Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Ταλαιπωρία ασθενών στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης


Χωρίς να υποβληθούν στις εξετάσεις ή τα χειρουργεία για τα οποία είχαν κλείσει ραντεβού πριν από καιρό, έφευγαν χθες οι ασθενείς που προσήλθαν στα νοσοκομεία «Άγιος Δημήτριος» και «Γ. Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης.

Της Νικολέττας Μπούκα

nikolettabouka@yahoo.gr
Αιτία είναι η αποχή από τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία που άρχισαν από χθες όλοι οι γιατροί των δύο νοσηλευτικών ιδρυμάτων, ειδικοί και ειδικευόμενοι, με αποτέλεσμα να ακυρώνονται χειρουργεία, εξετάσεις, εξιτήρια και συνταγογραφήσεις και να απαιτείται επαναπρογραμματισμός τους.
Συγκεκριμένα, στον «Άγιο Δημήτριο», όπου η συμμετοχή των γιατρών στην κινητοποίηση ήταν καθολική, μόνο χθες ακυρώθηκαν 20 προγραμματισμένα χειρουργεία και 150 ιατρικές πράξεις, ενώ στο «Γ. Παπανικολάου», όπου η συμμετοχή άγγιξε το 70%, ακυρώθηκαν περίπου 40 τακτικά χειρουργεία και 300 ιατρικές πράξεις.
Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε χθες ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), Χρήστος Παπαστεργίου, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσαν η Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης ΕΔΟΘ - Ν/Τ ΑΔΕΔΥ Θεσσαλονίκης, η ΕΝΙΘ και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Παράλληλα, εξήγησε, ότι στο χορό των κινητοποιήσεων ετοιμάζονται να μπουν οι γιατροί και άλλων νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, καθώς έχουν να πληρωθούν για τις δεδουλευμένες εφημερίες τους από τον Οκτώβριο του 2012 και μετά, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις εκκρεμούν πρόσθετες εφημερίες από τον Νοέμβριο του 2011.
«Οι εφημερίες δεν είναι πλούτος για τους γιατρούς, αλλά ένα στοιχειώδες εισόδημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας διευθυντής παίρνει 2,4 ευρώ την ώρα στην εφημερία. Επίσης, ο μέσος όρος του ποσού των εφημεριών είναι 400 ευρώ το μήνα για τον ειδικευόμενο γιατρό και 600 ευρώ το μήνα για τον ειδικό. Και μιλάμε για 7 24ωρες εφημερίες το μήνα, εκ των οποίων οι δύο είναι Σαββατοκύριακο», εξήγησε ο κ. Παπαστεργίου.
Αναφερόμενος στη μήνυση που κατατέθηκε, με εντολή του διοικητή του νοσοκομείου, σε βάρος των ειδικευόμενων στο Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων, οι οποίοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, είπε ότι οι ίδιοι οι διοικητές των νοσοκομείων που προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες θα βρεθούν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, διότι αντί να λύσουν με απλές κινήσεις τα προβλήματα, καταφεύγουν σε εκφοβισμούς.

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ
Με… κραχ απειλούνται οι εφημερίες των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης. Ήδη, οι ειδικευόμενοι της Ορθοπαιδικής σε «Παναγία» και «Ιπποκράτειο» πραγματοποιούν επισχέσεις εργασίας και δεν συμμετέχουν στις εφημερίες, γεγονός που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, καθώς έχουν μείνει οι μισοί γιατροί για να διαχειριστούν τα σοβαρά περιστατικά. Ταυτόχρονα, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι από τον Ιούνιο δεν θα υπάρχουν γιατροί να κάνουν τις εφημερίες.
«Από τον Ιούνιο οι ειδικοί γιατροί θα κάνουν μόνο τις εφημερίες που προβλέπονται από το νόμο, δηλαδή σύνολο 6 το μήνα. Συνεπώς, όπου υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό, οι εφημερίες θα καλύπτονται το πολύ έως τις 20 του μηνός και μετά δεν θα υπάρχει κανείς. Δεν θα δουλεύουμε άλλο εθελοντικά. Ζητούμε να αλλάξει ο τρόπος κατάρτισης των εφημεριών και η διαδικασία πληρωμής τους», είπε ο κ. Παπαστεργίου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Λοιμωδών, όπου οι δύο προηγούμενες εφημερίες της Παιδιατρικής έγιναν στο «ΑΧΕΠΑ», καθώς υπάρχει μόνο ένας ειδικός και τρεις ειδικευόμενοι που είναι σε επίσχεση. Επίσης, στην παθολογική κλινική του «Γ. Γεννηματάς», υπάρχουν μόνο δύο ειδικοί, οι οποίοι πρέπει να κάνουν από έξι εφημερίες το μήνα έκαστος. Συνεπώς, από τα μισά του μήνα και μετά, δεν θα υπάρχει γιατρός να εφημερεύσει.

ΥΠΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ
Χειροτερεύουν μέρα με την ημέρα τα προβλήματα στα νοσοκομεία. Όπως ανέφερε ο κ. Παπαστεργίου, στο "Ιπποκράτειο" αντί για 26 αναισθησιολόγους υπηρετούν 12, με αποτέλεσμα να γίνεται το 1/3 των χειρουργείων. Επίσης, λείπουν ράμματα και για τις επεμβάσεις σε παιδιά το νοσοκομείο δανείζεται λαπαροσκοπικά υλικά από το "Παπαγεωργίου".
Στο «Παναγία», ο μοναδικός λιθοτρίπτης στην Βόρεια Ελλάδα δεν λειτουργεί εδώ και μήνες, όπως και οι αναπνευστήρες στη στεφανιαία μονάδα. Σοβαρές είναι οι ελλείψεις προσωπικού σε ΜΕΘ, όπως στον «Άγιο Δημήτριο», όπου αντί για 20 νοσηλεύτριες, υπηρετούν 16, δηλαδή υποστελέχωση κατά 20% σε σχέση με τα διεθνή στάνταρ.
Ελλείψεις προσωπικού που φτάνουν το 25%-30% παρατηρούνται και στα άλλα νοσοκομεία, ακόμη και σε καινούργια, όπως το «Παπαγεωργίου». Άλλωστε, από το τέλος του 2010 δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη, ενώ εκκρεμούν πάνω από 1.000 εγκεκριμένες προσλήψεις.
Επίσης, στο Λοιμωδών υπάρχουν μόνο δύο ειδικοί ακτινολόγοι οι οποίοι καλούνται να καλύψουν 30 εφημερίες το μήνα, ενώ από το υπουργείο γίνονται αγορές χωρίς προγραμματισμό. Για παράδειγμα, αγοράστηκαν στεφανιογράφοι για το νοσοκομείο Έδεσσας και το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, τα οποία δεν διαθέτουν καρδιοχειρουργική κλινική.
Ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Πέτρος Κετικίδης τόνισε ότι ενώ πανελλαδικά έχουν μειωθεί οι οργανικές κλίνες των νοσοκομείων κατά 10.000, οι κενές οργανικές θέσεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού ανέρχονται σε 15.000, ενώ οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι 5 μήνες και σκέφτονται να προχωρήσουν σε αποχή από τα καθήκοντά τους.


"Αγ. Δημήτριος": Με μαύρα περιβραχιόνια

Χθες το πρωί γιατροί του «Αγίου Δημητρίου» έκλεισαν την κεντρική είσοδο του νοσοκομείου, ενώ πρόθεσή τους είναι, μετά από απόφαση της γενικής τους συνέλευσης, να μην πραγματοποιήσουν την αυριανή γενική εφημερία.
Εξάλλου, το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου αποφάσισε, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάσταση που επικρατεί, τα μέλη του να φορούν στο εξής μαύρα περιβραχιόνια στη διάρκεια της εργασίας τους.
Τις κινητοποιήσεις συνεχίζουν και οι γιατροί στο «Γ. Παπανικολάου». Η γενική συνέλευσή τους αποφάσισε την απόσυρση των γιατρών από τα προγράμματα εφημεριών από αύριο και τη μη κατάθεση προγραμμάτων εφημεριών για τον Ιούνιο. Επίσης, αύριο, στις 8 το πρωί, προγραμματίζουν συγκέντρωση στην πύλη του νοσοκομείου και κατάληψη του εισπρακτικού μηχανισμού του νοσοκομείου.


30 Μαΐου: Πανυγειονομική απεργία

Τετράωρη στάση εργασίας από 11.00-15.00 έχει προκηρύξει για τις 30 Μαΐου η ΠΟΕΔΗΝ, προγραμματίζοντας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τις ΥΠΕ. Επίσης, στις 7 Ιουνίου πραγματοποιείται πανυγειονομική πανελλαδική απεργία, την οποία διοργανώνουν η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ)