Αναβάλλεται η συζήτηση που επρόκειτο να (ξανά) γίνει σήμερα στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) σχετικά με την τύχη των αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν στο εργοτάξιο του σταθμό μετρό Θεσσαλονίκης στη Βενιζέλου. Το προεδρείο του ΚΑΣ, όπως αιφνιδίως εισήγαγε το θέμα, αίφνης χθες το πρωί αποφάσισε να το αποσύρει από την ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης. Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr
Το θέμα «Έγκριση ή μη μελέτης απόσπασης αρχαιολογικών καταλοίπων που αποκαλύφθηκαν στο σταθμό Βενιζέλου στο πλαίσιο των εργασιών για την κατασκευή του μητροπολιτικού σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης», με εισηγητές τους Θ. Βλαχούλη, Ευ. Γερούση και Ν. Διβάρη-Βαλάκου, είχε συμπεριληφθεί τελευταίο στην ημερήσια διάταξη που ανακοινώθηκε το απόγευμα της προηγούμενης Παρασκευής. Χθες, στις 9.14 π.μ., με «ανακοινοποίηση επί τω ορθώ» στάλθηκε στα μέλη διορθωμένη ημερήσια διάταξη χωρίς το συγκεκριμένο θέμα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αποσύρθηκε, καθώς το προεδρείο τελικά έκρινε ότι δεν έπρεπε να ανακινηθεί το ζήτημα των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου μέσα στο κλίμα της κοινωνικής έντασης που επικρατεί λόγω του λουκέτου της ΕΡΤ και της γενικότερης πολιτικής κατάστασης. Προφανώς θα επανέλθει σε χρόνο που θα χαρακτηριστεί «κατάλληλος». Σημαντικό ρόλο φαίνεται να έπαιξε και η προσφυγή του δήμου Θεσσαλονίκης στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), η οποία κατατέθηκε χθες το πρωί, με αίτημα την ακύρωση της αρχικής απόφασης του ΚΑΣ για απομάκρυνση των αρχαιοτήτων από το σημείο όπου εντοπίστηκαν.
Η τύχη των αρχαιοτήτων είχε συζητηθεί στο ΚΑΣ τον περασμένο Ιανουάριο και αποφασίστηκε από το Συμβούλιο η απομάκρυνσή τους και η έκθεσή τους σε χώρο του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά «ή όπου αλλού». Η απόφαση αυτή προκάλεσε τις αντιδράσεις αρχαιολόγων, πανεπιστημιακών, τοπικών κοινωνικών, οικονομικών και πολιτιστικών φορέων, κομμάτων, οργανώσεων, που υποστήριζαν ότι οι αρχαιότητες πρέπει να παραμείνουν και να εκτίθενται στο σημείο όπου βρέθηκαν. Η «Αττικό Μετρό Α.Ε.» αρχικά αντέτεινε ότι, εάν δεν αποσπαστούν οι αρχαιότητες, πρέπει να καταργηθεί ο σταθμός. Διεπιστημονικές ομάδες εργασίας του ΤΕΕ/ΤΚΜ και του ΑΠΘ ασχολήθηκαν με το ζήτημα και κατέθεσαν προτάσεις-λύσεις, οι οποίες συνέκλιναν στην άποψη ότι σταθμός, μετρό και αρχαιότητες μπορούν να συνυπάρξουν.
Οι προτάσεις εξετάστηκαν και αξιολογήθηκαν από επιτροπή που συγκρότησε ο δήμος Θεσσαλονίκης, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πρέπει να γίνει συγκερασμός μιας από τις προτάσεις του ΑΠΘ με πρόταση του ΤΕΕ/ΤΚΜ, που προβλέπουν διατήρηση του 85%-90% των αρχαιοτήτων στο φυσικό χώρο τους. Ο δήμος Θεσσαλονίκης ενημέρωσε σχετικά τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού κ. Τζαβάρα, στον οποίο έστειλε τις προτάσεις και ζήτησε αναπομπή του θέματος στο ΚΑΣ, με το αίτημα να αλλάξει την αρχική απόφασή του. Ωστόσο, επειδή ο Γιάννης Μπουτάρης είχε επιφυλάξεις για το εάν θα επανασυζητηθεί το θέμα στο ΚΑΣ, αποφασίστηκε και χθες το πρωί κατατέθηκε από το δήμο προσφυγή στο ΣτΕ με αίτημα την ακύρωση της απόφασης του ΚΑΣ για μεταφορά των αρχαιοτήτων.