Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Σε θέση μάχης οι ιπτάμενοι των Καναντέρ

«Εμείς οι ιπτάμενοι και οι τεχνικοί των Καναντέρ CL-415 σε κάθε ενδεχόμενο είμαστε έτοιμοι να αποτρέψουμε άμεσα οποιαδήποτε ανθρώπινη απώλεια και οικολογική καταστροφή».
 

Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr

Με τα λόγια αυτά ο διοικητής της 383 Μοίρας Ειδικών Επιχειρήσεων και Αεροπυρόσβεσης (ΜΕΕΑ), που εδρεύει στο αεροδρόμιο της Μίκρας στη Θεσσαλονίκη, δήλωσε την ετοιμότητα των πιλότων των Καναντέρ τόσο κατά την αντιπυρική περίοδο, που άρχισε την 1η Μαΐου, όσο και κατά τη χειμερινή.
Η 383 ΜΕΕΑ συμπλήρωσε φέτος δέκα χρόνια ζωής, τα οποία γιορτάστηκαν σε ειδική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε χθες στις εγκαταστάσεις της παρουσία αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας και πλήθους πολιτών. «Εύχομαι στο μέλλον οι απαιτήσεις για επιχειρήσεις αεροπυρόσβεσης να είναι λιγότερες από αυτές που προέκυψαν στη δεκαετία 2003-2013», τόνισε ο αντισμήναρχος Ιάκωβος Τσαλταφερίδης, ενώ έκανε ειδική αναφορά στους πιλότους που χάθηκαν εν ώρα καθήκοντος, στη μάχη για την κατάσβεση πυρκαγιών. «Το έτος 2007 αποτέλεσε ορόσημο για τη Μοίρα, όχι μόνο επειδή η χώρα και το σύστημα δασοπυρόσβεσης δοκιμάστηκαν σε ακραίες συνθήκες, με ασύλληπτο αριθμό δύσκολων αποστολών, αλλά επειδή η Μοίρα έζησε την τραγικότερη στιγμή της ιστορίας της λόγω της απώλειας των τότε σμηναγού Δημήτρη Στοϊλίδη και υποσμηναγού Ιωάννη Χατζούδη κατά τη διάρκεια πυρόσβεσης στα Στείρα Ευβοίας, στις 23 Ιουλίου 2007», ανέφερε ο κ. Τσαλταφερίδης παρουσία συγγενών των αδικοχαμένων πιλότων, στους οποίους μάλιστα επιδόθηκε αναμνηστική πλακέτα και ομοίωμα αεροσκάφους Καναντέρ. Πλακέτα δόθηκε και στον πατέρα του υποσμηναγού Σταμάτη Χρυσοβαλάντη, που έφυγε πρόωρα από τη ζωή χτυπημένος από την επάρατο νόσο.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ 383 ΜΕΕΑ
Η 383 ΜΕΕΑ είναι από τις νεότερες Μοίρες της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς συγκροτήθηκε το 2003 με έδρα στην Ελευσίνα Αττικής. Διαθέτει οκτώ αεροσκάφη Καναντέρ CL-415, με τα οποία επιχειρεί σε αποστολές αεροπυρόσβεσης και έρευνας διάσωσης. Από ιδρύσεώς της συμμετείχε στην κατάσβεση των καταστροφικών πυρκαγιών στη Νότια Γαλλία (2003) και την Πορτογαλία (2004). Το 2006 η Μοίρα εγκαταστάθηκε στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» με απόφαση του Ανώτατου Αεροπορικού Συμβουλίου. Το 2007 επιχείρησε διαδοχικά στις καταστροφικότερες πυρκαγιές των τελευταίων ετών σε όλη την Ελλάδα και ειδικά στην Αττική (Πάρνηθα), στους νομούς Αχαΐας (Αίγιο), Ηλείας (Ολυμπία), Μεσσηνίας, Αρκαδίας και Λακωνίας. Σημαντική ήταν η συμβολή της στην αντιμετώπιση πυρκαγιών στην Αλβανία και την ΠΓΔΜ από το 2007 και μετά. Το 2008 τα πληρώματα της Μοίρας συμμετείχαν σε πυροσβέσεις στην Κύπρο. Κορυφαία αποστολή της ήταν αυτή της αντιμετώπισης της πυρκαγιάς στη Χάιφα του Ισραήλ, το Δεκέμβριο του 2010, όπου η Μοίρα συμμετείχε με πέντε αεροσκάφη. Καθοριστική ήταν η συμμετοχή της στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών στον Έβρο το 2011 και στο Άγιο Όρος το 2012.

ΣΤ. ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ «Να είστε σε ετοιμότητα»
Επιστολή προς τους γενικούς γραμματείς των αποκεντρωμένων διοικήσεων της χώρας απέστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης, με την οποία ζητά τη συνεργασία των συναρμόδιων υπηρεσιών στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.
Ο κ. Καλαφάτης έδωσε την οδηγία «όλος ο κρατικός μηχανισμός που εμπλέκεται στην πρόληψη και την καταστολή των δασικών πυρκαγιών (Πυροσβεστική υπηρεσία, δασικές υπηρεσίες, Πολιτική Προστασία, περιφέρειες και ΟΤΑ) πρέπει να είναι σε πλήρη και συνεχή εγρήγορση και οι συναρμόδιες υπηρεσίες να συντονιστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε να ελαχιστοποιηθούν στο μέτρο του δυνατού οι απώλειες στο δασικό μας πλούτο».
Το υπουργείο Περιβάλλοντος εξασφάλισε από το Πράσινο Ταμείο, τον τακτικό προϋπολογισμό και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων συνολικό ποσό άνω των 11 εκατ. ευρώ και από το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» 40 εκατ. ευρώ για τις περιφερειακές υπηρεσίες, προκειμένου να γίνουν τα αναγκαία έργα πυροπροστασίας και να υλοποιηθεί το πρόγραμμα δασοπροστασίας από τους υπαλλήλους των δασικών υπηρεσιών. Όπως τονίζει στην επιστολή του ο αναπληρωτής υπουργός, πολύ σημαντικό ρόλο στην επιτυχή έκβαση του αντιπυρικού αγώνα διαδραματίζει η πρόληψη, η οποία απαιτεί τη μέγιστη δυνατή βελτίωση της συνεργασίας των εμπλεκόμενων υπηρεσιών.