Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

ΤΕΕ/ΤΚΜ Δεν μπορεί να πληρώσει το ρεύμα!

Στον «αέρα» βρίσκεται το Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ (ΤΚΜ/ΤΕΕ), με έδρα στη Θεσσαλονίκη, εξαιτίας των συσσωρευμένων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει, τα οποία οδηγούν το Επιμελητήριο σε «λουκέτο».

 Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr

Η κατάργηση της παρακράτησης του 2% υπέρ του ΤΕΕ από κάθε μελέτη-επίβλεψη των μηχανικών, οι συνεχείς διαγραφές των μηχανικών μελών του λόγω της οικονομικής κρίσης και οι μειωμένες εγγραφές νέων μελών έχουν «γονατίσει» οικονομικά τον τεχνικό σύμβουλο του κράτους.
Ολοένα και περισσότεροι μηχανικοί αδυνατούν πλέον να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους, εξαιτίας της υπέρογκης, όπως χαρακτηρίζεται, αύξησής τους, αλλά και παραγόντων που απογειώνουν την ανεργία στον κλάδο, όπως η καθίζηση του κλάδου των κατασκευών, ο οποίος πλέον έχει υποχωρήσει κάτω από το 10% της περιόδου ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Σ’ αυτό το σκηνικό, το ΤΕΕ/ΤΚΜ αδυνατεί να πληρώσει ακόμη και τους λογαριασμούς του ρεύματος, όπως περιέγραψε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Αναστάσιος Κονακλίδης. Ο προϋπολογισμός του κεντρικού ΤΕΕ εμφανίζει έλλειμμα 8,5 εκατ. ευρώ και δεν εγκρίνεται, ενώ το ΤΕΕ/ΤΚΜ είχε πέρυσι προϋπολογισμό 1,1 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 800.000 ευρώ κατευθύνονταν στη μισθοδοσία των 25 υπαλλήλων και 7 συνεργατών.
Παρά τα έντονα προβλήματα, «βούληση των μηχανικών είναι το ΤΕΕ να μην κλείσει, είτε το θέλει είτε όχι η κυβέρνηση», τόνισε ο κ. Κονακλίδης. Βάσει των στοιχείων που παρουσίασε πάντως, παρατηρείται έντονα το φαινόμενο της απροθυμίας εγγραφής των μηχανικών, ιδίων των νέων, στο ΤΕΕ και συνεπώς στο ΤΣΜΕΔΕ. Οι εγγραφές στο κεντρικό ΤΕΕ υποχώρησαν πέρυσι στις 2.220, έναντι 4.225 το 2009, ενώ στο Τμήμα Κεντρικής  Μακεδονίας μειώθηκαν το 2012 στις 367 από 737 το 2009 και 569 το 2011. Την ίδια στιγμή, οι αιτήσεις διαγραφής, που κατατέθηκαν στο ΤΕΕ/ΤΚΜ στο πεντάμηνο 2013, έφτασαν ήδη τις 68, ενώ στο σύνολο του 2012 δεν είχαν ξεπεράσει τις 57.

ΑΥΞΗΣΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΚΑΤΑ 48,8%
Ο κ. Κονακλίδης ανέφερε πως σε περίπου έναν χρόνο από σήμερα οι ασφαλιστικές εισφορές (για τους μετά την 1η Ιανουαρίου 1993 ασφαλισμένους στο ΤΣΜΕΔΕ), θα αυξηθούν κατά 48,8% σε σχέση με τα παλιά ισχύοντα και αυτοί δεν θα μπορούν να τις πληρώνουν. Πρόσθεσε ότι ο δείκτης εισπραξιμότητας των εισφορών παρουσιάζει διαρκώς πτωτική τάση, καταλήγοντας στο επίπεδο του 64% για το 2012. Υπογράμμισε ακόμη ότι πριν από την κρίση η αναλογία στο ΤΣΜΕΔΕ ήταν επτά ενεργοί μηχανικοί προς έναν συνταξιούχο. Σύντομα, υποστήριξε, η συγκεκριμένη αναλογία θα ανατραπεί σε δύο προς ένα! ¨»Όλοι προσπαθούν να βγουν στη σύνταξη» τόνισε και πρόσθεσε ότι οι νέοι μηχανικοί δεν επιθυμούν την εγγραφή τους στο ΤΕΕ, προκειμένου να αποφύγουν τη φορολόγηση από την απόκτηση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος και την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών.
Στο μεταξύ, περιθώρια αισιοδοξίας για αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων δημιουργεί η άτυπη συνάντηση που είχαν το περασμένο Σάββατο με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Σταύρο Καλαφάτη οι πρόεδροι του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης και του ΤΕΕ/ΤΚΜ. Ο κ. Κονακλίδης δήλωσε ότι, μετά τη συνάντηση, θεωρεί πως «βρίσκεται σε καλό δρόμο η απόδοση, στο ΤΕΕ, των χρημάτων από τα αυθαίρετα και τις ενεργειακές επιθεωρήσεις».
Κατά τον κ. Κονακλίδη, εφικτές λύσεις για την υπέρβαση των προβλημάτων υπάρχουν και είναι αδιανόητο το αρμόδιο υπουργείο να έχει στα χέρια του επί πέντε μήνες τον προϋπολογισμό και να μην έχει δώσει απαντήσεις για την εξεύρεση μιας φόρμουλας. Το ΤΕΕ/ΤΚΜ έχει προτείνει -μεταξύ άλλων- τα εξής: Χορήγηση στο ΤΕΕ του Γενικού Μητρώου (ΓΕ.ΜΗ.) πιστοποίηση των τεχνικών επαγγελμάτων από το ΤΕΕ, χορήγηση δυνατότητας στο ΤΕΕ για αδειοδοτήσεις επιχειρήσεων και θεσμοθέτηση ανταποδοτικού πόρου στις εφαρμογές, στα αυθαίρετα, ενεργειακούς επιθεωρητές και ελεγκτές δόμησης. Έμφαση έδωσε ο κ. Κονακλίδης στην ανάγκη αλλαγής του θεσμικού πλαισίου του ΤΕΕ. Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι πρέπει να προχωρήσει η αναδιάρθρωση των 17 περιφερειακών τμημάτων.