Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Δυτική Θεσσαλονίκη: Ψωνίζουν φτηνά από τη γειτονιά τους


Με μειωμένες τιμές από 30% έως 40% κυρίως σε ελληνικά προϊόντα αλλά και με προσφορές προσπαθούν να προσελκύσουν καταναλωτές τοπικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη δυτική Θεσσαλονίκη. Η πρωτοβουλία τους, την οποία στηρίζουν και οι οικείοι δήμοι, είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν οι πωλήσεις κατά 30% έως 35% τους τελευταίους δύο μήνες.


ΤΗΣ ΦΑΝΗΣ ΣΟΒΙΤΣΛΗ
fanisovi@gmail.com
Το δίκτυο των 25 και πλέον επιχειρήσεων που εδρεύουν στον Εύοσμο και το Κορδελιό αποφάσισε να προωθήσει τα ελληνικά προϊόντα, όπως τρόφιμα, έπιπλα, ρούχα, είδη δώρων και διακόσμησης, ακόμη και προϊόντα σούπερ μάρκετ, ρίχνοντας ταυτόχρονα τις τιμές προς όφελος των πολιτών. Η προβολή των τοπικών επιχειρήσεων, που προχωρούν και σε προσφορές, κληρώσεις δώρων κ.ά., γίνεται από τον οικείο δήμο αλλά και από τους ίδιους τους επιχειρηματίες που διανέμουν φυλλάδια με τα προϊόντα και τις τιμές στις οποίες πωλούνται.
Επί της ουσίας πρόκειται για ένα μέτωπο συνεργασίας του δήμου Ευόσμου-Κορδελιού με επιχειρήσεις της περιοχής. «Στόχος αυτού του δικτύου είναι η τόνωση της αγοραστικής κίνησης, η ενίσχυση της τοπικής αγοράς, ακόμη και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», τόνισε ο επιχειρηματίας Τάσος Ταστεμίρογλου, που είχε την ιδέα της πρωτοβουλίας.

ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΣΤΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Με την πολιτική των χαμηλών τιμών οι τοπικές επιχειρήσεις φιλοδοξούν να κρατήσουν τους καταναλωτές στην περιοχή. «Δυστυχώς τα εμπορικά κέντρα επέφεραν σημαντικό πλήγμα στις τοπικές επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να αυξηθούν τα λουκέτα. Με την πρωτοβουλία που πήραμε να προβάλουμε την τοπική αγορά μειώνοντας τις τιμές, επιχειρούμε να πείσουμε τους πολίτες να επιβάλουν ένα άτυπο… εμπάργκο στα εμπορικά κέντρα και τα πολυκαταστήματα», υπογράμμισε ο κ. Ταστεμίρογλου. Στην αλυσίδα των συνεργαζόμενων επιχειρήσεων συμμετέχουν σήμερα πάνω από 25 επιχειρήσεις σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, πλυντήρια αυτοκινήτων, γυμναστήρια, καταστήματα με βιολογικά προϊόντα, καταστήματα επίπλων, ακόμη και ελεύθεροι επαγγελματίες. Η πρωτοβουλία του δικτύου θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ενώ στόχος είναι να αποκτήσει ευρύτερη δυναμική σε ολόκληρη τη δυτική Θεσσαλονίκη αλλά και το νομό.
Στο πλευρό των τοπικών επιχειρήσεων τάχθηκε εξαρχής ο δήμος Ευόσμου-Κορδελιού. «Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα από την οικονομική κρίση και γι’ αυτό στηρίζουμε το δίκτυο των συνεργαζόμενων επιχειρήσεων δυτικής Θεσσαλονίκης και ενώνουμε τις δυνάμεις μας στην κοινή προσπάθεια για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας», επισήμανε ο δήμαρχος Στάθης Λαφαζανίδης.


Λαγκαδάς: Απορρόφηση ανέργων σε τοπικές επιχειρήσεις

Μία θέση εργασίας στις τοπικές επιχειρήσεις και τους συνεταιρισμούς που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της επαρχίας Λαγκαδά επιχειρεί να εξασφαλίσει ο δήμος Λαγκαδά σε νέους από 19 έως 35 χρόνων. Μοχλός για την προώθηση των ανέργων είναι το Γραφείο του Επαγγελματία και το Γραφείο Ενίσχυσης της Απασχόλησης, που ιδρύθηκαν για πρώτη φορά στον οικείο δήμο.
Σε πρώτη φάση τα Γραφεία καταγράφουν τους ανέργους της περιοχής, τους οποίους στη συνέχεια ενημερώνουν και καταρτίζουν μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα. Σύμφωνα με το δήμαρχο Ιωάννη Αναστασιάδη, μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί περισσότερα από 300 άτομα, τα οποία σταδιακά προωθούνται στην αγορά εργασίας. Μάλιστα ο δήμος, όπως είπε, υλοποιεί πρόγραμμα για την απασχόληση σε συνεργασία με το ΚΕΚ Εκπαιδευτική Παρέμβαση Α.Ε. «Στόχος μας είναι να συμβάλουμε όσο το δυνατόν στη μείωση της ανεργίας και την απορρόφηση νέων ανέργων στις τοπικές επιχειρήσεις του Λαγκαδά», τόνισε ο δήμαρχος.
Σημειώνεται ότι ο δήμος Λαγκαδά σε συνεργασία με την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα συμμετάσχει σε νέο πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων, με τίτλο «Παρέμβαση για την ένταξη στην απασχόληση και την ενίσχυση της συνεκτικότητας στην τοπική κοινωνία».


Δωρεάν τρόφιμα σε άπορες οικογένειες

Το πασχαλινό τραπέζι σε δεκάδες άπορες οικογένειες στρώνουν ενόψει του Πάσχα οι δήμοι Παύλου Μελά και Ευόσμου-Κορδελιού, οι υπηρεσίες των οποίων άρχισαν ήδη τη διανομή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης μέσων των κοινωνικών παντοπωλείων. Περισσότερα από 300 πακέτα άρχισαν να μοιράζονται από χθες σε δικαιούχους που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα από το κέντρο διάθεσης ειδών και τροφίμων του δήμου Παύλου Μελά.
Τα πακέτα περιέχουν ζυμαρικά, όσπρια (φακή, ρεβίθια, φασόλια), αλεύρι, κόκκινο κρέας ή κοτόπουλο, κατεψυγμένα λαχανικά (φασολάκια ή αρακά), γάλατα, ζάχαρη, καφέ, σάλτσα, μερέντα, μαρμελάδα, μέλι, χυμούς, γλυκίσματα για παιδιά και αρτοποιήματα (φρυγανιές, κριτσίνια, κρουασάν, κορν φλέικς).
Παράλληλα, σε μικρά παιδιά θα διατεθούν καινούργια παπούτσια, προσφορά γνωστής εταιρείας, ενώ διατέθηκαν ήδη 110 χειροποίητες πασχαλινές λαμπάδες που ετοίμασαν μέλη του δικτύου εθελοντών του δήμου με παιχνίδια (λούτρινα ζωάκια, αυτοκινητάκια κλπ.).
«Ο δήμος Παύλου Μελά μέσα από τις κοινωνικές δομές του προσπαθεί να σταθεί δίπλα στους κατοίκους που βιώνουν τις συνέπειες της κρίσης. Με τη βοήθεια των δραστήριων εθελοντών του δήμου στεκόμαστε αλληλέγγυοι σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης», δήλωσε ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Διαμαντής Παπαδόπουλος.
Η διανομή των πακέτων στον δήμο Ευόσμου-Κορδελιού γίνεται ήδη σε δεκάδες άπορες οικογένειες από το κοινωνικό παντοπωλείο του δήμου, το οποίο βρίσκεται στη συμβολή των οδών 28ης Οκτωβρίου με Σωκράτους στον Εύοσμο. Οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου υποστηρίζουν ότι ο αριθμός των απόρων οικογενειών και των πολιτών που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω κρίσης διπλασιάστηκε στις περισσότερες περιοχές της δυτικής Θεσσαλονίκης.
«Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να στηρίξουμε τις άπορες οικογένειες του δήμου μας, οι οποίες δυστυχώς φέτος αυξήθηκαν περισσότερο απ’ ό,τι πέρσι. Όλα αυτά όμως λειτουργούν βοηθητικά μέχρι να μπορέσει η κάθε οικογένεια να γίνει αυτοδύναμη όσον αφορά την επιβίωσή της - κάτι το οποίο αυτή την περίοδο φαίνεται πολύ δύσκολο κυρίως λόγω ανεργίας», τόνισε με τη σειρά του ο δήμαρχος Ευόσμου-Κορδελιού, Στάθης Λαφαζανίδης.