Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Ξηλώνουν τα παράνομα και παράτυπα αμπέλια

Σε ξήλωμα των παράνομων αμπελώνων υποχρεώνονται οι καλλιεργητές, που απειλούνται με υψηλά πρόστιμα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ τον κίνδυνο επιβολής προστίμων από την Ε.Ε. αντιμετωπίζει και το ελληνικό κράτος, σε περίπτωση που δεν εφαρμόσει τη σχετική οδηγία.

 Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr

Ο ευρωπαϊκός κανονισμός ορίζει ότι όσοι αμπελώνες έχουν φυτευτεί μετά την 31η Αυγούστου 1998, χωρίς το δικαίωμα των νέων φυτεύσεων, χαρακτηρίζονται παράνομοι και πρέπει να εκριζωθούν με δαπάνες των αμπελουργών. Όλα τα αμπέλια που είναι φυτεμένα με οινοποιήσιμες ποικιλίες σταφυλιών θα πρέπει να διαθέτουν ειδική άδεια (δικαίωμα), ενώ τα σταφύλια που προέρχονται από αμπελοτεμάχια φυτεμένα μετά το 1998 χωρίς άδεια απαγορεύεται να οινοποιούνται και δεν δύνανται να αναγράφονται στη δήλωση συγκομιδής. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των αμπελουργών, επιβάλλεται χρηματική ποινή 1.200 ευρώ ανά στρέμμα που ισχύει για ένα έτος από την κοινοποίηση του προστίμου, διότι μετά την παρέλευση του έτους το πρόστιμο διπλασιάζεται.
«Εμείς πληρώσαμε χρήματα στην Τράπεζα της Ελλάδος και τακτοποιήσαμε τη νομιμότητα των αμπελώνων μας. Πήραμε άδειες ότι είναι οινοποιήσιμοι οι αμπελώνες, τα λεγόμενα δικαιώματα και πιστοποιήσαμε τις καλλιέργειες στην Διεύθυνση Γεωργίας. Οι άδειες ανανεώνονται κάθε χρόνο», περιγράφει στη «Μ» ο κ. Κώστας Παπαμερής, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ορφανού Καβάλας, που έχει μέλη και αμπελουργούς. «Μεγάλος αριθμός αμπελοκαλλιεργητών δεν δήλωσαν τις οινοποιήσιμες καλλιέργειες και δεν έχουν άδεια. Οι επαγγελματίες αγρότες δεν έχουν πρόβλημα εάν εφαρμοστεί ο κανονισμός, καθώς έχουμε δικαιώματα», τονίζει ο κ. Παπαμερής και προσθέτει ότι «ακούμε πολλά χρόνια για εκρίζωση αμπελώνων και το κράτος γνωρίζει καλά ότι υπάρχουν παράνομοι αμπελώνες. Θα μπορούσε η πολιτεία να υποχρεώσει όσους πωλούν σταφύλια ή κρασί να αναγράφουν στο τιμολόγιο και τον αριθμό αδείας του αμπελώνα, αλλιώς να μην πωλούν».
Το ζήτημα ανέδειξε στη Βουλή ο βουλευτής ΝΔ Γιώργος Κοντογιάννης, για να απαντήσει ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος. Με έγγραφό του, ο κ. Χαρακόπουλος διευκρινίζει ότι «οι φυτεύσεις αμπελώνων μέχρι την 31η Αυγούστου 1998, κατά παράβαση του καθεστώτος απαγόρευσης νέων φυτεύσεων αμπελώνων με οινοποιήσιμες ποικιλίες, χαρακτηρίστηκαν «παράτυπες», ενώ μετά την ημερομηνία αυτή χαρακτηρίζονται «παράνομες» λόγω της ουσιαστικής διαφοροποίησης στη μεταχείρισή τους από τον ευρωπαϊκό κανονισμό. Οι παράτυπες φυτεύσεις τακτοποιούνταν, οι παράνομες εκριζώνονται υποχρεωτικά». Ο ίδιος εξηγεί ότι η χώρα μας σε εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΚ) 1493/99, επέλεξε την τακτοποίηση των παράτυπα φυτεμένων εκτάσεων (φυτεύσεις έως 31η Αυγούστου 1998) έναντι πληρωμής παραβόλου εκ μέρους των παραγωγών. Η διαδικασία τακτοποίησης ξεκίνησε το 2003 και ολοκληρώθηκε στις 31.07.2008, οι δε συνολικές εκτάσεις που τακτοποιήθηκαν κοινοποιήθηκαν στην Ε.Ε. που έκανε κοινοτικό έλεγχο στη χώρα μας.

ΕΝΤΑΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ
«Η μη εφαρμογή του κανονισμού (ΕΚ) 555/08 εκ μέρους της χώρας μας ενέχει τον κίνδυνο, ενόψει νέου κοινοτικού ελέγχου, δημοσιονομικής διόρθωσης δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ», αναφέρει ο κ. Χαρακόπουλος και εξηγεί ότι «για τον λόγο αυτόν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου εξέδωσαν οδηγίες για τη συστηματοποίηση και την καλύτερη οργάνωση ελέγχων, που οι κατά τόπους διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής οφείλουν από την ισχύουσα νομοθεσία να διεξάγουν και οι παραγωγοί, έγκαιρα, έχουν ενημερωθεί για τη σχετική ενωσιακή και εθνική νομοθεσία». «Οι παραγωγοί που -κατά παράβαση της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας- προέβησαν στη φύτευση αμπελώνων, δίχως να τηρήσουν τη νόμιμη διαδικασία, ανταγωνίζονται αθέμιτα τους αμπελουργούς που διαθέτουν νόμιμα δικαιώματα φύτευσης, διότι πωλούν τα παράνομα σταφύλια σε χαμηλότερες τιμές, επισύροντας στη χώρα καταλογισμούς και πρόστιμα από την Ε.Ε. για τις εν λόγω πρακτικές», σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό.