Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Ζηλωτές μοναχοί: «Θα υπερασπιστούμε το κονάκι ακόμη και με το αίμα μας»

Καζάνι που βράζει θυμίζει το κονάκι της αποσχισμένης ιεράς μονής Εσφιγμένου στις Καρυές του Αγίου Όρους, μετά την εντολή που επιδόθηκε στους μοναχούς να το εγκαταλείψουν, προκειμένου να γίνουν εργασίες συντήρησης. Οι ζηλωτές μοναχοί αρνούνται να παραδώσουν το κτίριο και δηλώνουν αποφασισμένοι να δώσουν, για άλλη μια φορά, μάχη για να το κρατήσουν.

Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr
«Μολών λαβέ. Δεν θα φύγουμε από το κονάκι μας επειδή η νέα αδελφότητα θέλει με εργασίες να δικαιολογήσει ευρωπαϊκά κονδύλια. Είναι ο τόπος μετανοίας μας και εγκαταβιούμε σε αυτό σαν αδελφότητα αιώνες, πολλοί μοναχοί μας πρωτοπήγαν νέοι στο κονάκι πριν πενήντα χρόνια και τώρα πρέπει να φύγουν. Δεν θα το επιτρέψουμε να συμβεί, ακόμη κι αν είναι το τελευταίο που θα κάνουμε. Δεν ζητήσαμε ποτέ τίποτα, να μας αφήσουν ήσυχους ζητήσαμε», δηλώνουν οι μοναχοί της παλαιάς αδελφότητας.
«Σας δηλώνουμε ότι, ακόμη κι αν χρειαστεί με το αίμα μας να υπερασπιστούμε το κονάκι, θα το κάνουμε. Εμείς οι 108 μοναχοί της ιστορικής Ιεράς Μονής Εσφιγμένου ζωντανοί δεν θα παραδώσουμε ποτέ το κονάκι μας».
Η αντίδραση των ζηλωτών μοναχών ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα, όταν έγινε γνωστό πως η νέα αδελφότητα της μονής Εσφιγμένου ξεκινά έργα στο κονάκι (αντιπροσωπείο-κτίριο Β) στις Καρυές. Η παλιά αδελφότητα χαρακτήρισε τα έργα προσχηματικά, ότι έχουν στόχο να εκδιωχθούν οι μοναχοί που εγκαταβιούν στο κονάκι και ότι θα γίνουν αφορμή να ξεσπάσουν επεισόδια στην ιερά κοινότητα. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι «η στατικότητα του κτιρίου δεν επιτρέπει βαρύ εξοπλισμό, γερανούς και σκαλωσιές, και ο όποιος λάθος χειρισμός θα οδηγήσει στην κατάρρευση του κτιρίου στα κεφάλια των μοναχών μας». «Το κτίριό μας είναι ασταθές, κι αυτό που ετοιμάζει η νέα αδελφότητα δεν επιδιώκει την επιδιόρθωση της στεγανότητας της οροφής του κτιρίου αλλά την κατάρρευσή του», περιγράφουν. Οι μοναχοί αναφέρουν ότι σε κοντινή απόσταση από το κονάκι βρίσκεται περιπολικό του τμήματος Καρυών και πέριξ γίνεται περιπολία από δεύτερο περιπολικό. «Προσπαθούν να εμποδίσουν τους επισκέπτες μας. Ετοιμάζουν αθόρυβη επέμβαση στο κονάκι», λέει στη «Μ» μοναχός. Μέχρι αργά το βράδυ χθες πάντως δεν είχε εκδηλωθεί καμία αστυνομική ενέργεια για την απομάκρυνση των μοναχών.

ΕΝΤΟΛΗ ΕΚΚΕΝΩΣΗΣ
Η εντολή εκκένωσης εκδόθηκε από το μονομελές πρωτοδικείο Πολυγύρου, στο οποίο προσέφυγε η νέα αδελφότητα, παρουσιάζοντας και μελέτη για την ανακαίνιση του κτίσματος. Η μελέτη έχει ήδη εγκριθεί από την ιερά κοινότητα, το ΚΕΔΑΚ και τη 10η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, ενώ μέσω της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ με ποσό 1,3 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι στην αθωνική πολιτεία θα υλοποιηθούν περισσότερα από 30 έργα διάσωσης, αναστήλωσης και ανάδειξης των μνημείων, με προϋπολογισμό 35 εκατ. ευρώ και χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Κεντρικής Μακεδονίας. Τα περισσότερα από τα έργα αυτά είναι ήδη σε εξέλιξη και πραγματοποιούνται σε 14 μονές. Τον προηγούμενο μήνα εγκρίθηκε και η ένταξη του Κέντρου Υγείας στις Καρυές, που αποτελούσε πάγιο αίτημα της ιεράς επιστασίας του Αγίου Όρους, με προϋπολογισμό 3,5 εκατ. ευρώ.

Μονή: Πεδίο συγκρούσεων

Στο κονάκι της ιεράς μονής Εσφιγμένου είχαν γίνει επεισόδια τον Οκτώβριο του 2005, όταν τα μέλη της νέας αδελφότητας προσπάθησαν να μπουν στο κτίριο και απωθήθηκαν από τους ζηλωτές. Εννέα μοναχοί της παλαιάς αδελφότητας δικάστηκαν και στο εφετείο κρίθηκαν αθώοι για το αδίκημα της διατάραξης οικιακής ειρήνης. Το 2006 αστυνομικοί επιχείρησαν ν απομακρύνουν τους ζηλωτές από το κονάκι και τα επεισόδια επαναλήφθηκαν. Τον Σεπτέμβριο του 2012 πεδίο συγκρούσεων μεταξύ μοναχών και αστυνομικών έγινε η ιερά μονή Εσφιγμένου.
Η ιστορία της αντιπαράθεσης της παλαιάς αδελφότητας Εσφιγμένου με την ιερά κοινότητα ξεκινάει από το 1965, όταν ο τότε οικουμενικός πατριάρχης Αθηναγόρας συμπροσευχήθηκε στα Ιεροσόλυμα με τον πάπα Παύλο Στ’. Η προσέγγιση αυτή ορθόδοξης και καθολικής εκκλησίας προκάλεσε την οργή των μοναχών της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου, οι οποίοι από το 1972 έπαψαν να μνημονεύουν στην προσευχή τους τον οικουμενικό πατριάρχη και αποχώρησαν από την ιερά κοινότητα. Έτσι κηρύχθηκαν σχισματικοί. Το 2005, το οικουμενικό πατριαρχείο και η ιερά κοινότητα συγκρότησαν μια άλλη αδελφότητα μοναχών με το όνομα «Νέα Εσφιγμένου», η οποία θεωρείται νόμιμη. Η παλαιά αδελφότητα ωστόσο δεν παραδίδει τη μονή και το κονάκι στη νέα, με αποτέλεσμα να σημειώνονται συχνά συγκρούσεις.