ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ
Κατά πλειοψηφία υπερψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα, μετά την ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες για 15 από τα άρθρα του, μετά τη μαραθώνια συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.
Επί συνόλου 293 βουλευτών που ψήφισαν, όλα τα άρθρα του πολυνομοσχεδίου ψηφίστηκαν από την πλειοψηφία των 153 βουλευτών, εκτός από το άρθρο 81 που έλαβε 152 ψήφους.
Το επίμαχο άρθρο 81 για τη δημοτική αστυνομία καταψήφισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πάρις Κουκουλόπουλος, ο οποίος είχε εκφράσει την αντίθεσή του.
Ηχηρές ήταν πάντως οι απουσίες από την ψηφορορία του Απόστολου Κακλαμάνη, ο οποίος είχε διαφωνήσει με την κατάργηση ειδικοτήτων της τεχνικής εκπαίδευσης, αλλά και του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη.
Δικαιολογημένα απουσίαζε ο Δημήτρης Κυριαζίδης της ΝΔ, ο οποίος βρισκόταν στη Δράμα για την κηδεία της μητέρας του. Απόντες ήταν ακόμη οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Στάθης Παναγούλης και Χαρά Καφαντάρη, αλλά και οι ανεξάρτητοι Γιώργος Κασαπίδης και Πάρις Μουτσινάς.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή ψήφισαν εναντίον των άρθρων, ενώ η ΔΗΜΑΡ υπερψήφισε τα δύο άρθρα που τέθηκαν σε ονομαστική ψηφοφορία από τους Ανεξάρτητους Ελληνες - το 14 και το 30 - που μεταξύ άλλων απαλλάσσουν από φορολογία τα μέλη της τρόικας και της Task Force που ζουν στην Ελλάδα, όπως και των άλλων διεθνών οργανισμών και διπλωματικών αποστολών. Εννέα βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, ψήφισαν μόνον το άρθρο 14.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Χρήστος Αηδόνης, πρόεδρος και μέλος του κόμματος "Συμφωνία για την Νέα Ελλάδα", υπερψήφισαν το άρθρο 14, καθώς και τα άρθρα 105 και 106 (νέες ρυθμίσεις για την δικαστική προστασία εργαζομένων και συμβασιούχων), καταψηφίζοντας τα υπόλοιπα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας για τα άρθρα που αφορούν στις ρυθμίσεις για:
- Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας
- Ιδρυση Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ
- Προϋπολογισμοί των δήμων και των Περιφερειών
- Διαθεσιμότητα για σχολικούς φύλακες και δημοτικούς αστυνομικούς
- Κατάργηση ειδικοτήτων στην τεχνική εκπαίδευση
- Διαθεσιμότητα και κινητικότητα στο δημόσιο
- Απολύσεις οδηγών κρατικών αυτοκινήτων
- Προσδιορισμός του κατώτερου μισθού από το υπουργικό συμβούλιο
- Αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας σχετικά με τη δικαστική προστασία
- Υποχρεωτική εκδίκασης αγωγών συμβασιούχων για άκυρη απόλυση μέχρι την 1η Νοεμβρίου
Προηγήθηκαν πάντως αρκετές υπαναχωρήσεις από την πλευρά των υπουργών που προχώρησαν σε τροποποιήσεις σε επίμαχα άρθρα, ακόμη και μέχρι την τελευταία στιγμή.
"Εθνος"