Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

12ο ΠΑΓΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ

Το 12ο ΠΑΓΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ που διοργανώνει ο Ιστορικός Παγκαλαβρυτινός Σύλλογος  Πάτρας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Δήμο Καλαβρύτων.





ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ημέρα 1η Παρασκευή  16 Αυγ.
Ώρα 7:30μ.μ., συγκέντρωση σε προκαθορισμένο χώρο της Κλειτορίας και πατινάδα των χορευτικών με τις παραδοσιακές φορεσιές και τα λάβαρά τους με τη συνοδεία λαϊκών παραδοσιακών μουσικών, στους κεντρικούς δρόμους της πόλης προς την κεντρική πλατεία και ακολουθεί το χορευτικό θέαμα.
Χαιρετισμοί επισήμων, ανταλλαγή αναμνηστικών και θα ακολουθήσει η παραδοσιακή ορχήστρα και χορός για όλους μέχρι αργά, μετά τα μεσάνυχτα.

Ημέρα 2η  Σάββατο 17 Αυγ.
Ώρα 10:30 π.μ. Συγκέντρωση στον τόπο εκτέλεσης των Καλαβρυτινών, από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής τις 13 Δεκεμβρίου του 1943 σχετική ομιλία, κατάθεση στεφάνων και επίσκεψη στο Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, προσκύνημα στην Ι.Μ. Μεγάλου Σπηλαίου.
Ώρα 7:30μ.μ.,  Συγκέντρωση στην πλατεία Χελμός των Καλαβρύτων και πατινάδα των χορευτικών με τις παραδοσιακές φορεσιές και τα λάβαρά τους με τη συνοδεία λαϊκών παραδοσιακών μουσικών, στους κεντρικούς δρόμους της πόλης προς την κεντρική πλατεία και ακολουθεί το χορευτικό θέαμα.
Ώρα 8:15 μ.μ. Τρανός χορός «1000 χορευτές μαζί από 25 Συλλόγους»
Ώρα 9:00 μ.μ. Κήρυξη της έναρξης του 12ου Παγκαλαβρυτινού Ανταμώματος.
Ευλογία από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.κ. Αμβροσίου.
Χαιρετισμός από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Αποστόλη Κατσιφάρα.
Καλωσόρισμα από το Δήμαρχο Καλαβρύτων κ. Γεώργιο Λαζουρά και τον πρόεδρο του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου κ. Αθανάσιο Φραντζή.
Χαιρετισμοί επισήμων, βραβεύσεις, ανταλλαγή αναμνηστικών,
Ώρα 9:30 μ.μ. Παρουσίαση παραδοσιακών χορών, ανά περιοχή.

Ημέρα 3, Κυριακή 18 Αυγ .
Ώρα 8:30π.μ.  Εκκλησιασμός μετ΄αρτοκλασίας στην Ι.Μ. Αγίας Λάβρας. Τέλος εκδηλώσεων.

Η επιτυχία των περυσινών εκδηλώσεων και τα μηνύματα που καθημερινά παίρνουμε από τα χιλιάδες μέλη μας, μας κάνει να θεωρούμε βεβαία την επιτυχία και των εφετινών  εκδηλώσεων, οι οποίες αναμένεται να προσελκύσουν χιλιάδες άτομα, παρά την οικονομική κρίση.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο πρόεδρος

Αθανάσιος Φραντζής



ΤΟ ΠΑΓΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ

Το Παγκαλαβρυτινό Αντάμωμα, έχει γίνει θεσμός στο Δήμο Καλαβρύτων και στην Πελοπόννησο γενικότερα, μετά την μεγάλη συμμετοχή Χιλιάδων συμπατριωτών από όλο των κόσμο που κατακλύζουν κάθε χρόνο για τέσσερις ή πέντε ημέρες τις ορεινές περιοχές της Αχαΐας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει μετά τον Δεκαπενταύγουστο, συνήθως από τις 16-19 του μηνός, ο ιστορικός Παγκαλαβρυτινός Σύλλογος Πάτρας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, τον Δήμο Καλαβρύτων, την Παγκόσμια Ένωση Καλαβρυτινών και τους τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους. Το αντάμωμα αυτό δίνει την ευκαιρία σε ξενιτεμένους και ντόπιους, αλλά και σε επισκέπτες από όλη την Ελλάδα που συχνά φτάνουν τους 10.000, να συναντήσουν τους συγγενείς και τους συμπατριώτες τους, να θυμηθούν τα παλιά, να αναβιώσουν έθιμα και παραδόσεις και να ξεφαντώσουν σε ένα μοναδικό πατροπαράδοτο γλέντι με μουσική από δημοτικές ορχήστρες.
Η τοπική κοινωνία προετοιμάζεται και προσφέρει φιλοξενία υψηλού επιπέδου σε κάθε επισκέπτη, ιδιαιτέρως στους καλεσμένους Χορευτικούς Συλλόγους.
Οι διοργανωτές φροντίζουν για ένα πλούσιο πρόγραμμα, εκτός των παραδοσιακών εκδηλώσεων, με επίσκεψη στα σπουδαία αξιοθέατα της περιοχής, όπως το μοναδικό Σπήλαιο των Λιμνών και το Χιονοδρομικό Κέντρο, αλλά και στα Μοναστήρια μας, την Αγία Λαύρα και το Μέγα Σπήλαιο. Επίσης επίσκεψη στον τόπο Θυσίας των άδικα εκτελεσθέντων Καλαβρυτινών από τα Γερμανικά Στρατεύματα Κατοχής, αλλά και το μοναδικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος. 
Οι εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν την παρουσίαση παραδοσιακών χορών από δεκάδες συγκροτήματα με χιλιάδες χορευτές από κάθε γωνιά της  χώρας, πραγματοποιούνται , στην Κλειτορία και στα Καλάβρυτα, ενίοτε και στην ιστορική Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας  όπου τελείται εκκλησιασμός και ακολουθεί ξενάγηση των ξένων αντιπροσωπειών στο μουσείο του μοναστηριού, ανάλογα με το πρόγραμμα της γιορτής.

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να γίνει στις εκδηλώσεις της τελευταίας ημέρας  όπου κορυφώνονται οι εκδηλώσεις του ανταμώματος στη διάρκεια της οποίας οι χορευτές, ντυμένοι με τις παραδοσιακές τους ενδυμασίες και κρατώντας τα λάβαρά τους, με προπομπό τέσσερις φουστανελοφόρους καβαλάρηδες και τη συνοδεία παραδοσιακών οργάνων, ξεκινούν από πλατεία Χελμού χορεύοντας «πατινάδα» περνούν τα σοκάκια, και φτάνουν στην κεντρική πλατεία των Καλαβρύτων όπου στήνουν ένα ανεπανάληπτο γλέντι με τον «Τρανό Χορό». Όλοι οι χορευτές σχηματίζουν έναν τεράστιο κύκλο παρουσιάζοντας ένα θέαμα μοναδικό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρωί της ίδιας ημέρας τα μέλη των προσκεκλημένων συλλόγων και οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να παραστούν στις τελετές μνήμης που πραγματοποιούνται στον Τόπο Θυσίας στον λόφο Καπή, όπου στις 13 Δεκεμβρίου του 1943 τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής εκτέλεσαν τους Καλαβρυτινούς, και στη συνέχεια να ξεναγηθούν στο Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, αλλά και στις ομορφιές της Μαρτυρικής Πόλης των Καλαβρύτων.


ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΑΓΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
1873 – 2013
140 ΧΡΟΝΙΑ  ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ
Ο Ιστορικός Παγκαλαβρυτινός Σύλλογος ιδρύθηκε το 1873 και αποτελεί «σταθμό» στα κοινωνικά, ιστορικά και πολιτιστικά δρώμενα τόσο της Πάτρας, όσο και ολόκληρης της τέως επαρχίας Καλαβρύτων. Έχει 5.500 μέλη, τα οποία συμμετέχουν σε όλες τις δραστηριότητες του Συλλόγου.
Εκδίδει την εφημερίδα ΛΑΥΡΑ σε 5.000 φύλλα τα οποία διατίθενται στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, καθώς και άλλες περιοδικές εκδόσεις. Διαθέτει πλήρως ενημερωμένη σελίδα στο διαδίκτυο www.pankalavritinos.gr
Έχει ιδιόκτητα γραφεία, πλήρως εξοπλισμένα στο κέντρο της Πάτρας Γούναρη  39 β και διοικείται από 13μελές Διοικητικό Συμβούλιο, με πρόεδρο τον Οικονομολόγο Αθανάσιο Φραντζή.  Μέσα στην πολύχρονη αυτή διαδρομή του έχει επιδείξει αξιόλογες δραστηριότητες και πρωτοβουλίες και έχει πραγματοποιήσει θαυμαστό έργο με τη συμμετοχή και τη συμπαράσταση όλων των συμπατριωτών που τον διατήρησαν ακμαίο και σε διαρκή εγρήγορση και δράση. 
Λειτουργεί χορωδία,
τμήμα μουσικών οργάνων,
χορευτικά τμήματα που έχουν πάρει μέρος σε εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως Γαλλία Ολλανδία Σερβία, Ρουμανία, Τουρκία, Ιταλία, κλπ,
τμήμα Ιατρικής υποστήριξης απόρων,
Τράπεζα Αίματος κλπ.
Αποτελεί τον μοναδικό σταθμό αναφοράς όλων των καταγόμενων από την τέως επαρχίας Καλαβρύτων, τους τέσσερις γνωστούς « πρώην Καποδιστριακούς» Δήμους Καλαβρύτων, Αροανίας, Κλειτορίας και Παΐων,’’ που δραστηριοποιούνται και διαβιούν στην Πάτρα.
Σκοπός και στόχος του Διοικητικού Συμβουλίου είναι να τον διατηρήσει «ζωντανό» και συσπειρωμένο με έργο πνευματικό, κοινωνικό και πολιτιστικό και να τον παραδώσουμε στους μεταγενέστερους συμπολίτες μας για να τον υπηρετήσουν με  υψηλότερους στόχους και ευγενέστερα ιδανικά, επάξια της ιστορικής διαδρομής του.

ο  Πρόεδρος

Αθανάσιος Φραντζής