Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Στο έλεος του χαλαζιού Ημαθία και Πέλλα

Καταστροφή σχεδόν στο σύνολο της παραγωγής ροδάκινων και ανυπολόγιστες ζημιές στις υπόλοιπες καλλιέργειες, στα αμπέλια και στην παραγωγή κερασιών, βερίκοκων, αχλαδιών και μήλων προκάλεσε στο μεγαλύτερο μέρος της Ημαθίας και της Πέλλας η σφοδρή χαλαζόπτωση που ξεκίνησε το απόγευμα της Δευτέρας.

 Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr


Την παρέμβαση του πρωθυπουργού ζήτησε ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καραπαναγιωτίδης, ο οποίος σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς κατέθεσε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οκτώ προτάσεις για την ανακούφιση των πληγέντων.
«Η ζημιά μας είναι στο 100%, η παραγωγή συμπύρηνου τελείωσε για μας. Δηλώσαμε στον συνεταιρισμό ότι δεν θα παραδώσουμε ροδάκινα. Σήμερα βρήκα δουλειά σε πρατήριο υγρών καυσίμων στην Αλεξάνδρεια, για τρεις μήνες. Κάτι πρέπει να κάνουμε για να επιβιώσουμε», αναφέρει στη «Μ» ο Νίκος Αγγελόπουλος, αγρότης από την Κουλούρα Ημαθίας, όπου το χαλάζι ξεπέρασε σε μέγεθος ακόμη και τα μεγαλύτερα ροδάκινα. «Ήταν σαν μπαλάκι που χρησιμοποιούμε στις ρακέτες. Έκοψε στα δύο τα ροδάκινα, τρύπησε κεραμίδια, έκανε ζημιές σε τρακτέρ, σε αυτοκίνητα. Οι οδηγοί από την Εγνατία οδό σταματούσαν στον κόμβο της Κουλούρας και έτρεχαν στα σπίτια ζητώντας από τους κατοίκους προφύλαξη. Αρχικά νομίζαμε ότι έπεφταν μετεωρίτες. Ο πατέρας μου, όπως και πολλοί ηλικιωμένοι αγρότες, ζαλίζονται από το σοκ που υπέστησαν και τους χορηγούμε φάρμακα. Όταν είδα την καταστροφή στο χωράφι, άνοιξε η μύτη μου από το άγχος δυο φορές. Δεν μπορώ να πηγαίνω στο χωράφι και να βλέπω την καταστροφή, δεν το αντέχω», περιγράφει ο κ. Αγγελόπουλος. Ο ίδιος προσθέτει ότι στην Κουλούρα τραυματίστηκαν τέσσερις αγρότες που τους βρήκε η μπόρα στο χωράφι και έπεσε χαλάζι στο κεφάλι τους. Επίσης «δεν θα δουλέψουν και οι γυναίκες μας στα εργοστάσια, ούτε οι μεταφορείς. Δεν μπορούν να υλοποιηθούν ούτε οι συμφωνίες για εξαγωγές στη Ρωσία και την Κίνα».

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ
Η χαλαζόπτωση, που ξεκίνησε περί τις 6 το απόγευμα της Δευτέρας, ήταν πρωτοφανής σε ένταση και διήρκεσε πάνω από μισή ώρα. Τα τέσσερα αεροσκάφη του προγράμματος αντιχαλαζικής προστασίας του ΕΛΓΑ, που πετούσαν πάνω από τον κάμπο της Ημαθίας και το Βέρμιο, δεν κατάφεραν να εξουδετερώσουν τα σύννεφα. Πρόχειρα υπολογίζεται ότι η πληγείσα περιοχή ξεπερνά σε έκταση τα 400.000 στρέμματα. Οι τοπικές αρχές τέθηκαν αμέσως σε εγρήγορση, ενώ χθες το μεσημέρι έγινε έκτακτη σύσκεψη στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κώστα Καραπαναγιωτίδη, με την παρουσία των τριών δημάρχων της Ημαθίας, περιφερειακών συμβούλων, εκπροσώπων όλων των αγροτικών φορέων, των ομάδων παραγωγών. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η επιδίωξη υλοποίησης σειράς μέτρων και πρωτοβουλιών από την πλευρά της πολιτείας, με στόχο τη διάσωση της χρονιάς για τους παραγωγούς, τους συνεταιρισμούς και όλους τους εμπλεκόμενους κλάδους στον κύκλο της αγροτικής παραγωγής. Οι προτάσεις, που εστάλησαν αμέσως από τον αντιπεριφερειάρχη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι:
1. Άμεση εκκίνηση της εκτίμησης των ζημιών με διαδικασίες-εξπρές εντός 20 ημερών.
2. Καταβολή του 50% της εκτιμούμενης αποζημίωσης εντός διμήνου και άμεση καταβολή αποζημίωσης σε επιτραπέζια ροδάκινα, νεκταρίνια και κεράσια.
3. Αποπληρωμή του 100% των αποζημιώσεων μέχρι τον Νοέμβριο 2013 με τιμές όπως ήδη έχουν διαμορφωθεί στην αγορά.
4. Ενισχύσεις για την αποκατάσταση φυτικού κεφαλαίου και ζημιών σε εγκαταστάσεις (θερμοκήπια κτλ.).
5. Καταβολή αποζημιώσεων για καταστροφές σε αποθηκευμένα αγροτικά προϊόντα και ζωοτροφές.
6. Πιστωτικές διευκολύνσεις σε πληγέντες αγρότες - κτηνοτρόφους, με πάγωμα όλων των οφειλών και δανείων για τρία χρόνια, με συνέχιση της χρηματοδότησης το ίδιο διάστημα, παράλληλα με πιστωτικές διευκολύνσεις σε παραγωγούς, ομάδες παραγωγών που προέβησαν σε δαπάνες ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου και εμπλεκόμενους φορείς στον κύκλο της παραγωγής.
7. Άμεση καταβολή του ΦΠΑ στους παραγωγούς και των επιχειρησιακών προγραμμάτων στις ομάδες παραγωγών.
8. Παράταση προθεσμίας για διόρθωση των δηλώσεων ΟΣΔΕ από παραγωγούς.
«Επικοινώνησα με τον περιφερειάρχη και του ζήτησα να ενημερώσει οπωσδήποτε τον πρωθυπουργό. Η ζημιά είναι μεγάλη και πρέπει να ληφθούν αποφάσεις από τον ίδιο, δεν είναι ζήτημα μόνο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης», αναφέρει στη «Μ» ο κ. Καραπαναγιωτίδης. «Δεν είναι μόνο η παραγωγή ροδακίνων που επλήγη, αλλά ολόκληρος ο κύκλος εργασιών που περιστρέφονται γύρω από την παραγωγή, εκατοντάδες επαγγέλματα». Επαφές με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ είχαν όλοι οι βουλευτές της Ημαθίας και της Πέλλας, που έκαναν ενέργειες για την άμεση καταγραφή των ζημιών.

ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ
Xαριστική βολή για την περιοχή χαρακτηρίζει η Πρωτοβουλία για την Ενότητα και την Ανασυγκρότηση του Αγροτικού Συνδικαλιστικού Κινήματος τη ζημιά που προκάλεσε η σφοδρή χαλαζόπτωση. Σε ανακοίνωση αναφέρει: «Τη χαρακτηριστική βολή δέχθηκε η παραγωγή φρούτων και το σύνολο της τοπικής οικονομίας της Κεντρικής Μακεδονίας από τη χθεσινή χαλαζόπτωση. Τεράστιες περιοχές ροδακίνων αλλά και κερασιών, αχλαδιών, μήλων και αμπελιών υπέστησαν ακόμη και ολική καταστροφή, με ανυπολόγιστες συνέπειες για το εισόδημα του αγρότη, τις εξαγωγές -πολλές από τις οποίες μάλλον θα ακυρωθούν-, τα εισοδήματα και την προστιθέμενη αξία που δημιουργείται από την επεξεργασία των προϊόντων αυτών".
Η Πρωτοβουλία για την Ενότητα και την Ανασυγκρότηση του Αγροτικού Συνδικαλιστικού Κινήματος καλεί την κυβέρνηση, το ΥΠΑΑΤ και τον ΕΛΓΑ να δράσουν άμεσα και σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς των αγροτών και όλων των ενδιαφερομένων:
1. Να γίνουν άμεσα οι διαδικασίες που προβλέπονται από τον ΕΛΓΑ για την άμεση αποτίμηση των ζημιών και την καταβολή των αποζημιώσεων των αγροτών.
2. Να καταρτίσουν και να εφαρμόσουν ένα συνολικό σχέδιο αντιμετώπισης των προβλημάτων που δημιουργούνται στις υπόλοιπες κατηγορίες των εμπλεκομένων.
3. Να σχεδιάσουν ένα συνολικό πρόγραμμα αντιμετώπισης των επιπτώσεων τις κλιματικής αλλαγής στη γεωργία.

ΣΤΙΣ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ Ο ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
Επίσκεψη στις πληγείσες περιοχές της Ημαθίας και Πέλλας θα πραγματοποιήσουν σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, συνοδευόμενοι από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Βασίλη Έξαρχο και στελέχη του οργανισμού και της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Συγκεκριμένα, θα βρίσκονται στις 14.30 στην Κουλούρα της Π.Ε. Ημαθίας, στις 16.00 στην Επισκοπή της Π.Ε. Ημαθίας και στις 17.00 στο Αρσένι της Π.Ε. Πέλλας.