Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

ΑΤΖΕΝΤΑ Ανανέωσαν το ραντεβού στην Παναγία Σουμελά

Τραγούδησαν, χόρεψαν και με το... άρωμα του Πόντου στις αποσκευές τους έδωσαν ραντεβού για τον επόμενο χρόνο. Για 15η συνεχή χρονιά πραγματοποιήθηκε το «Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων» από το Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα «Παναγία Σουμελά» στον χώρο της ομώνυμης μονής στην Καστανιά Ημαθίας.
Επιμέλεια: Μαριάνα Ε. Παπαδάκη
atzentamap@gmail.com

Πάνω από 600 νέοι και νέες, εκπρόσωποι ποντιακών σωματείων από όλη την Ελλάδα αλλά και τον απόδημο ελληνισμό, συμμετείχαν στις τετραήμερες εκδηλώσεις. Ο Σύλλογος Ποντίων Νεάπολης παρουσίασε το έργο «Τ’ ατουνού παιδίν κ’ είσαι» σε σκηνοθεσία του Κώστα Κυριακίδη, ενώ η Ποντιακή Θεατρική Σκηνή Πιερίας το έργο «Το ξύλο εξέβεν α’ σον παράδεισον» σε σκηνοθεσία του Γιώργου Σαββίδη. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα συμπλήρωσαν οι χορωδίες του Συλλόγου Φίλων Παράδοσης Ημαθίας «Οι Αλησμόνητες Πατρίδες» με χοράρχη τον Βασίλη Φωτιάδη, του Ποντιακού Συλλόγου «Παναγία Σουμελά» Κατερίνης με χοράρχη τον Γιάννη Τοπαλίδη και ο παραδοσιακός τραγουδιστής Γιώτης Γαβριηλίδης. Η ατμόσφαιρα φορτίστηκε συγκινησιακά όταν 45 νέοι και νέες, μέλη της οργανωτικής επιτροπής του Συναπαντήματος, τραγούδησαν και χόρεψαν το τραγούδι «…Εμείς είμες τη Σουμελά παιδία να δις μας Μεγαλόχαρη υέιαν και ελο(γ)ίαν…» που έγραψαν ειδικά για το Συναπάντημα η Βασιλική Χαραλαμπίδου και ο Αναστάσιος Ιμιρτζίδης και μελοποίησε ο λυράρης Βαγγέλης Παραδεισόπουλος. Τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατατέθηκαν στεφάνια στο Μνημείο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, στον χώρο της μονής Παναγίας Σουμελά. Κατά τη διάρκεια του Συναπαντήματος γυναίκες-μέλη της Ένωσης Ποντίων Επαρχίας Ελασσόνας παρασκεύασαν ποντιακά εδέσματα ενώ χορευτές του Συλλόγου Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή» παρουσίασαν τον πυρρίχιο χορό «Σέρρα». Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με την απονομή τιμητικών διακρίσεων στους συμμετέχοντες και τη συγκρότηση της νέας οργανωτικής επιτροπής για το 16ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων το 2014.


Νέα Αγχίαλος: Το 5ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Ανατολικορωμυλιωτών

Μια αξέχαστη βραδιά με περισσότερους από 500 χορευτές και πάνω από 20 μουσικούς των απανταχού συλλόγων Ανατολικής Ρωμυλίας διοργανώνουν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ανατολικής Ρωμυλίας (ΠΟΣΑΡ) και ο δήμος Βόλου - Δημοτική Ενότητα Ν. Αγχιάλου, στο 5ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Ανατολικορωμυλιωτών που θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Αγχίαλο Βόλου αύριο, Σάββατο 27 Ιουλίου, στις 7 μ.μ. Το φετινό Αντάμωμα έχει ξεχωριστή σημασία, καθώς συμπίπτει και «αγκαλιάζει» τις εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα της Aγχιάλου, στην Ανατολική Ρωμυλία (1906), αποδίδοντας κατά αυτόν τον τρόπο τον ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη των αδικοχαμένων.


Νομός Θεσσαλονίκης: Με εφημερεύοντες οδοντιάτρους

Με εφημερεύοντες οδοντιάτρους, οι οποίοι θα βρίσκονται στα ιατρεία τους από αύριο 27 Ιουλίου έως τις 18 Αυγούστου, επιχειρεί ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΟΣΘ) να καλύψει το κενό στην οδοντιατρική κάλυψη των πολιτών στον νομό Θεσσαλονίκης λόγω των θερινών διακοπών.
Ο ΟΣΘ ανέλαβε την πρωτοβουλία να εφαρμόσει πρόγραμμα εφημεριών, ώστε οι ασθενείς που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από τον προσωπικό τους οδοντίατρο να απευθύνονται στα εφημερεύοντα μέλη του Συλλόγου. «Η αδυναμία κάλυψης των επειγόντων οδοντιατρικών περιστατικών κατά τις γιορτές, τις αργίες, και κυρίως κατά την περίοδο των θερινών διακοπών, έχει διαπιστωθεί εδώ και χρόνια. Όταν οι κρατικές υπηρεσίες αδυνατούν να παρουσιάσουν μια προσβάσιμη και εξυπηρετική για τους ασθενείς πρόταση με την εμπλοκή στο σύστημα εφημεριών και απομακρυσμένων κέντρων υγείας εκτός του πολεοδομικού ιστού της Θεσσαλονίκης, εμείς ως Οδοντιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης προσπαθούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των πολιτών, ανταποκρινόμενοι στον κοινωνικό μας σκοπό, παρέχοντας την οργανωτική και διοικητική μας εμπειρία», δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΣΘ Θανάσης Δεβλιώτης.


Συνοριακός Σταθμός Ευζώνων: Ξανά έπαρση σημαίας

Με μια σεμνή τελετή πραγματοποιήθηκε και πάλι μετά από αρκετά χρόνια η έπαρση της σημαίας μεταξύ του συνοριακού σταθμού Ευζώνων και της μεθοριακής γραμμής. Τα έξοδα για την αγορά και την επανατοποθέτηση της σημαίας, εμβαδού 12 τ.μ., επί ιστού ύψους 12 μέτρων, καλύφθηκαν με τη χορηγία του ζεύγους Αθανασίου και Ελένης Μαυροματίδη, ενώ στην όλη προσπάθεια ουσιαστική ήταν η συμβολή της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου Παιονίας. Στην ομιλία του ο δήμαρχος Παιονίας Αθανάσιος Λαπόρδας τόνισε τη σημασία της σημαίας ως ενός πνευματικού και ψυχικού θησαυρού για όλους τους Έλληνες.


Νεάπολη-Συκιές: Παραδίδονται δωρεάν μαθήματα μουσικής

Δωρεάν μαθήματα μουσικής θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στην «Πολιτιστική Γειτονιά» οι κάτοικοι του δήμου Νεάπολης-Συκεών. Πρόκειται για μία ακόμη πρωτοβουλία του δήμου και της Κοινωφελούς Επιχείρησης Υπηρεσιών Νεάπολης-Συκεών. Στα τμήματα μουσικής, όπου θα παραδίδονται δωρεάν μαθήματα για 14 διαφορετικά όργανα, οι ενδιαφερόμενοι -κάθε επιπέδου και κάθε ηλικίας- μπορούν να μυηθούν στον μαγικό κόσμο της μουσικής. Η «Πολιτιστική Γειτονιά» αναπτύσσεται κατά μήκος των βυζαντινών τειχών της Θεσσαλονίκης μεταξύ των οδών Ακρίτα, Ελπίδος, Μετεώρων και Αλ. Παπαδοπούλου, στο πάρκο «Ελπίδος», και αποτελεί μια συνεχή και άμεση μαρτυρία της ιστορίας της πόλης από τη βυζαντινή περίοδο μέχρι την προσφυγική εγκατάσταση. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 2310-671100 (εσωτ. 160), 2310-628475.


ΚΟΘ: Προκηρύσσει Πανελλήνιο Διαγωνισμό Κιθάρας

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης προκηρύσσει Πανελλήνιο Διαγωνισμό Κιθάρας για νέους έλληνες καλλιτέχνες. Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί στις 13-19 Οκτωβρίου και θα διεξαχθεί σε τρεις φάσεις.
Στον διαγωνισμό γίνονται δεκτοί νέοι και νέες έλληνες ή ελληνικής καταγωγής υποψήφιοι που έχουν γεννηθεί μετά την 1η Ιανουαρίου του 1978. Τα έπαθλα για τους νικητές του διαγωνισμού θα είναι: για το πρώτο βραβείο 3.000 ευρώ καθώς και ένα ρεσιτάλ στην αίθουσα δοκιμών της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, για το δεύτερο βραβείο 1.800 ευρώ και για το τρίτο βραβείο 1.200 ευρώ.
Η δήλωση συμμετοχής και ο κανονισμός λειτουργίας του διαγωνισμού χορηγείται από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, μέσω διαδικτύου στο www.tsso.gr. Τα δικαιολογητικά πρέπει να υποβληθούν στα γραφεία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης (λεωφ. Νίκης 73, 54622 Θεσσαλονίκη) το αργότερο μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου (1 μ.μ). Για πληροφορίες: Κατερίνα Καϊμάκη (2310-257900, 2310-257811, artisticplan@tsso.gr).


Άλλες ειδήσεις

> Στις 30 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας στις 12 μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης (Βασ. Όλγας 198).

> Ο δήμος Δέλτα ανακοινώνει την πρόσληψη συνολικά 65 υπαλλήλων με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διαρκείας δύο μηνών για την κάλυψη κατεπειγουσών εποχικών και πρόσκαιρων αναγκών. Πληροφορίες στα τηλ. 2394331029 και 6977577394 (Πέτρος Καζηνέρης).

> Μέχρι τις 29 Ιουλίου οι κάτοικοι του δήμου Ωραιοκάστρου μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα «Κατασκηνώσεις-Καλοκαίρι 2013», που διοργανώνει ο δήμος Ωραιοκάστρου στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής του. Πληροφορίες στη γραμμή του πολίτη χωρίς χρέωση 800-11-57013, στα τηλ.: 2313304074 - 4064 (9 π.μ.-2 μ.μ.) και στα κατά τόπους τοπικά και δημοτικά κτίρια και ΚΕΠ του δήμου.