Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

«Κόκκινη κάρτα» στη φορολόγηση των αγροτικών ακινήτων

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για το υπουργείο Οικονομικών, καθώς οι υπηρεσίες του ανέλαβαν να εκπονήσουν σενάρια για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων και ειδικότερα για τη φορολόγηση των εκτός σχεδίου ακινήτων, χωρίς να συμπεριλάβουν τη γη των κατ’ επάγγελμα αγροτών.

 Του Γιώργου Παππού

Την απόφαση αυτή έλαβε η διακομματική επιτροπή, η οποία συνεδριάζοντας σε τεταμένο κλίμα ανέβασε τον πήχη δυσκολίας για τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, καθώς ξεκαθάρισε ότι το όποιο κόστος από τη μη φορολόγηση των κατ’ επάγγελμα αγροτών θα πρέπει να καλυφθεί εσωτερικά, δηλαδή από το πεδίο φορολόγησης των αγροτεμαχίων, χωρίς να επιβαρυνθούν τα αστικά ακίνητα και τα ακίνητα των νομικών προσώπων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, από το σύνολο των 66,5 εκατ. στρεμμάτων εκτός σχεδίου ακινήτων, τα 37 εκατ. στρέμματα είναι καλλιεργούμενες εκτάσεις και από αυτές τα περίπου 14 εκατ. στρέμματα ανήκουν σε κατ’ επάγγελμα αγρότες. Αυτό σημαίνει ότι αν απαλλαγούν τελικά πλήρως οι κατ’ επάγγελμα αγρότες, απομένουν προς φορολόγηση 23 εκατ. στρέμματα καλλιεργούμενων εκτάσεων αλλά και 23 εκατ. στρέμματα βοσκοτόπων, 6 εκατ. στρέμματα ιδιωτικών δασών και 150.000 στρέμματα λατομείων, τα οποία έχουν χαμηλή αξία και ως εκ τούτου χαμηλή φορολογική απόδοση. Όπως δήλωσαν τα μέλη της διακομματικής, το κόστος από τη μη φορολόγηση των αγροτικών γαιών εκτιμάται ότι μπορεί να καλυφθεί από τη μεγαλύτερη φορολόγηση των υπόλοιπων αγροτεμαχίων, από τα αδήλωτα αυθαίρετα κλπ.
Σε κάθε περίπτωση, από τα σενάρια που θα εκπονήσουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων θα κριθούν πολλά και όσον αφορά τη φορολόγηση των αστικών ακινήτων. ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ επιμένουν ότι πρέπει να υπάρξει αφορολόγητο (το προσδιορίζουν στις 50.000 ευρώ), αλλά εξαρχής ο υπουργός Οικονομικών είχε ξεκαθαρίσει ότι όλα θα κριθούν από το αν επιτυγχάνεται ο στόχος των 3,1 δισ. ευρώ από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων.
Σημειώνεται ότι από τη φορολόγηση των κατοικιών αναζητούνται ήδη 700 εκατ. ευρώ παραπάνω απ’ όσα προέβλεπε το αρχικό σενάριο και θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η μεγαλύτερη επιβάρυνση των μεσαίων περιουσιών (ήτοι 200.000-300.000 ευρώ) και η υιοθέτηση υψηλότερου ανώτατου συντελεστή, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι συζητείται το 2% αντί του 1,5%.