Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Η παχυσαρκία κληρονομείται στα.. . εγγόνια μας

Τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης, ενδέχεται σύμφωνα με νέα έρευνα να κληρονομούνται όχι στα παιδιά μας… αλλά στα εγγόνια μας.

Ειδικοί από το Εδιμβούργο ανακάλυψαν ότι τα παιδιά παχύσαρκων μητέρων ενδέχεται να μην εμφανίσουν προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την παχυσαρκία, ενώ τα εγγόνια κληρονομούν τελικώς τις σχετιζόμενες με την παχυσαρκία παθήσεις.
Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι παχύσαρκες μητέρες μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά το σωματικό βάρος κατά τη γέννηση και να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη στα εγγόνια τους, παρότι ο κίνδυνος αυτός δεν εμφανίζεται στα παιδιά τους.
Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι ο επιπολασμός της παχυσαρκίας έχει υπερβεί πλέον κάθε ρεκόρ.
Ανάμεσα στα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την παχυσαρκία είναι ο καρκίνος του στήθους και του παχέος εντέρου και το εγκεφαλικό. Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε σε εργαστηριακά ποντίκια, ενδέχεται να αποτελέσει σημαντικό οδηγό για τις πολιτικές υγείας που στοχεύουν στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.
Οι επιστήμονες μελέτησαν μετρίως παχύσαρκα θηλυκά ποντίκια που ελάμβαναν διατροφή υψηλή σε λιπαρά και ζάχαρα πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Βρέθηκε ότι τα ποντίκια μεταβίβαζαν τον κίνδυνο παχυσαρκίας στην δεύτερη γενιά απογόνων, ενώ αντιθέτως καμία δυσμενής επίπτωση δεν εμφανιζόταν στην πρώτη γενιά.
Οι αιτίες για τις οποίες η πρώτη γενιά φαίνεται να «προστατεύεται» δεν έχουν ακόμη κατανοηθεί πλήρως. Οι ερευνητές υποδεικνύουν ως αιτίες τις διαφορές που σημειώνονται στην πρόσληψη μητρικού βάρους κατά τη διάρκεια της κύησης ή τις διατροφικές επιλογές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν, ότι η μελέτη των επιδράσεων τέτοιας μορφής (σ.σ. pentapostagma.gr – αναπτυξιακή προέλευση της υγείας και ασθένειας - αναπτυξιακός προγραμματισμός) σε ανθρώπους αποτελεί μία μεγάλη πρόκληση αλλά συγκεντρώνει αρκετά υψηλές πιθανότητες υλοποίησης.
pentapostagma.gr