Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Εως 50% κάτω οι τιμές ακινήτων στη δυτική Θεσσαλονίκη

ΤΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ
Σε… ελεύθερη πτώση κινούνται οι τιμές των ακινήτων στη δυτική Θεσσαλονίκη, όπως άλλωστε συμβαίνει στις περισσότερες περιοχές του νομού. Ευκαιρίες υπάρχουν παντού, ακόμη και σε γειτονιές όπου πριν από την κρίση οι αξίες είχαν απογειωθεί. Ωστόσο, το ενδιαφέρον είναι υποτονικό, καθώς οι δυτικές συνοικίες κατέχουν τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας.

Τα διαμερίσματα που προσελκύουν το -όποιο- αγοραστικό ενδιαφέρον είναι όσα βρίσκονται σε καλή κατάσταση και διατίθενται σε χαμηλή τιμή. Σύμφωνα με μεσίτες, οι αγοραπωλησίες που γίνονται τους τελευταίους μήνες αφορούν ποσά από 20.000 έως 60.000 ευρώ, ενώ σπάνια ξεπερνούν τα 80.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τον Κώστα Γεωργάκο, μέλος του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης, η πτώση των τιμών στα διαμερίσματα της δυτικής Θεσσαλονίκης κυμαίνεται από 30% - 50% και σε κάποιες περιπτώσεις είναι ακόμη μεγαλύτερη σε σύγκριση με την εποχή πριν από την κρίση. Σπίτια που αγοράστηκαν προ τετραετίας με 1.800 ευρώ το τετραγωνικό τώρα προσφέρονται προς 1.000 ευρώ και πάλι δε βρίσκουν αγοραστές.
Στην πραγματικότητα, πάντως, όπως λέει ο μεσίτης Δημήτρης Παϊπάτης, οι τιμές είναι ονομαστικές, καθώς η κτηματαγορά της περιοχής -που τα προηγούμενα χρόνια είχε ζήσει μέρες… δόξας- έχει ουσιαστικά «νεκρώσει». Η οικιστική ανάπτυξη στη δυτική Θεσσαλονίκη ήταν έντονη λόγω των επεκτάσεων του σχεδίου πόλης σε αρκετές περιοχές, κυρίως δε σε εκείνες που βρίσκονται στις παρυφές της περιφερειακής οδού. Οι νέες κατασκευές ήταν εκατοντάδες, ενώ οι τιμές είχαν εκτιναχθεί στα ύψη εξαιτίας των στεγαστικών δανείων που χορηγούνταν αφειδώς κυρίως σε παλιννοστούντες από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, οι οποίοι επέλεγαν τους δήμους της δυτικής Θεσσαλονίκης για μόνιμη κατοικία. Σύμφωνα με τον κ. Παϊπάτη, το 30% της αγοράς ακινήτων στη δυτική Θεσσαλονίκη και κυρίως στον Εύοσμο και τους Αμπελόκηπους στηριζόταν στους παλιννοστούντες, ενώ το ποσοστό αυτό εκτοξευόταν ακόμη και στο 80% σε περιοχές όπως η Νικόπολη.
Σήμερα, όπως ο ίδιος σημειώνει στον «ΑτΚ», τα μόνα ακίνητα τα οποία «κινούνται» είναι όσα βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση και σε χαμηλή τιμή, ανεξάρτητα από το δήμο στον οποίο βρίσκονται, καθώς πλέον οι υποψήφιοι αγοραστές δεν ενδιαφέρονται σε ποια γειτονιά θα μετακομίσουν όπως συνέβαινε στο παρελθόν.
Με δόσεις…
Επιπλέον οι αγοραστές είναι εκείνοι οι οποίοι -και στη δυτική Θεσσαλονίκη- καθορίζουν τις… τιμές, ενώ ένα από τα χαρακτηριστικά της κτηματαγοράς αυτήν την εποχή είναι η πολιτική των εργολάβων να πωλούν ακίνητα με… δόσεις (έως και 75) όπως συνέβαινε πολλές δεκαετίες πριν. Με την αγορά να έχει στεγνώσει από ρευστό και τις τράπεζες να μη χορηγούν πλέον στεγαστικά δάνεια, πολλοί εργολάβοι στρέφονται στη λύση των συναλλαγματικών για την πώληση διαμερισμάτων προκειμένου να τα ξεφορτωθούν και να γλιτώσουν τα χαράτσια. Οι εργολάβοι δεν έχουν να… φοβηθούν κάτι, αφού, αν ο αγοραστής αποδειχτεί αφερέγγυος, τότε θα τους επιστραφεί το ακίνητο.
Ούτε ένα γιαπί…
Στη Σταυρούπολη τα μεταχειρισμένα διαμερίσματα δεκαετίας και άνω πωλούνται προς 1.000 ευρώ το τετραγωνικό έναντι 1.200 πριν από την κρίση, ενώ τα παλαιότερα πωλούνται στα 700 - 800 ευρώ. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως η τιμή πέφτει ακόμη και στα 500 ευρώ το τετραγωνικό. Στη συγκεκριμένη περιοχή δεν υπάρχει ούτε μια οικοδομή που να είναι υπό ανέγερση, ενώ υπάρχουν πολλά νεόδμητα ακίνητα απούλητα. Οι τιμές στα καινούργια διαμερίσματα κινούνται μεταξύ 1.200 - 1.300 ευρώ (ενώ πριν από την κρίση είχαν φτάσει τα 1.700 και τα 2.000 ευρώ!), αλλά αυτές εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, με κυριότερο τη… ρευστότητα του εργολάβου. Αν αυτός μπορεί να περιμένει, τότε μπορεί να πιάσει την «οροφή» των 1.300 ευρώ. Σε διαφορετική περίπτωση, οι απαιτήσεις πέφτουν κατακόρυφα και ο αγοραστής ο οποίος έχει τα μετρητά είναι ο μεγάλος κερδισμένος.
Μεγάλοι χαμένοι
Στην Πολίχνη οι τιμές εκκίνησης για τα καινούργια διαμερίσματα είναι περίπου στα 1.200 ευρώ, ενώ «βουτιά» καταγράφεται στην Ευκαρπία όπου τα τελευταία χρόνια χτίστηκαν πολλές μεζονέτες οι οποίες, μάλιστα, αγοράστηκαν πολύ ακριβά. Οσοι αγόρασαν στην Ευκαρπία μεζονέτα ή διαμέρισμα λίγο πριν από το ξέσπασμα της κρίσης είναι σήμερα οι μεγάλοι «χαμένοι», καθώς οι τιμές τις οποίες πλήρωσαν για το ακίνητό τους δε διατηρήθηκαν καθόλου σε εκείνα τα υψηλά επίπεδα. Σήμερα σπίτια διετίας ή πενταετίας που βγαίνουν προς πώληση τιμώνται προς 1.000 ευρώ το τετραγωνικό ή ακόμη χαμηλότερα, ενώ πριν από την κρίση οι τιμές κινούνταν στα 1.400-1.500 ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα διαμερίσματος που αγοράστηκε πριν από τρία χρόνια με 1.300 ευρώ το τετραγωνικό και τώρα ο ιδιοκτήτης του (ο οποίος λόγω της κρίσης αναζήτησε και βρήκε εργασία σε άλλο νομό) προσπαθεί να το πουλήσει ρίχνοντας την τιμή στα 1.000 ευρώ. Ακόμη και σε αυτήν την τιμή δεν μπορεί να βρει αγοραστή, ενώ ο πονοκέφαλος είναι μεγάλος, καθώς μέρος της αγοράς του συγκεκριμένου ακινήτου είχε γίνει με στεγαστικό δάνειο. Σε ανάλογη θέση βρίσκονται εκατοντάδες οικογένειες στη δυτική Θεσσαλονίκη όπου η ανεργία έχει χτυπήσει προ πολλού κόκκινο.
Στη Νεάπολη, τις Συκιές και τον Αγιο Παύλο η τιμή (σ.σ. εννοείται η… θεωρητική αφού αγοραπωλησίες δε γίνονται) για τα καινούργια διαμερίσματα ξεκινά από τα 1.200 ευρώ, ενώ πριν από την κρίση ξεπερνούσε τα 1.500 ευρώ και σε κάποιες περιπτώσεις έφτανε τα 2.000 ευρώ το τ.μ. Μεγάλη προσφορά υπάρχει στα μεταχειρισμένα με τις τιμές να αποτελούν -και σε αυτήν την περίπτωση- συνάρτηση πολλών παραγόντων όπως της παλαιότητας και της κατάστασης στην οποία βρίσκεται ένα ακίνητο. Σε γενικές γραμμές, πάντως, κινούνται μεταξύ 400 και 500 ευρώ αλλά και πάλι δύσκολα βρίσκεται αγοραστής. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα αγοραπωλησίας διαμερίσματος που έγινε πρόσφατα στη Νεάπολη με τιμή μόλις στις 13.000 ευρώ.
Πολλά είναι τα προσφερόμενα καινούργια διαμερίσματα στον Εύοσμο όπου έχει μπει πωλητήριο σε αρκετά ακίνητα που αγοράστηκαν πριν από την κρίση και σήμερα διατίθενται στη μισή τιμή. Οι ιδιοκτήτες τους ετοιμάζονται να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό ή να επιστρέψουν στο χωριό τους κι έτσι υποχρεώνονται να πουλήσουν το ακίνητο το οποίο ακριβοπλήρωσαν πριν από μερικά χρόνια. Για παράδειγμα, πωλείται διαμέρισμα προς 70.000 ευρώ ενώ είχε αγοραστεί το 2007 (καινούργιο τότε) προς 140.000 ευρώ. Και παρά την ελκυστική τιμή του αγοραστής δε βρίσκεται. Τα καινούργια διαμερίσματα στον Εύοσμο πωλούνται από 800 -1.000 ευρώ, ενώ τα 15ετίας και άνω από 600-800 ευρώ το τετραγωνικό. Ελάχιστα διαμερίσματα μπορούν να «πιάσουν», σύμφωνα με τον κ. Γεωργάκο, τα 1.200 ευρώ, ενώ στα μεγάλης παλαιότητας (της δεκαετίας του ’70) η τιμή μπορεί να πέσει ακόμη και στα 450 ευρώ το τετραγωνικό.