Ο κ. Χατζημαρκάκης χαρακτήρισε τη συζήτηση για τις αποζημιώσεις και το δάνειο «ανοιχτή πληγή», τόσο για την Ελλάδα, όσο και για τη Γερμανία και τόνισε ότι πρέπει να επουλωθεί, ενώ, όπως είπε, «η Γερμανία οφείλει να αναλάβει την ιστορική της ευθύνη».
Μεταξύ των προτάσεων που κατέθεσε ήταν η αποδοχή εκ μέρους του Βερολίνου της ευθύνης για τη ζημία που προκάλεσε στους λαούς της Ευρώπης και η έμπρακτη αναγνώριση που θα αποκαθιστά την τρωθείσα αξιοπρέπεια των Ελλήνων, η νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, σε ύψος ανάλογο με το «κούρεμα» του γερμανικού χρέους μετά τον πόλεμο και η σαφής συμμετοχή της Γερμανίας στην ανάκαμψη, μέσω των χρημάτων του κατοχικού δανείου.
Ειδικά για την τελευταία πρόταση, ο Φιλελεύθερος ευρωβουλευτής επεσήμανε ότι ένα Ταμείο Αλληλεγγύης, υπό ευρωπαϊκή αιγίδα, θα μπορούσε να βοηθήσει ιδιαίτερα τους νέους ανέργους της χώρας. «Η άνεργη νεολαία που δοκιμάζεται στην Ελλάδα αποτελεί κομμάτι του μέλλοντος της Ευρώπης και η Γερμανία δεν μπορεί να αποποιηθεί την ευθύνη που έχει για το μέλλον της ευρωπαϊκής νεολαίας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζημαρκάκης.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν ακόμη ο καθηγητής Ιστορίας της Οικονομίας στο LSE 'Αλμπρεχτ Ριτσλ και ο καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Χάγκεν Φλάισερ.
Ο πρώτος σημείωσε ότι η Γερμανία πρέπει να αναλάβει τον ρόλο που διαδραμάτισαν μετά τον πόλεμο οι ΗΠΑ, βοηθώντας την Ευρώπη και τη Γερμανία να ξανασταθούν στα πόδια τους και έκανε λόγο για «ιστορική ευθύνη της Γερμανίας να βοηθήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να ξεπεράσει την κρίση», ενώ ο δεύτερος παρέθεσε ιστορικά στοιχεία τα οποία επιβεβαιώνουν το γερμανικό χρέος έναντι της Ελλάδας.
"Εθνος"