Ποινή κάθειρξης 19 ετών και χρηματική ποινή 110.000 ευρώ επέβαλε χθες το τριμελές εφετείο κακουργημάτων Θεσσαλονίκης στον 50χρονο επιχειρηματία Δημήτρη Λαμπάκη, φερόμενο ως «αρχηγό» της τέταρτης και τελευταίας ομάδας των τοκογλύφων της λεγόμενης «μαφίας του Θερμαϊκού», η δράση της οποίας αποκαλύφθηκε τον περυσινό Ιανουάριο με τη σύλληψη δεκάδων μελών της.
Του Φώτη Κουτσαμπάρη
Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό και αποφάσισε η έφεσή του να μην έχει ανασταλτικό χαρακτήρα. Έτσι, ο καταδικασθείς επέστρεψε στις φυλακές όπου κρατούνταν προσωρινά τους τελευταίους 18 μήνες.
Ο επιχειρηματίας κρίθηκε ένοχος για τις πράξεις της εκβίασης (τρεις περιπτώσεις), της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος) και της συμμορίας (σε βαθμό πλημμελήματος και κατά μετατροπή του κατηγορητηρίου από το κακούργημα της συγκρότησης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης). Για όλες τις πράξεις τοκογλυφίας που του αποδίδονται, ο κατηγορούμενος παραπέμφθηκε ήδη να δικαστεί στο μονομελές εφετείο κακουργημάτων, στο πλαίσιο της διαδικασίας της ποινικής συνδιαλλαγής, στην οποία έχει προχωρήσει με τη συντριπτική πλειονότητα των φερόμενων ως θυμάτων τοκογλυφίας.
Συγκατηγορούμενοι του Λαμπάκη ήταν άλλα 14 άτομα, που κάθισαν μαζί του στο εδώλιο του εφετείου, εκ των οποίων οι έξι κρίθηκαν αθώοι, ενώ στους υπόλοιπους οκτώ, που κρίθηκαν ένοχοι, επεβλήθησαν ποινές φυλάκισης από 2,5 ετών έως κάθειρξη 8 ετών, με το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου. Ανάμεσα σ' αυτούς είναι η σύζυγος του 50χρονου (κάθειρξη 8 ετών με ανασταλτικό χαρακτήρα στην έφεση), τα δύο του παιδιά (φυλάκιση 3 ετών με τριετή αναστολή), ένας δικηγόρος (φυλάκιση 3 ετών με τριετή αναστολή) κι ένας πρώην ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ (φυλάκιση 2,5 ετών με ανασταλτικό χαρακτήρα στην έφεση). Σε τρεις ακόμη επιβλήθηκαν ποινές από 2,5 έως 3,5 έτη, εξαγοράσιμες προς 5 ευρώ την ημέρα.
Με την ετυμηγορία του δικαστηρίου ολοκληρώθηκαν οι δίκες των τεσσάρων κυκλωμάτων τοκογλύφων και εκβιάσεων, που είχαν εξαρθρωθεί ταυτόχρονα, έπειτα από γιγάντια επιχείρηση της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης τον Ιανουάριο του 2012. Το προηγούμενο διάστημα καταδικάστηκαν από το κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης σε πολυετείς ποινές κάθειρξης και οδηγήθηκαν στις φυλακές οι βασικοί κατηγορούμενοι δύο άλλων κυκλωμάτων, των αδελφών Μελέτη και του Πολυμέρη. Ένοχος κρίθηκε και ο 60χρονος επιχειρηματίας Μάρκος Καραμπέρης, βασικός κατηγορούμενος της θεωρητικά πιο ισχυρής από τις τέσσερις ομάδες τοκογλύφων, αλλά σε αντίθεση με όλους τους υπόλοιπους φερόμενους ως «διευθύνοντες», αφέθηκε ελεύθερος μέχρι την εκδίκαση της έφεσης, αφού το δικαστήριο, παρά την ποινή των 11,5 ετών κάθειρξης που του επέβαλε, αποφάσισε η έφεσή του να είναι ανασταλτική.