Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Νέες οάσεις πρασίνου σε τρεις γειτονιές

Ένα βιοκλιματικό στέγαστρο θα δεσπόζει μέσα στις επόμενες δεκαπέντε ημέρες στη συμβολή της οδού 25ης Μαρτίου με τη λεωφόρο Κωνσταντίνου Καραμανλή, ενώ με τον ίδιο χρονικό ορίζοντα ένας τοίχος νερού θα αποτελέσει το νέο σημείο αναφοράς για την επιβαρημένη περιοχή της Λαγκαδά.
Της Βαρβάρας Ζούκα

Οι πρωτοποριακές αυτές παρεμβάσεις εντάσσονται στο σχεδιασμό του δήμου Θεσσαλονίκης για την ανάπλαση χώρων πρασίνου, που βρίσκονται σε κομβικά σημεία σε διάφορες γειτονιές της πόλης. Ο ανασχεδιασμός των νέων πάρκων, όπως επισήμανε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής Κωνσταντίνος Ζέρβας, προχώρησε σε συνεργασία με τη Γεωπονική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Εργαστήριο Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Γιάννη Τσαλικίδη.

ΣΕ ΔΕΚΑ ΗΜΕΡΕΣ
Πυρετωδώς εργάζονται τις τελευταίες ημέρες τα συνεργεία στην έκταση των περίπου 3 στρεμμάτων στη συμβολή της οδού Λαγκαδά με την Αγίου Δημητρίου, όπου διαμορφώνεται το πάρκο της γης, του νερού και του αέρα. Στο πάρκο της Λαγκαδά σχεδόν έχουν ολοκληρωθεί οι νέες φυτεύσεις, που ήταν εκτεταμένες. Θα ακολουθήσουν μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα οι αναγκαίες ηλεκτρολογικές εργασίες, ώστε να λειτουργήσει ο τοίχος του νερού, που θα αποτελέσει και το κυρίαρχο στοιχείο του υπό διαμόρφωση πάρκου. Ο χώρος αυτός στη συμβολή της Λαγκαδά και της Αγίου Δημητρίου επί της ουσίας οργανώνεται σε τρία ξεχωριστά κομμάτια, εκ των οποίων το πρώτο θα παραπέμπει στο στοιχείο του νερού, το δεύτερο στο στοιχείο του αέρα και το τρίτο σε αυτό του νερού.
Το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων αναμένεται να προσελκύσει το βιοκλιματικό στέγαστρο με τις γυάλινες περσίδες, το οποίο πρόκειται να τοποθετηθεί στο πάρκο της καινοτομίας, όπως συμβολικά θα ονομαστούν στο εξής οι νησίδες πρασίνου που βρίσκονται στη συμβολή της οδού 25ης Μαρτίου με τη λεωφόρο Κωνσταντίνου Καραμανλή. Χθες τα συνεργεία που έχουν αναλάβει την εκτέλεση των έργων ανάπλασης προχώρησαν στην τοποθέτηση των προβλεπόμενων υποστυλωμάτων, ώστε όλα να είναι έτοιμα για την εγκατάσταση μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα της ειδικής κατασκευής που έχει σχεδιαστεί από τους μελετητές. Εκτός από το βιοκλιματικό στέγαστρο ξεχωριστή θέση στις υπό ανάπλαση νησίδες πρασίνου θα κατέχει και ο «πράσινος τοίχος» που διαμορφώνεται προς την πλευρά της Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Η διαμόρφωση των διαδρόμων και η τοποθέτηση των οργάνων της παιδικής χαράς απομένουν για την ολοκλήρωση των εργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη στο χώρο πρασίνου στη συμβολή της οδού Ελευθερίας με τη Γληνού, στην περιοχή της Τριανδρίας. Το πάρκο της μάθησης, όπως είναι ο τίτλος που δόθηκε από τους μελετητές του έργου, θα αποτελέσει έναν χώρο εναλλακτικού παιχνιδιού, όπου δημιουργούνται μεταξύ άλλων λοφίσκοι αναρρίχησης και σκάμματα άμμου.