Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Περιφέρεια: Αρχίζει η διαβούλευση για το ΕΣΠΑ 2014-2020

Το πράσινο φως για την έναρξη της διαβούλευσης την ερχόμενη εβδομάδα για το ΕΣΠΑ της προγραμματικής περιόδου 2014-2020 ανάβει η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, δίνοντας τη δυνατότητα σε φορείς, φυσικά πρόσωπα και κοινωνικές ομάδες να υποβάλουν τις προτάσεις τους.

Της Φανής Σοβιτσλή
fanisovi@gmail.com
Η όλη διαδικασία θα γίνει με καινοτόμο τρόπο, καθώς οι ενδιαφερόμενοι θα καταθέτουν τις προτάσεις τους σε ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσα από τον ιστότοπο της περιφέρειας (www.pkm.gov.gr).
Την ανοιχτή διαβούλευση για το νέο ΕΣΠΑ ενέκρινε κατά πλειοψηφία το περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας στη χθεσινή συνεδρίασή του.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας παρουσίασε τους στόχους που διαμορφώνουν τις βασικές κατευθύνσεις της αναπτυξιακής στρατηγικής του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ), όπως μετονομάζεται το ΕΣΠΑ, της προγραμματικής περιόδου 2014-2020 για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Μίλησε για τις τρεις μεγάλες προκλήσεις, την εξωστρέφεια, την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα, που συνιστούν, όπως είπε, τα δομικά στοιχεία για την ανάπτυξη της περιφέρειας.
Ο περιφερειάρχης σημείωσε με έμφαση ότι το νέο ΕΣΠΑ είναι «δωρεάν ζεστό χρήμα» και πως όσα έργα γίνονται σήμερα υλοποιούνται με κονδύλια του ΕΣΠΑ. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι σήμερα σε όλη την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εκτελούνται 500 έργα, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή έχει μειωθεί κατακόρυφα ο τακτικός προϋπολογισμός της. «Το χρήμα αυτό πέφτει στην τοπική αγορά, άρα είναι ζεστό χρήμα σε μία στεγνή αγορά», υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ
Την πρόταση της διοίκησης της περιφέρειας για το νέο ΕΣΠΑ καταψήφισε η πλειοψηφία των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, οι οποίες υποστήριξαν ότι στηρίζεται σε λάθος αναπτυξιακή πολιτική.
> «Συμπεριφερόμαστε σαν να μην έχει μεσολαβήσει η κρίση. Ενώ το παραγωγικό πρότυπο της χώρας έχει καταρρεύσει, το υπουργείο αρχίζει μία διαδικασία για τη νέα προγραμματική περίοδο, τη στιγμή που θα έπρεπε να προσδιοριστεί πολιτικά το παραγωγικό μοντέλο που θα υιοθετήσει πλέον η χώρα», τόνισε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Μάρκος Μπόλαρης.
> Ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Πασχαλίδης μίλησε για απουσία διαλόγου, από τη στιγμή που δεν έχει ενεργοποιηθεί η επιτροπή διαβούλευσης. Μάλιστα διαφώνησε με τους ισχυρισμούς του περιφερειάρχη περί «δωρεάν και ζεστού χρήματος» από τέτοιου είδους ευρωπαϊκά προγράμματα. «Είναι δυνατόν να πιστεύετε έπειτα από ό,τι έχει συμβεί στη χώρα ότι η Ε.Ε. δίνει δωρεάν αυτά τα χρήματα; Ούτε δωρεάν είναι ούτε τζάμπα είναι και κανείς δεν μας κάνει τη χάρη», σημείωσε δηκτικά ο κ. Πασχαλίδης.
Ο επικεφαλής του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας τόνισε ότι «η Ε.Ε. δεν τυπώνει ευρώ, άρα τα χρήματα αυτά είναι από τον ιδρώτα των ελλήνων εργαζομένων».
Ο επικεφαλής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος εμφανίστηκε επιφυλακτικός, λέγοντας ότι οι περιφέρειες έχουν συγκεκριμένα εργαλεία και δυνατότητες και πως την ευθύνη την έχει η κυβέρνηση. «Έγινε καλή δουλειά ως έναν βαθμό, αλλά υπάρχουν ερωτηματικά για το πώς θα αντιμετωπιστούν η ανεργία, η περιβαλλοντική υποβάθμιση και άλλα μείζονα ζητήματα».
> "Μεγαλόσχημη", χαρακτήρισε την εισήγηση του περιφερειάρχη ο περιφερειακός σύμβουλος της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας Γιώργος Θεοδωρόπουλος, λέγοντας ότι η παράταξή του εστιάζει την προσοχή της σε μικρότερα έργα για την υγεία, την παιδεία και την απασχόληση.