Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Νίκος Χουντής: «Αν συνεχίσουν να αυξάνονται τα κόκκινα δάνεια των ελληνικών τραπεζών υπάρχει περίπτωση να εφαρμοστεί η Οδηγία για το κούρεμα των καταθέσεων;».

      Μισέλ Μπαρνιέ: «Δεν ξέρω τι να σας απαντήσω...».

Έκπληξη προκάλεσε ο Γάλλος Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά και τις Υπηρεσίες, κ. Μπαρνιέ, όταν σε προφορική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή, στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για το κατά πόσο θα εφαρμοστεί από τώρα η Οδηγία για το κούρεμα των καταθέσεων, σε περίπτωση που η αύξηση του όγκου των κόκκινων δανείων συνεχιστεί, απάντησε μεταξύ άλλων:


«Εγώ ως Επίτροπος υπεύθυνος για τη ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα, δεν ξέρω τι να σας απαντήσω, γιατί τα κείμενα που ετοιμάζουμε απαιτούν το καθένα πολύ καιρό, πάνω από χρόνο για να εγκριθούν και να εφαρμοστούν. Δεν πρόκειται επομένως να διορθώσουν τα κακώς κείμενα του παρελθόντος ή τις ζημίες του παρελθόντος. Δεν μπορούμε να αναστρέψουμε το χρόνο και να λύσουμε προβλήματα δημοσίου ελλείμματος του παρελθόντος ή την τοξική σύνθεση μεταξύ κρατικού χρέους και τραπεζικής κρίσης ή την έλλειψη εποπτείας.»

Το βίντεο του διαλόγου μεταξύ του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή, και του ευρωπαίου Επιτρόπου, κ. Μπαρνιέ, βρίσκεται εδώ:


Η πλήρης ερώτηση και απάντηση έχουν ως εξής:

Νίκος Χουντής:

“Κύριε Επίτροπε,
Η ερώτησή μου έχει σχέση με το θέμα των καταθέσεων και με την προτεινόμενη Οδηγία για την εξυγίανση και ανάκαμψη των τραπεζών.
Θα κάνω το ερώτημα που ακούγεται στην Ελλάδα. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα πριν από την κρίση ήταν ένα από τα πιο ασφαλή και πιο υγιή, διότι δεν ήταν εκτεθειμένο σε τοξικά επενδυτικά προϊόντα και επίσης τα δάνεια που έδιναν είχαν καλής ποιότητας εγγυήσεις.
Μετά από το κούρεμα των κρατικών ομολόγων, μετά την αύξηση της εξόδου των κεφαλαίων από την Ελλάδα και την πτώση των αξιών γενικότερα, αποφασίστηκε να δοθεί το ποσό των 50 δις ευρώ, για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα.

Αυτά όμως τα μεγέθη κ. Επίτροπε, ήταν με τα δεδομένα των αρχών του 2012. Έκτοτε όπως γνωρίζεται πάρα πολύ καλά, υπάρχει μια εντεινόμενη ύφεση στην Ελλάδα, με συνεπακόλουθο, με αποτέλεσμα δηλαδή, να αυξάνεται ο όγκος και ο αριθμός των επισφαλών δανείων, των «κόκκινων» δανείων. Και επομένως υπάρχει μια πρόσθετη ανησυχία. Αυτό που θέλω να σας ρωτήσω είναι το εξής: