Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Αποκρατικοποιήσεις με κανονικούς διαγωνισμούς και χωρίς ειδικές συμφωνίες

Αποσπάσματα συνέντευξης του προέδρου της Δράσης, Θόδωρου Σκυλακάκη,  στο ραδιοφωνικό σταθμό ALPHA 98.9 (Ν. Μάνεσης)
Να προχωρήσουμε σε αποκρατικοποιήσεις φυσικών μονοπωλίων, που κακώς παραμένουν εκτός ρυθμισμένου πλαισίου, με κανονικούς διαγωνισμούς και χωρίς ειδικές συμφωνίες υπέρ «προνομιούχων» ζήτησε ο Πρόεδρος της Δράσης και Ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, σε ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στον δημοσιογράφο του ALPHA κ. Ν. Μάνεση. 
Τόνισε επίσης ότι θα πρέπει κάποια στιγμή να σοβαρευτεί και η Ευρώπη στον τρόπο που αντιμετωπίζει τόσο μεγάλης σημασίας θέματα και να συνεννοείται η τρόϊκα με την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Προέχει η προστασία των συμφερόντων του καταναλωτή 
Ο κ. Σκυλακάκης έθιξε το ζήτημα της προστασίας των συμφερόντων του καταναλωτή από τέτοιου είδους συμφωνίες δηλώνοντας:  «Αυτός που στην πραγματικότητα πρέπει να ενοχληθεί εάν δεν υπάρξει μια σοβαρή συμφωνία που να προστατεύει τα συμφέροντά του είναι ο καταναλωτής».

Επρόκειτο να πουλήσουμε στον προμηθευτή, ο οποίος μας πουλάει το αέριο ακριβότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης 
Ειδικά στο θέμα της ΔΕΠΑ, επισήμανε ότι υπάρχει διπλό ναυάγιο, τόσο με την απόσυρση του ενδιαφέροντος των Ρώσων, όσο και με τον αποκλεισμό όλων των άλλων με τη διαπραγμάτευση που έγινε προνομιακά για τους Ρώσους. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Και  μόνον όταν κάποιος πηγαίνει τρεις φορές στο πρωθυπουργικό γραφείο και συμφωνεί κατά τα λεγόμενα του δημοσιογραφικού ρεπορτάζ την τιμή και όλα τα υπόλοιπα, διώχνει όλους τους άλλους. Και το πρόβλημα είναι ότι εδώ μιλάμε για ένα  μονοπώλιο, το οποίο επρόκειτο να το πουλήσουμε στον προμηθευτή, ο οποίος μάλιστα μας πουλάει το αέριο ακριβότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης».

Αναφορικά με τη δυσανάλογα υψηλή τιμή με την οποία αγοράζουμε το φυσικό αέριο από τους Ρώσους, απέδωσε αυτή την κατάσταση στο γεγονός κανένας δεν έχει διαπραγματευτεί τα τελευταία χρόνια τη μείωση της τιμής, με αποτέλεσμα να έχει εκτιναχθεί το ενεργειακό κόστος της ελληνικής βιομηχανίας σε απαγορευτικά για την επιβίωση των επιχειρήσεων επίπεδα.
Συνολική επαναδιαπραγμάτευση με την Τρόικα και τους εταίρους για τις αποκρατικοποιήσεις
Τέλος, σημείωσε ότι θα πρέπει να γίνει μια συνολική επαναδιαπραγμάτευση με την Τρόικα και τους εταίρους για τους στόχους των αποκρατικοποιήσεων, που ξεκίνησαν από το εντελώς εξωπραγματικό νούμερο των 50 δις και έχουν εξελιχθεί σε συζητήσεις με έναν ενδιαφερόμενο για συγκεκριμένες περιπτώσεις.