Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (ΕΙΤ)


Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας ιδρύθηκε το 2008 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο την ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ. Το ΕΙΤ σχεδιάστηκε ως ένας «καταλύτης καινοτομίας» με σκοπό να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ της υψηλού επιπέδου επιστημονικής έρευνας που διεξάγεται στην Ευρώπη και της έλλειψης που παρατηρείται στη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών.

Το ΕΙΤ δραστηριοποιείται σε τομείς στρατηγικής σημασίας για την ΕΕ και φέρνει κοντά τις τρεις συνιστώσες του «Τριγώνου της Γνώσης» (Εκπαίδευση - Έρευνα - Καινοτομία), διευκολύνοντας τη μετάβαση:
-          από την ιδέα στο προϊόν,
-          από τον φοιτητή στον καινοτόμο ερευνητή ή επιχειρηματία,
-          από το ερευνητικό εργαστήριο στην κοινωνία και την αγορά.
Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, το EIT υλοποιεί το «Τρίγωνο της Γνώσης» (Εκπαίδευση - Έρευνα - Καινοτομία) δημιουργώντας, σε διεπιστημονικές περιοχές στρατηγικής σημασίας για την ΕΕ, ολοκληρωμένες συμπράξεις δημοσίου-ιδιωτικού τομέα, τις «Κοινότητες Γνώσης Καινοτομίας» (Knowledge Innovation Communities - KICs).
Παράλληλα, μέσω διαθεματικών μεταπτυχιακών προγραμμάτων, το ΕΙΤ προωθεί την καλύτερη αντιστοίχιση μεταξύ του ρόλου των πανεπιστημίων και των αναγκών της αγοράς για υψηλής ποιότητας ανθρώπινο δυναμικό. Στόχος του ΕΙΤ είναι, ως το 2020, να εκπαιδεύσει 10.000 μεταπτυχιακούς φοιτητές και 10.000 διδάκτορες, παρέχοντάς τους υψηλής ποιότητας τίτλους αλλά και εμπειρίες καινοτομικής επιχειρηματικότητας.
Αυτή τη στιγμή το EIT διαθέτει τρεις (3) Κοινότητες Γνώσης Καινοτομίας (KICs), στους τομείς της Ενέργειας, της Πληροφορικής και της Αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής. Για την επόμενη επταετία, στο πλαίσιο της στρατηγικής «Ορίζοντας 2020» της ΕΕ για την έρευνα και την καινοτομία, σχεδιάζεται η δημιουργία άλλων έξι KICs σε τομείς σχετικούς με τις προκλήσεις που η αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

KIC InnoEnergy: Κοινότητα Γνώσης και Καινοτομίας γύρω από θέματα Ενέργειας

Το KIC InnoEnergy, μία από τις τρεις Κοινότητες Γνώσης Καινοτομίας του ΕΙΤ, είναι ένα ευρωπαϊκό consortium το οποίο δραστηριοποιείται στις καινοτόμες ενεργειακές τεχνολογίες, την έρευνα και την εκπαίδευση γύρω από θέματα ενέργειας. Οι στόχοι του KIC InnoEnergy ταυτίζονται με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για βιώσιμη και κλιματικά ουδέτερη παραγωγή ενέργειας στην Ευρώπη.
Το KIC InnoEnergy είναι μια συμμαχία παγκόσμιας κλάσης, από κορυφαίους Ευρωπαίους παίκτες με ένα αποδεδειγμένο ιστορικό καινοτομίας στον χώρο της ενέργειας. 9 εταιρείες, 7 ερευνητικά ιδρύματα και 13 πανεπιστήμια και σχολές διοίκησης επιχειρήσεων συνδέουν και καλύπτουν το σύνολο του ενεργειακού μείγματος της ΕΕ.
Κάθε ένα από τα έξι παραρτήματα (co-location centres, CC) του KIC InnoEnergy έχει αναλάβει τον συντονισμό ενός σημαντικού ενεργειακού πεδίου για λογαριασμό όλων των εταίρων:
·         CC Benelux: Έξυπνα, ενεργειακά αποδοτικά Κτίρια και Πόλεις
·         CC Iberia: Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Αιολική, Θερμική-ηλιακή ενέργεια, Φωτοβολταϊκά, Κυματική και Παλιρροϊκή ενέργεια)
·         CC Alps Valleys: Βιώσιμη σύγκλιση πυρηνικής και ανανεώσιμης ενέργειας
·         CC Sweden: Ευρωπαϊκά Έξυπνα Δίκτυα Ηλεκτρικής Ενέργειας και αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας
·         CC Poland Plus: Τεχνολογίες καθαρού άνθρακα
·         CC Germany: Ενέργεια από Χημικά Καύσιμα

Το KIC InnoEnergy, φιλοδοξεί να γίνει το «ενεργειακό πανεπιστήμιο» της Ευρώπης φέρνοντας κοντά τις τρεις πλευρές του «Τριγώνου της Γνώσης» - έρευνα, ανώτατη εκπαίδευση, καινοτομία - σε θέματα ενέργειας.
Η πρόκληση που αντιμετωπίζει το KIC InnoEnergy είναι η διασφάλιση βιώσιμης, ασφαλούς και «χαμηλών εκπομπών άνθρακα» παροχής ενέργειας για την Ευρώπη. Το KIC InnoEnergy φιλοδοξεί να κλείσει το χάσμα καινοτομίας στην ΕΕ στον τομέα της ενέργειας, δημιουργώντας πλαίσιο στενής συνεργασίας πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων και επιχειρήσεων και επιταχύνοντας την μετατροπή των ερευνητικών αποτελεσμάτων σε πραγματικά προϊόντα και υπηρεσίες.
Το KIC InnoEnergy λειτουργεί υπό την αιγίδα του EIT ως επιχείρηση, μέσω μιας ευέλικτης και αποτελεσματικής οργανωτικής δομής, βάσει επιχειρηματικού σχεδίου που δίνει έμφαση στα αποτελέσματα. Ο ετήσιος προϋπολογισμός του KIC InnoEnergy ανέρχεται σε περίπου 110 εκατ. ευρώ (για το 2011) και αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά κατά τα επόμενα έτη. Η ετήσια (αρχική) συνεισφορά του EIT ανέρχεται σε περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο υπόλοιπος προϋπολογισμός καλύπτεται από τους εταίρους, τη συμμετοχή σε ανταγωνιστικά προγράμματα της ΕΕ, αλλά και την παροχή υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα και την εμπορευματοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων.

 

Η ημερίδα για το KIC InnoEnergy στο ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ


Στην ημερίδα θα παρουσιαστούν οι δραστηριότητες του ΕΙΤ για την προώθηση της καινοτομίας και οι ευκαιρίες συνεργασίας των ελληνικών πανεπιστημίων με το ΕΙΤ.
Θα παρουσιαστεί αναλυτικά η δομή και η λειτουργία του KIC InnoEnergy, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις δυνατότητες που προσφέρονται στους έλληνες φοιτητές για μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές.