπουλος, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του 19χρονου και απευθύνοντας έκκληση για ψυχραιμία σε όλους.
«Θα το διερευνήσουμε», είπε για το περιστατικό, «αν χρειαστούν μέτρα θα ληφθούν», κατέληξε.

Ethnos.gr