Μπορεί η φράση "σαν τη Χαλκιδική… δεν έχει" να έχει γίνει δημοφιλές σλόγκαν, όμως μάλλον το πιστεύουν, πια, μόνο οι ξένοι καθώς «είδος προς εξαφάνιση» χαρακτηρίζεται από τουριστικούς παράγοντες της Χαλκιδικής ο έλληνας τουρίστας στην πλούσια σε φυσικές ομορφιές χερσόνησο της Βόρειας Ελλάδας.
Του Φώτη Κουτσαμπάρη
Οι Θεσσαλονικείς περιορίζονται σε ημερήσιες ή διήμερες επισκέψεις τα Σαββατοκύριακα, χωρίς να ξοδεύουν χρήματα στην τοπική αγορά, ενώ οι τουρίστες από μακρινότερες περιοχές της Ελλάδας μειώθηκαν στο ελάχιστο. Ακόμη και τα κάμπιγκ, που προσφέρουν διαμονή σε χαμηλότερες τιμές, εκτιμάται ότι θα έχουν μικρότερη πληρότητα σε σχέση με άλλες καλοκαιρινές περιόδους. Οι Θεσσαλονικείς επιλέγουν να κάνουν διακοπές σε εξοχικά σπίτια συγγενών και φίλων, στα παραθεριστικά σπίτια τους, όσοι διαθέτουν, στο πατρικό τους σπίτι στο χωριό ή να εξορμούν σε κοντινούς προορισμούς με παραλίες. Μεγάλος αριθμός πολιτών θα περάσουν τις διακοπές στο σπίτι.
«Ο Έλληνας έχει πλέον εξαφανιστεί. Δεν έγινε καμία κράτηση. Ευτυχώς έχουμε τους Βαλκάνιους και τους Ρώσους, για να βγάλουμε τα έξοδά μας», περιγράφει στη «Θ» ο κ. Ιωάννης Καλλιμάνης, πρόεδρος ιδιοκτητών ενοικιαζόμενων δωματίων στη Σιθωνία. «Έχω 22 κρεβάτια και μόνο τα δύο διαμερίσματα είναι γεμάτα, παρότι μειώσαμε όσο μπορούμε τις τιμές. Απασχολούμε ένα άτομο για να παρακολουθεί τις κρατήσεις που γίνονται μέσω διαδικτύου, αλλά δεν γίνεται καμία κίνηση. Ούτε με τα προγράμματα του ΕΟΤ, τα οποία σημειωτέον είναι απλήρωτα από πέρυσι, έρχονται Έλληνες. Δεν μπορούν να δώσουν προκαταβολή», προσθέτει ο ίδιος.
«Οι Έλληνες δεν κάνουν διακοπές όπως παλιά. Είναι απόντες φέτος, όπως και πέρυσι. Προτιμούν να πάνε σε συγγενείς και φίλους ,για να περάσουν κάποιες ημέρες. Εδώ στη Χαλκιδική παρουσιάζει αύξηση και το παράνομο κάμπιγκ. Η οικονομική κρίση λειτουργεί απαγορευτικά στις διακοπές», σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Χαδαλή, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων και διαμερισμάτων Χαλκιδικής. «Πολλοί πελάτες από την Αθήνα δεν έρχονται, διότι είναι μεγάλο το κόστος μετακίνησης. Μας λένε ότι απαιτούνται 400 με 500 ευρώ, βενζίνη και διόδια, για να έρθουν και να επιστρέψουν και δεν τους συμφέρει. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε δέκα διανυκτερεύσεις», αναφέρει ο κ. Χαδαλής, συμπληρώνοντας ότι «έχουμε ωστόσο αυξημένη κίνηση από βαλκάνιους γείτονες και από Ρώσους. Η δουλειά που κάναμε πέρυσι και πρόπερσι στις διεθνείς εκθέσεις τουρισμού, η προβολή του τόπου μας, έφερε αποτέλεσμα». Οι τιμές στα ενοικιαζόμενα δωμάτια της Χαλκιδικής κυμαίνονται από 30 μέχρι 50 ευρώ το δίκλινο, με κουζίνα και άλλες παροχές.
Έξω από τα κάμπιγκ
Τα κάμπιγκ, παρά τη μείωση των τιμών και τις προσφορές που κάνουν οι ιδιοκτήτες τους, θα έχουν τη μικρότερη πληρότητα από κάθε άλλη χρονιά την τελευταία δεκαετία. «Νομίζω ότι και δωρεάν να προσφέρουμε θέσεις στα κάμπιγκ, δεν θα έρθουν οι Έλληνες, διότι δεν μπορούν να πληρώσουν τη βενζίνη για τη μετακίνησή τους. Η κρίση έχει κορυφωθεί και ο αντίκτυπος φαίνεται σε όλη του τη διάσταση. Γίνονται εξορμήσεις μόνο το Σαββατοκύριακο. Μέχρι σήμερα καλύπτουμε το 20% με 30% των θέσεων και εκτιμούμε ότι στην περίοδο αιχμής, δηλαδή από 20 Ιουλίου έως 20 Αυγούστου, ίσως να καλύψουμε το 60%», περιγράφει ο κ. Αντώνης Δεληδημητρίου, πρόεδρος της Ένωσης Κάμπιγκ Χαλκιδικής. «Μέχρι πριν από τέσσερα χρόνια είχαμε φθάσει στο 95% πληρότητα, όπως είχαμε και το 2004, την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων. Είχε γίνει μια στροφή στο κάμπιγκ λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά μόνο για τα δύο πρώτα χρόνια. Στη συνέχεια η κρίση διογκώθηκε, παγώσαμε τις τιμές, κάνουμε προσφορές, αλλά οι Έλληνες δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα έξοδα», λεει ο κ. Δεληδημητρίου. Ένας από τους παράγοντες απομάκρυνσης από τα κάμπιγκ, κυρίως των ξένων επισκεπτών, είναι, σύμφωνα με τον πρόεδρο, η έντονη ανησυχία που προκλήθηκε από τις εργασίες εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές. Στη Χαλκιδική λειτουργούν 38 κάμπιγκ, εκ των οποίων τα 26 στο δεύτερο πόδι και μπορούν να φιλοξενήσουν ολόκληρη τη σεζόν (Μάιος - Οκτώβριος) περί τις 600.000 διανυκτερεύσεις. Το κόστος της ημερήσιας διαμονής για μια τετραμελή οικογένεια είναι κατά μέσο όρο στα 25 ευρώ.
Οι ημερήσιες ή οι διήμερες εξορμήσεις των Θεσσαλονικέων στη Χαλκιδική φαίνεται ότι δεν ενισχύουν οικονομικά την τοπική αγορά και κυρίως τις ταβέρνες και τα εστιατόρια. «Οι ξένοι επισκέπτες είναι σε μεγάλο βαθμό λιτοδίαιτοι σε αντίθεση με τους Έλληνες που παραγγέλλουν πάντα περισσότερες μερίδες. Το φετινό καλοκαίρι όμως τα μαγαζιά μας είναι άδεια. Οι περισσότεροι επισκέπτες παίρνουν μαζί τους φαγητά από το σπίτι για λόγους οικονομίας και δεν επιλέγουν τα εστιατόρια», αναφέρει ιδιοκτήτης ταβέρνας στην Καψόχωρα.