Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

ΑΠΟΔΡΑΣΗ Και κοντά και φθηνά

Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος αποτελεί μια ευκαιρία για προσωρινή διέξοδο από τη σκληρή πραγματικότητα. Οι κοντινοί στη Θεσσαλονίκη παραθεριστικοί προορισμοί περιμένουν τους εκδρομείς με τιμές προσαρμοσμένες στη δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας.

 Του Κώστα Σιαμέλη
R2unit@hotmail.com

Οι επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου τονίζουν ότι ακόμη κι αυτοί που θα αποφασίσουν σήμερα να περάσουν τις επόμενες τρεις ημέρες εκτός των τειχών, θα μπορέσουν να βρουν καταλύματα σε χαμηλό κόστος.
Στο επίνειο της Θεσσαλονίκης, τη Χαλκιδική, υπάρχουν ακόμα και σήμερα αρκετές ελεύθερες κλίνες σε όλες τις κατηγορίες καταλυμάτων, από ενοικιαζόμενα δωμάτια μέχρι ξενοδοχεία 5 αστέρων. Οι τιμές κρίνονται ικανοποιητικές και είναι βέβαιο πως αν ο ενδιαφερόμενος πραγματοποιήσει έρευνα αγοράς προτού ξεκινήσει, μπορεί να ανακαλύψει πραγματικές ευκαιρίες. Ενδεικτικά, παραθαλάσσια ξενοδοχεία τριών αστέρων με παροχές όπως πισίνες και γυμναστήρια ζητούν για δίκλινο δωμάτιο με πρωινό από 50-55 ευρώ τη βραδιά. «Οι επιλογές είναι πολλές και απευθύνονται σε κάθε βαλάντιο. Όσοι αναζητούν ακόμα χαμηλότερες τιμές, μπορούν να επιλέξουν ενοικιαζόμενα δωμάτια, τα οποία είναι αξιοπρεπέστατα», πιστεύει ο πρόεδρος των Ξενοδόχων Χαλκιδικής και πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού του νομού, Γρηγόρης Τάσιος, και προσθέτει ότι «οι πληρότητες στις μικρές και μεγάλες μονάδες της Χαλκιδικής κυμαίνονται τον φετινό Ιούνιο κοντά στο 85%. Στο ίδιο δηλαδή ποσοστό με πέρυσι. Οι περισσότεροι φιλοξενούμενοι είναι αλλοδαποί».
Προσιτές θεωρούνται οι τιμές και στα δεκάδες οργανωμένα κάμπινγκ του νομού. Το κόστος της διανυκτέρευσης του ενήλικου κυμαίνεται από 4 έως 7 ευρώ την ημέρα, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκει ο κάθε χώρος κατασκήνωσης. Τα παιδιά χρεώνονται από 1,5 έως 2,5 ευρώ και το τροχόσπιτο - τροχοσκηνή - αντίσκηνο από 4 έως 6,5 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλά κάμπινγκ προσφέρουν στους πελάτες τους εκπτωτικά κουπόνια ύψους 20%-30% για κατανάλωση στα εστιατόρια και τα beach bar που λειτουργούν ως τμήματα των επιχειρήσεων. Σε ορισμένα, οι χρεώσεις είναι μικρότερες αν ο κατασκηνωτής διαθέτει μικρού μεγέθους σκηνή ή τροχόσπιτο.

ΘΑΣΟΣ, ΚΑΒΑΛΑ, ΠΙΕΡΙΑ
Ανάλογη είναι η εικόνα και στην πανέμορφη Θάσο. Τα διαθέσιμα δωμάτια για τους επισκέπτες της τελευταίας στιγμής είναι αρκετά και για όλες τις κατηγορίες καταλυμάτων. «Σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, οι τιμές είναι ίδιες με περαιτέρω πτωτική τάση. Το δίκλινο δωμάτιο με πρωινό στα ξενοδοχεία 2 και 3 αστέρων κυμαίνεται μεταξύ 50 και 55 ευρώ. Στα τετράστερα και τα πεντάστερα ο μέσος όρος είναι κοντά στα 120 ευρώ. Η πληρότητα το τριήμερο στο νησί θα φτάσει κατά πάσα πιθανότητα στο 80%», είπε στη «Μ» ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου Δημήτρης Παπαδημητρίου.
Στις παραθεριστικές περιοχές της Καβάλας, αντίθετα, υπάρχουν ελάχιστα διαθέσιμα δωμάτια. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Αντώνη Μιτζάλη, οι εκδρομείς θα χρειαστεί να ψάξουν πολύ προκειμένου να εξασφαλίσουν τη διαμονή τους. Σε αυτό συμβάλλει το γεγονός ότι σήμερα και αύριο διεξάγεται στην πόλη η διεθνής αεροπορική και ναυτική διοργάνωση «ΑirSea Show», που προσελκύει πλήθος επισκεπτών.
«Οι τιμές είναι ίδιες με πέρσι και πρόπερσι, που είχαν συντελεστεί γενναίες μειώσεις. Τα δωμάτια της κατηγορίας 2 αστέρων ξεκινούν από 30 ευρώ ενώ οι τιμές πόρτας στα ξενοδοχεία πολυτελείας ‘παίζουν’ μεταξύ 100-120 ευρώ», είπε ο πρόεδρος των Ξενοδόχων Καβάλας.
Ιδιαίτερα ελκυστική τιμολογιακά για το τριήμερο αποδεικνύεται η Πιερία. Οι τιμές στα χαμηλών κατηγοριών ξενοδοχεία κυμαίνονται κοντά στα 40 ευρώ το δίκλινο με πρωινό και στα τετράστερα στα 70. Η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας Αφροδίτη Λέινα υπογραμμίζει ότι «τα διαθέσιμα δωμάτια είναι πολλά τόσο στα παραλιακά τμήματα του νομού όσο και στους ορεινούς προορισμούς, που παραμένουν ιδιαίτερα δημοφιλείς και το καλοκαίρι. Για τους έλληνες τουρίστες ισχύουν από πέρσι ειδικές προνομιακές τιμές τόσο για το τριήμερο και τα Σαββατοκύριακα όσο και για πακέτα 7 διανυκτερεύσεων».
Όσοι αποφασίσουν να εκδράμουν στις πλαζ της Πιερίας θα υποχρεωθούν, αν ταξιδέψουν μέχρι τον Πλαταμώνα, να καταβάλουν στα διόδια 5,40-10,80 ευρώ με επιστροφή (Μάλγαρα 1,20, Αιγίνιο 2,20 και Λεπτοκαρυά 2 ευρώ). Οι επισκέπτες της Θάσου θα πληρώσουν στα διόδια της Εγνατίας οδού μέχρι το ύψος της Κεραμωτής 4,80-9,60 ευρώ με επιστροφή (από 2,40 ευρώ σε Ανάληψη και Μουσθένη).
Όσον αφορά το κόστος του φέρι μποτ οι τιμές έχουν ως εξής:
- Εισιτήριο ενήλικου επιβάτη: 3 ευρώ.
- Παιδικό εισιτήριο: 1,50 ευρώ.
- ΙΧ έως 4,25 μ.: 16 ευρώ.
- Δίκυκλα μέχρι 250 κ.εκ.: 4 ευρώ.
- Δίκυκλα άνω των 250 κ.εκ.: 5 ευρώ.
Μια τετραμελής οικογένεια με δύο ανήλικα παιδιά και αυτοκίνητο που θα μεταβεί στη Θάσο μέσω Κεραμωτής θα καταβάλλει συνολικά μετ’ επιστροφής 50 ευρώ.


Στα όρια του καύσωνα η θερμοκρασία

Υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Σήμερα η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει στη Μακεδονία στους 35 βαθμούς Κελσίου, στους 36 βαθμούς στη Δυτική και Κεντρική Ελλάδα, στους 31 στις Κυκλάδες και στην Κρήτη και στους 34 στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Στο μεταξύ χθες τα όρια του καύσωνα προσέγγισε η θερμοκρασία σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Ο υδράργυρος χτύπησε κόκκινο στην Πελοπόννησο, καθώς η θερμοκρασία άγγιξε τους 40 βαθμούς στον Πύργο Ηλείας, όπως αναφέρει στη «Μ» ο διδάκτορας μετεωρολογίας Μιχάλης Σιούτας. Υψηλές θερμοκρασίες σημειώθηκαν και σε άλλες περιοχές της χώρας. «Ο υδράργυρος έφτασε στους 38 βαθμούς στην Άρτα και στη Σπάρτη, στους 36 στη Βέροια, στην Καρδίτσα και στα Τρίκαλα, στους 35 στον Λαγκαδά, στην Κατερίνη και στα Γιαννιτσά, στους 34 βαθμούς στο Κιλκίς και στους 33 στην Ορεστιάδα. Στη Θεσσαλονίκη η μέγιστη θερμοκρασία έφτασε τους 34 βαθμούς. Στη Βόρεια Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στη Μακεδονία, οι συννεφιές που σημειώθηκαν τις απογευματινές ώρες με τις ισχυρές μπόρες στα ορεινά συγκράτησαν τον υδράργυρο», εξηγεί ο κ. Σιούτας.
Υψηλές θερμοκρασίες, στα όρια του καύσωνα, θα σημειωθούν το εορταστικό τριήμερο σε διάφορες περιοχές της χώρας. Όπως αναφέρει ο κ. Σιούτας, «σήμερα αίθριος είναι ο καιρός στη Θεσσαλονίκη και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 34 βαθμούς. Αύριο και την Κυριακή θα επικρατήσουν υψηλές θερμοκρασίες, με τον υδράργυρο να φτάνει στους 37 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά της χώρας. Όμως τις απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στα ορεινά και ενδεχομένως να σημειωθούν τοπικές καταιγίδες. Η θερμοκρασία στις παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη. Παρόμοιες καιρικές συνθήκες θα επικρατήσουν και τη Δευτέρα. Τις απογευματινές ώρες ενδεχομένως να σημειωθούν σποραδικές μπόρες κυρίως στις ορεινές περιοχές. Οι άνεμοι, βοριάδες, θα εξασθενήσουν και δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ. Την Τρίτη θα έχουμε κάποιες τοπικές μπόρες στα ορεινά της Βόρειας Ελλάδας, ενώ την Τετάρτη θα σημειωθεί μικρή πτώση της θερμοκρασίας», προσθέτει ο κ. Σιούτας.
ΜΑΡΙΑΝΑ ΠΑΠΑΔΑΚΗ


Βουτιές αυθημερόν με ΚΤΕΛ και ΟΑΣΘ

Με λεωφορεία του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης μπορούν οι κάτοικοι να μεταβούν στις παραλίες του Σταυρού, των Βρασνών, της Ασπροβάλτας και της Ολυμπιάδας.
Το πρώτο λεωφορείο για την Ασπροβάλτα αναχωρεί από τη Θεσσαλονίκη στις 5.30 το πρωί και το τελευταίο λεωφορείο επιστρέφει στις 9.30 μ.μ., ενώ συνολικά γίνονται 26 δρομολόγια (13 προς και 13 από την Ασπροβάλτα). Το κόστος του κανονικού εισιτηρίου είναι 3,70 ευρώ για Ασπροβάλτα, 3,60 ευρώ για Σταυρό και 4,20 ευρώ για Ολυμπιάδα.
Ανατολικά του πολεοδομικού συγκροτήματος, για τις παραλίες της Περαίας, των Νέων Επιβατών, της Αγίας Τριάδας, της Νέας Μηχανιώνας και της Επανομής, οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης μπορούν να μετακινηθούν με αστικά λεωφορεία του ΟΑΣΘ καταβάλλοντας το αντίτιμο του εισιτηρίου που είναι 80 λεπτά.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ Προορισμοί και τιμές
Η μηχανή αναζήτησης και σύγκρισης ξενοδοχειακών τιμών www.trivago.gr ερεύνησε τις προτιμήσεις των Ελλήνων για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος καθώς και τις μέσες τιμές των προορισμών.
Δημοφιλέστερος προορισμός είναι τα Φηρά Σαντορίνης, αλλά οι ταξιδιώτες που θα τα επιλέξουν θα χρειαστεί να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, καθώς η μέση τιμή δίκλινου δωματίου ανά διανυκτέρευση είναι στα 149 ευρώ. Η διαθεσιμότητα ελεύθερων δωματίων στα Φηρά είναι ακόμα υψηλή καθώς κυμαίνεται στο 77%, γεγονός που αποτελεί ιδανική ευκαιρία για τους αναποφάσιστους και τους ταξιδιώτες της τελευταίας στιγμής. Στη δεύτερη θέση των προτιμήσεων των Ελλήνων βρίσκεται το νησί των ιπποτών, η Ρόδος, με μέση τιμή διανυκτέρευσης 77 ευρώ και τη διαθεσιμότητα των δωματίων να είναι στο 57%. Στην τρίτη θέση είναι η Θεσσαλονίκη με μέση τιμή ανά διανυκτέρευση στα ίδια επίπεδα με τη Ρόδο, 77 ευρώ, με τη διαθεσιμότητα δωματίων όμως να αγγίζει το 63%.
Όσοι επιλέξουν να επισκεφθούν την Κέρκυρα θα πρέπει να κινηθούν γρήγορα, καθώς η διαθεσιμότητα δωματίων είναι στο 35% και η μέση τιμή ανά διανυκτέρευση κυμαίνεται στα 85 ευρώ. Ο πιο φθηνός προορισμός μέσα στη δεκάδα των δημοφιλέστερων είναι ο Πόρος, με μέση τιμή διανυκτέρευσης 40 ευρώ και τη διαθεσιμότητα ακόμα να κυμαίνεται σε επίπεδα που επιτρέπουν και στους αναποφάσιστους να τον σκέφτονται σαν ενδεχόμενο (51%). Ο αμέσως φθηνότερος προορισμός είναι η Νάξος, με μέση τιμή δίκλινου δωματίου στα 43 ευρώ και τη διαθεσιμότητα των δωματίων ακόμα σε υψηλά επίπεδα (76%). Ο ακριβότερος προορισμός στη λίστα των δημοφιλέστερων είναι η Μύκονος, με μέση τιμή διανυκτέρευσης 194 ευρώ, ενώ τη λίστα των τριών ακριβότερων, μαζί με τα Φηρά, συμπληρώνει η Ερμούπολη της Σύρου με μέση τιμή διανυκτέρευσης στα 122 ευρώ. Ωστόσο η πρωτεύουσα των Κυκλάδων θα είναι σχεδόν πλήρης το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, καθώς η διαθεσιμότητα κυμαίνεται στο 29%. Τη χαμηλότερη διαθεσιμότητα έχει η Σκόπελος με ποσοστό 22% και μέση τιμή διανυκτέρευσης 84 ευρώ.
ΚΩΣΤΑΣ ΣΙΑΜΕΛΗΣ


ΑΣΦΑΛΗΣ ΕΞΟΔΟΣ 10 μέτρα και 10 οδηγίες

Αυξημένα μέτρα σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας λαμβάνει η Ελληνική Αστυνομία, με σκοπό την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών και την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων κατά το εορταστικό τετραήμερο της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος. Τα μέτρα θα ισχύσουν από σήμερα Παρασκευή μέχρι και τη Δευτέρα.
Ο σχεδιασμός των μέτρων περιλαμβάνει: 1. Αυξημένη τροχονομική αστυνόμευση του οδικού δικτύου σε τομείς, με βάση τις ιδιαίτερες κυκλοφοριακές συνθήκες κάθε περιοχής. 2. Ενισχυμένη αστυνομική παρουσία και ενισχυμένη αστυνόμευση των σημείων του οδικού δικτύου όπου παρατηρείται συχνότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων. 3. Αυξημένα μέτρα τροχαίας στις εισόδους-εξόδους μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων. 4. Ρύθμιση της κυκλοφορίας με πεζούς τροχονόμους, σε βασικές διασταυρώσεις, για την αποφυγή κυκλοφοριακής συμφόρησης. 5. Συγκρότηση συνεργείων γενικών και ειδικών τροχονομικών ελέγχων (ιδιαίτερα για τη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, όπως υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα κλπ., καθώς και παραβάσεων που βάσει στατιστικών στοιχείων ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων, όπως η χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση). 6. Αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική διακίνηση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί κλπ.). 7. Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε τόπους όπου θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις. 8. Παρουσία τροχονόμων στους σταθμούς διοδίων της χώρας για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, την ενημέρωση και την παροχή συμβουλών στους οδηγούς και τους συνεπιβάτες. 9. Ενημέρωση των πολιτών μέσω του γραφείου Τύπου, σε κάθε περίπτωση που καθίσταται αναγκαία η ευρεία πληροφόρηση του κοινού για την ύπαρξη τυχόν κυκλοφοριακών και άλλων προβλημάτων. 10. Κατά το εορταστικό τετραήμερο θα ισχύει η απαγόρευση κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου, την Παρασκευή από τις 4 μ.μ. έως τις 10 μ.μ., το Σάββατο από τις 8 το πρωί μέχρι τη 1 μετά το μεσημέρι και τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος από τις 4 μ.μ. μέχρι τις 10 μ.μ.
Οι απαγορεύσεις την Παρασκευή και το Σάββατο αφορούν το ρεύμα εξόδου από τα αστικά κέντρα: 1. Στη Νέα Εθνική Οδό (Ν.Ε.Ο.) και στην Παλιά Εθνική Οδό (Π.Ε.Ο.) Αθηνών - Κορίνθου - Πατρών, από τα διόδια Ελευσίνας μέχρι τα διόδια Ρίου, εξαιρουμένου του κόμβου Ρίου. β) Στη Ν.Ε.Ο. Αθηνών - Θεσσαλονίκης, από τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι) μέχρι τη διασταύρωση του Μπράλου, από τον κόμβο Λαμίας μέχρι τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας και από τη Λάρισα μέχρι την κάτω διάβαση περιοχής Σκοτίνας. γ) Στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Ν. Μουδανιών, από την αερογέφυρα Θέρμης μέχρι το 34ο χλμ. δ) Στην Εθνική Οδό Σχηματαρίου - Χαλκίδας, από τη διασταύρωσή της με τη Ν.Ε.Ο. Αθηνών - Θεσσαλονίκης μέχρι την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας. Τη Δευτέρα 24 Ιουνίου οι απαγορεύσεις αφορούν το ρεύμα εισόδου στα ίδια οδικά τμήματα, ενώ την Κυριακή 23 Ιουνίου δεν θα ισχύσουν απαγορεύσεις. Εξαιρούνται της απαγόρευσης κυκλοφορίας φορτηγά ειδικών αναγκών κ.ά.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΟΔΗΓΟΥΣ
Η Ελληνική Αστυνομία σε ανακοίνωσή της υπενθυμίζει και πάλι σε όλους τους οδηγούς και τους χρήστες του οδικού δικτύου ότι η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας. Στο πλαίσιο αυτό συνιστά στους πολίτες:
1. Πριν ταξιδέψουν να κάνουν τεχνικό έλεγχο στο όχημά τους και να ενημερώνονται για την κατάσταση του οδικού δικτύου και τις καιρικές συνθήκες.
2. Να είναι ιδιαιτέρα προσεκτικοί κατά την οδήγηση και να τηρούν τους κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
3. Να σέβονται τις οδικές σημάνσεις και να συμμορφώνονται στις υποδείξεις των τροχονόμων.
4. Να μη χρησιμοποιούν κατά την οδήγηση κινητά τηλέφωνα ή άλλες συσκευές που αποσπούν την προσοχή τους.
5. Να μην καταναλώνουν οινοπνευματώδη ποτά, εφόσον πρόκειται να οδηγήσουν.
6. Να προστατεύουν τα παιδιά που επιβαίνουν στο όχημα, κάνοντας χρήση των παιδικών καθισμάτων.
7. Να φορούν απαραίτητα τις ζώνες ασφαλείας, όπως και τα κράνη στις μοτοσικλέτες.
8. Να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες όπου υπάρχουν ειδικές συνθήκες κυκλοφορίας (παγετός κλπ.).
9. Να μην υπερεκτιμούν τις οδηγικές τους ικανότητες και τις τεχνικές δυνατότητες των οχημάτων τους.
10. Να σέβονται και να προστατεύουν τους συνεπιβάτες και τους συνανθρώπους τους που χρησιμοποιούν το οδικό δίκτυο, οδηγώντας το όχημά τους με υπευθυνότητα.
ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΤΣΑΜΠΑΡΗΣ