Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

ΕΛ.ΑΣ. Μέτρα υποδοχής τουριστών

Ασφαλή τουριστικό προορισμό για όλους τους επισκέπτες θέλει να διατηρήσει τη χώρα μας η Ελληνική Αστυνομία, θέτοντας σε εφαρμογή έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό με αυξημένα μέτρα, τα οποία καλύπτουν όλο το φάσμα των αστυνομικών αρμοδιοτήτων.

 Επιμέλεια Φώτης Κουτσαμπάρης

Ειδικότερα ενεργοποιούνται όλες οι κεντρικές και περιφερειακές υπηρεσίες του Σώματος για τη διασφάλιση υψηλού επιπέδου επιχειρησιακής ετοιμότητας και ανταπόκρισης στις αυξημένες απαιτήσεις της καλοκαιρινής περιόδου.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην επαρκή αστυνόμευση περιοχών όπου παρατηρείται έντονη τουριστική κίνηση ή έχουν καταγραφεί προβλήματα κατά το παρελθόν. Επιπλέον λαμβάνονται μέτρα για την αποφυγή ταλαιπωρίας και την άμεση εξυπηρέτηση των τουριστών από τις αστυνομικές υπηρεσίες κυρίως με την απλούστευση και την επιτάχυνση συγκεκριμένων γραφειοκρατικών διαδικασιών.
Τα βασικά σημεία του σχεδίου της αστυνομίας είναι τα εξής:
1. Στον τομέα της αστυνόμευσης, ασφάλειας και τροχαίας. Εντατικοποιούνται οι διαδικασίες ελέγχου στις εισόδους της χώρας, στα λιμάνια, στα αεροδρόμια και γενικότερα σε όλους τους χώρους αφίξεων και αναχωρήσεων. Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι τροχαίας και οδικής ασφάλειας για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας και την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων µε την εμφανή παρουσία περιπολικών και δικύκλων σε όλο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, στους χώρους με αυξημένη κυκλοφορία (αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία κ.λπ.), αλλά και σε σημεία όπου παρατηρείται συχνότητα τροχαίων ή κυκλοφοριακών προβλημάτων. Συστηματοποιούνται οι έλεγχοι σε τουριστικά λεωφορεία για την ασφάλεια των μεταφορών, σε ταξί για υπερβολική μίσθωση, επιλογή-άγρα πελατών, σε καταστήματα ενοικιάσεως δικύκλων, σε μοτοποδήλατα και μοτοσικλέτες με οδηγούς ανήλικους. Ενισχύονται οι δράσεις της Οικονομικής Αστυνομίας με συστηματικούς φορολογικούς και άλλους συναφείς ελέγχους.
2. Στον τομέα της εξυπηρέτησης των τουριστών. Άμεση ανταπόκριση σε αδικήματα και συμβάντα αστυνομικού ενδιαφέροντος που έχουν ως παθόντες τουρίστες ή άλλους επισκέπτες. Άμεση ενημέρωση των αρμοδίων προξενικών ή διπλωματικών αρχών για υποθέσεις που αφορούν αλλοδαπούς τουρίστες, ώστε να παρέχεται κάθε δυνατή διευκόλυνση και βοήθεια. Έγκαιρη και επαρκής στελέχωση µε ξενόγλωσσο προσωπικό όλων των υπηρεσιών της Τουριστικής Αστυνομίας.

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, με αφορμή το γεγονός ότι αρκετοί πολίτες θα μετακινηθούν κατά την καλοκαιρινή περίοδο, υπενθυμίζει βασικές χρήσιμες συμβουλές:
Φεύγοντας από το σπίτι. Πριν να φύγετε για διακοπές, βεβαιωθείτε ότι οι πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού σας είναι καλά ασφαλισμένα. Ενημερώστε για την απουσία σας µόνον συγγενικά και φιλικά σας πρόσωπα ή τους γείτονες που εμπιστεύεστε, για να επιβλέπουν την οικία σας, και αν υπάρχουν ιδιαίτερα σοβαροί λόγοι, και το αστυνομικό τμήμα της περιοχής σας. Μην αφήνετε σημειώματα για το πότε πρόκειται να επιστρέψετε ή για το πόσο καιρό θα απουσιάζετε.
Στο ταξίδι. Μην αφήνετε ποτέ εκτεθειμένα τσάντα, πορτοφόλι, χρήματα, πιστωτικές κάρτες, κλειδιά μηχανής ή αυτοκινήτου, όπου κι αν βρίσκεστε. Μην αφήνετε ποτέ ασυνόδευτες τις αποσκευές σας, παρά μόνον όταν μπορείτε να τις ασφαλίσετε σε κάποιον χώρο υποδοχής. Σε περίπτωση μετακινήσεών σας με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, μην έχετε μαζί σας μεγάλα χρηματικά ποσά. Να πραγματοποιείτε τις συναλλαγές σας στα ΑΤΜ με μεγάλη προσοχή και διακριτικότητα.
Στη διαμονή. Να ασφαλίζετε κατά την έξοδό σας το δωμάτιο του ξενοδοχείου ή το ενοικιαζόμενο δωμάτιο-διαμέρισμα, ακόμη κι αν λείψετε για ελάχιστο χρόνο. Να εξασφαλίζετε την τοποθέτηση σε ασφαλές μέρος των χρημάτων ή των αντικειμένων αξίας που δεν θα χρειαστείτε στην έξοδό σας.