Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Εξαπάτηση ηλικιωμένων: 13 θύματα και 27 απόπειρες

Στα χέρια της αστυνομίας έπεσαν δύο άτομα, ενώ καταζητείται τρίτος συνεργός τους, οι οποίοι κατηγορούνται ότι εξαπατούσαν ηλικιωμένους με το πρόσχημα της νοσηλείας συγγενικού τους προσώπου.

Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr
Η ασφάλεια Θεσσαλονίκης συνέλαβε χθες έναν 46χρονο ημεδαπό κι έναν 26χρονο αλλοδαπό, σε βάρος των οποίων ασκήθηκε από τον εισαγγελέα ποινική δίωξη για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και απάτη κατ’ επάγγελμα, ενώ συνεχίζεται η έρευνα για τον εντοπισμό του τρίτου.
Η έρευνα της αστυνομίας έδειξε ότι τα τρία άτομα από τις αρχές Μαΐου του 2013 «είχαν συστήσει δομημένη και με διαρκή και διεθνή δράση εγκληματική ομάδα, με σκοπό την εξαπάτηση ηλικιωμένων κυρίως ατόμων, αποσπώντας τους μεγάλα χρηματικά ποσά και αποκομίζοντας με τον τρόπο αυτό παράνομο περιουσιακό όφελος». Ένα μέλος της σπείρας προσποιούνταν τον εφημερεύοντα ιατρό και έπαιρνε τηλέφωνο στα σπίτια των θυμάτων, κυρίως πολύ νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, επιδιώκοντας τον αιφνιδιασμό και την ταραχή τους. Ο «γιατρός» τους έλεγε δήθεν ότι συγγενικό τους πρόσωπο εισήχθη εσπευσμένα σε νοσοκομείο με σοβαρό πρόβλημα υγείας (καρδιακό επεισόδιο, εγκεφαλικό). Στη συνέχεια, παρέπεμπε τα θύματα στο δεύτερο μέλος που είτε προσποιούνταν ότι είναι χειρούργος είτε παρίστανε τον συγγενή που δήθεν βρισκόταν σε τραγική κατάσταση, και έλεγε ότι ο συγγενής τους χρειάζεται επειγόντως χειρουργική επέμβαση και τους ζητούσε χρήματα. Αφού πείθονταν τα θύματα, ο τρίτος πήγαινε στα σπίτια τους, για να παραλάβει τα χρήματα για την υποτιθέμενη εγχείρηση. Οι δράστες, σύμφωνα με την αστυνομία απέσπασαν το χρηματικό ποσό των 36.500 ευρώ και χρυσαφικά συνολικής αξίας 4.000 ευρώ από 13 ανυποψίαστους πολίτες στις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Βέροιας και της Αλεξάνδρειας Ημαθίας, ενώ αποπειράθηκαν να εξαπατήσουν άλλους 27, αξιώνοντας χρηματικό ποσό που υπερβαίνει τις 198.500 ευρώ.

ΕΞΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ
Η εξάρθρωση του κυκλώματος έγινε ως εξής: Προχθές το πρωί πήγε ο 46χρονος σε σπίτι 53χρονης στον Φοίνικα Θεσσαλονίκης, δήθεν απεσταλμένος ενός χειρούργου, για να παραλάβει 1.800 ευρώ. Οι αστυνομικοί που τον παρακολουθούσαν, τον συνέλαβαν λίγη ώρα αργότερα στο σπίτι του όπου βρήκαν και κατέσχεσαν: Το χρηματικό ποσό των 40.260 ευρώ, ως προερχόμενο από την προαναφερόμενη δραστηριότητα, μεταξύ αυτών και τα 1.800 ευρώ που απέσπασε νωρίτερα από την 53χρονη, δύο φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές και 3 υπολογιστές ταμπλέτες, τέσσερις εξωτερικούς σκληρούς δίσκους και πέντε φορητές μονάδες αποθήκευσης USB.
Την ίδια ημέρα το απόγευμα συνελήφθη στην περιοχή του Προμαχώνα ο 26χρονος αλλοδαπός, ο οποίος, σύμφωνα με την αστυνομία, παραλάμβανε έπειτα από κάθε απάτη τα χρήματα που του έδινε ο 46χρονος συλληφθείς και τα οποία, αφού κρατούσε το μερίδιό του, μετέφερε στον συνεργό τους που αναζητείται. Σε έρευνα στο αυτοκίνητο του 26χρονου συλληφθέντα βρέθηκε και κατασχέθηκε μία μεταλλική πτυσσόμενη ράβδος και ένα αμφιβόλου γνησιότητας χαρτονόμισμα ονομαστικής αξίας 200 ευρώ. Οι δύο συλληφθέντες, μετά τη δίωξη που ασκήθηκε θα οδηγηθούν στον ανακριτή.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Η Ελληνική Αστυνομία συνιστά: Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας «πλησιάζουν» ως γνωστοί συγγενικών - φιλικών προσώπων. Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία σας.
Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού-φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο). Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση. Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού - συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μη δέχεστε να μιλάτε με άτομο το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι. Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.