Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Συμφώνησαν για μεταρρυθμίσεις και ανασχηματισμό

Η αρχή ενός επώδυνου συμβιβασμού που απομακρύνει τον κίνδυνο των εκλογών έγινε χθες κατά την διάρκεια της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου. Βοήθησε η απόφαση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Μενουδάκου που στην ουσία νομιμοποιεί τους μέχρι τώρα χειρισμούς του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά. Αν και υπήρξαν στιγμές έντασης και όπως έλεγαν οι περί τους αρχηγούς ήταν η πρώτη φορά που ακούστηκαν φωνές έξω από την αίθουσα -του κ. Βαγγέλη Βενιζέλου- ήταν παράλληλα εμφανής η πρόθεση όλων να βρεθεί συμβιβασμός. Η σύσκεψη ξεκίνησε με τις διαμαρτυρίες των δύο πολιτικών αρχηγών για τον τρόπο με τον οποίο έγινε το κλείσιμο της ΕΡΤ και ακολούθως για την λειτουργία της κυβέρνησης και το ότι ο κ. Σαμαράς δεν τους ενημερώνει και υπάρχει έλλειμμα συντονισμού της κυβέρνησης. Το κλίμα βελτιώθηκε όταν ο κ. Σαμαράς τους ανέπτυξε και τους έδωσε και τυπωμένη την πρόταση των εννέα σημείων του που κατόπιν διοχετεύθηκε και στον Τύπο ενώ η σύσκεψη ήταν σε εξέλιξη. Οι δύο είπαν ότι “χαίρονται για την πρόταση που σε σημαντικό βαθμό απαντά τις δικές τους ανησυχίες ωστόσο παραμένει το θέμα της ΕΡΤ στο οποίος επέμεναν στην άποψή τους”. Σε ένα σημαντικό βήμα υποχώρησης ο κ. Σαμαράς στα εννέα σημεία προβλέπει να οριστεί υφυπουργός αρμόδιος για το στήσιμο και την λειτουργία της νέας Δημόσιας Τηλεόρασης που θα προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ ή την ΔΗΜΑΡ. Στην πραγματικότητα απαντά στις ανησυχίες τους ότι θα στήσει μία νέα δημόσια τηλεόραση στα μέτρα του. Επίσης δέχθηκε την δημιουργία συντονιστικού οργάνου και επιπλέον τους είπε ότι είναι έτοιμος να κάνει τον ανασχηματισμό αλλά μετά το συνέδριό του. Τους ζήτησε δε να κάνουν κι εκείνοι βήματα πίσω για να ηρεμήσει το κλίμα και καθυσηχαστούν και οι δανειστές που παρακολουθούν τις εξελίξεις. Δεν αμφισβήτησαν την ανάγκη για αναδιάρθρωση της ΕΡΤ αλλά επέμειναν στην θέση τους ότι πρέπει να φύγει άμεσα το μαύρο από τις οθόνες. 


Και οι δύο πάντως ξεκαθάρισαν ότι δεν είναι στις προθέσεις τους η προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Ενώ η θέση Σαμαρά για την λειτουργία μεταβατικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης μέχρι να συγκροτηθεί η καινούργια ΝΕΡΙΤ δεν τους ικανοποιούσε είπαν ότι θα περίμεναν την απόφαση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας. Στέλεχος του Μεγάρου Μαξίμου έλεγε: “οι δύο αρχηγοί περίμεναν ότι ο κ. Μενουδάκος θα εξέδιδε προσωρινή διαταγή για το άνοιγμα της παλαιάς ΕΡΤ ίσως γιατί είναι φίλος του κ. Βενιζέλου. Ο κ. Μενουδάκος όμως έβγαλε προσωρινή διαταγή που δεν αμφισβητεί το κλείσιμο της ΕΡΤ και διατάσσει τους δύο αρμόδιους υπουργούς κ.κ. Γιάννη Στουρνάρα και Σίμο Κεδίκογλου να λειτουργήσουν άμεσα δημόσια τηλεόραση ώστε να φύγει το μαύρο από τις οθόνες μέχρι να λειτουργήσει η ΝΕΡΙΤ που είναι η θέση του Αντώνη Σαμαρά. Αντί όμως να δεχθούν την απόφαση Μενουδάκου που την πληροφορήθηκαν κατά την διάρκεια της σύσκεψης οι δύο αρχηγοί προσπαθούν να την ερμηνεύσουν κατά πως τους βολεύει. Από εδώ και πέρα αρχίζει το θέατρο”.
Εν κατακλείδι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι η ΕΡΤ είναι παρελθόν. Δέχεται όμως να λειτουργήσει προσωρινός φορέας για να φύγει το μαύρο από τις οθόνες. Οι δύο αρχηγοί -περισσότερο ο κ. Φώτης Κουβέλης- ζητούν αυτό να γίνει ακόμη και σήμερα, κάτι όμως που προυποθέτει να λειτουργήσει η ΕΡΤ που έκλεισε. Το Μέγαρο Μαξίμου αντίθετα προτείνει όπως προβλέπει και πρόταση Μενουδάκου οι δύο αρμόδιοι υπουργοί μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα αν είναι δυνατόν μέχρι και την επόμενη εβδομάδα να προχωρήσουν στις απαραίτητες προσλήψεις ώστε να στηθεί και να λειτουργήσει μεταβατικό σχήμα. Εδώ είναι πλέον και η διαφωνία και κάποιος πρέπει να υποχωρήσει. Παρότι το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι έγιναν βήματα εκτόνωσης δεν εκτιμά ότι ο κίνδυνος έχει οριστικά εκλείψει καθώς την Τετάρτη στην επόμενη σύσκεψη το πρόβλημα θα επανατεθεί. Σημαντικό ρόλο θα παίξει το κλίμα που θα διαμορφωθεί μέχρι τότε στην κοινωνία αλλά και στο εσωτερικό των δύο κομμάτων και στις κοινοβουλευτικές τους ομάδες. Αν οι βουλευτές και τα στελέχη τους επιμείνουν τότε το αδιέξοδο θα επανέλθει. Πάντως από το περιβάλλον τόσο του κ. Κουβέλη όσο και του κ. Βενιζέλου έλεγαν ότι το πιο πιθανό είναι ότι το πρόβλημα θα ξεπεραστεί.
Φυσικά μπορούν κάλλιστα να απορρίψουν την προσωρινή διαταγή του κ. Μενουδάκου αφού άλλωστε το ζήτημα της ΕΡΤ δεν είναι μόνο η τυπική νομιμότητα των ενεργειών της κυβέρνησης αλλά κυρίως πολιτικό θέμα επί του οποίου κανένα δικαστήριο δεν νομιμοποιείται να αποφανθεί.
protothema.gr