Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Στην Εφορία 100.000 για έλεγχο δικαιολογητικών και αποδείξεων

Κλήση για να περάσουν από την Εφορία θα λάβουν εντός της εβδομάδας περίπου 100.000 φορολογούμενοι για έλεγχο των δικαιολογητικών, παραστατικών και αποδείξεων που συνοδεύουν τη φορολογική τους δήλωση.

Κλήση για να περάσουν από την Εφορία θα λάβουν εντός της εβδομάδας περίπου 100.000 φορολογούμενοι για έλεγχο των δικαιολογητικών, παραστατικών και αποδείξεων που συνοδεύουν τη φορολογική τους δήλωση.
Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα πρέπει να υποβάλουν τα πρωτότυπα δικαιολογητικά προκειμένου να γίνει ο έλεγχος και να προχωρήσει η εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης, ενώ θα ελεγχθούν και για τις αποδείξεις δαπανών που έχουν δηλώσει για να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ.
Οπως δήλωσε χθες ο γενικός γραμματέας Εσόδων Χ. Θεοχάρης, περισσότερες από 300.000 φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν φέτος έχουν ελεγχθεί, αναφέροντας ότι μέχρι πέρυσι ελέγχονταν επιστροφές άνω των 1.500 ευρώ, ενώ φέτος τέθηκαν κριτήρια με τα οποία ελέγχονται περιπτώσεις που έχουν ενδιαφέρον.
Οι φορολογούμενοι που καλούνται για έλεγχο και διευκρινίσεις στις Δ.Ο.Υ. είναι κυρίως:
Οσοι έχουν επιστροφή φόρου.
Οσοι εμφάνισαν υψηλά ποσά παρακρατηθέντων φόρων μισθωτών υπηρεσιών και από δελτία παροχής υπηρεσιών.
Μισθωτοί που δήλωσαν εισοδήματα και από ελευθέρια επαγγέλματα είτε με δελτία παροχής υπηρεσιών είτε με απόδειξη δαπάνης του εργοδότη. Οσοι έχουν δηλώσει πολύ μεγάλα ποσά εκπιπτουσών δαπανών για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, νοσήλια, τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα ζωής κ.ά. καθώς και οι επιτηδευματίες με μεγάλες επαγγελματικές δαπάνες που είχαν ως αποτέλεσμα το καθαρό φορολογητέο εισόδημά τους να είναι αισθητά χαμηλό.
Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί περίπου 5,1 εκατ. φορολογικές δηλώσεις σε σύνολο 6 εκατ. δηλώσεων και όπως ξεκαθάρισε ο κ. Θεοχάρης το ηλεκτρονικό σύστημα θα δέχεται ως εμπρόθεσμες τις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν μέχρι τις 30 Αυγούστου.
Ελέγχονται εταιρείες από ΣΔΟΕ και OLAF
Παράνομες κοινοτικές επιδοτήσεις
Σαρωτικούς ελέγχους για παράνομες κοινοτικές επιδοτήσεις σε εταιρείες από το 2004 και μετά διενεργεί το ΣΔΟΕ από κοινού με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), όπως προκύπτει από έγγραφο του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή.
Οπως αναφέρει ο κ. Στουρνάρας, «σε περιπτώσεις εντοπισμού περιπτώσεων απάτης ή παρατυπίας, το ΣΔΟΕ προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου οι αρμόδιοι Φορείς να προβούν στην ανάκτηση αχρεωστήτως και παρανόμως καταβληθέντων ποσών και στην κοινοποίηση των παρατυπιών».
Το έγγραφο διαβιβάστηκε στη Βουλή, ύστερα από ερώτηση των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ, Νίκου Τσούκαλη, Δημήτρη Αναγνωστάκη, Ασημίνας Ξηροτύρη, Νίκης Φούντα και Θωμά Ψύρρα, που επικαλούνταν έγγραφο του Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με επιδοτήσεις από ευρωπαϊκά προγράμματα σε πλασματικές εταιρείες, την τελευταία δεκαετία, η οποία και αποτέλεσε το έναυσμα για τη σύσταση δικογραφίας των οικονομικών εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη.
Από το 2004
Συγκεκριμένα, κατ΄ εντολήν των δύο εισαγγελέων, οι 13 Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΣΔΟΕ θα πραγματοποιήσουν έρευνα για τις επιδοτήσεις των εταιρειών από το 2004 έως σήμερα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν τα ποσά διατέθηκαν σε αναπτυξιακούς σκοπούς ή για ιδία χρήση του ιδιοκτήτη ή ακόμα και για την κάλυψη μισθολογικών αναγκών των εταιρειών.
Αντικείμενο έρευνας είναι η διάρκεια ζωής των εταιρειών, οι λόγοι τυχόν διάλυσης, η διάθεση των χρημάτων μέσω υπεράκτιων εταιρειών, καθώς και το αν οι εταιρείες είχαν συσταθεί μόνο και μόνο για την είσπραξη επιδοτήσεων.
Στο έγγραφό του ο κ. Στουρνάρας επισημαίνει ότι «η ΕΕ ζήτησε από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές την ανάληψη κοινής δράσης για να διαπιστωθεί ότι οι πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Νόμου δεν έχουν επιβαρυνθεί με περιπτώσεις δωροδοκίας, εκβίασης ή οποιασδήποτε άλλης μορφής απάτης ή διαφθοράς». Ενημερώνει, παράλληλα, τους βουλευτές ότι επιβλήθηκε κατ' αποκοπήν δημοσιονομική διόρθωση ύψους 5% στις δαπάνες που διαχειρίζεται η ΓΔΙΕ.
Χ. ΘΕΟΧΑΡΗΣ
«Δείτε την εκκαθάριση»
Ο Χ. Θεοχάρης καλεί τους πολίτες που έχουν τη δυνατότητα να δουν την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης ηλεκτρονικά να το πράξουν, καθώς η πρώτη δόση λήγει στις 30 Αυγούστου.
Υπενθυμίζεται ότι ο φόρος καταβάλλεται σε 3 διμηνιαίες δόσεις εφόσον η εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης γίνεται εντός του Ιουλίου, οι 2 δόσεις ισχύουν για τις δηλώσεις που εκκαθαρίζονται στο δίμηνο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου, ενώ ο φόρος καταβάλλεται εφάπαξ εάν η δήλωση εκκαθαριστεί τον Οκτώβριο και μετά.
Μαρία Βουργάνα

Ethnos.gr