Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Η.Π.Α.: Κατάρρευση γέφυρας στην Ουάσινγκτον


Μαζική είναι η κινητοποίηση των Αρχών στην πολιτεία της Ουάσινγκτον ύστερα από την είδηση πως κατέρρευσε τμήμα γέφυρας του αυτοκινητοδρόμου 5 πάνω από τον ποταμό Σκάγκιτ, μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBC News.


Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως είδαν δύο αυτοκίνητα με τους οδηγούς τους να καταλήγουν μέσα στο νερό. Τουλάχιστον δύο άνθρωποι μεταφέρθηκαν με τραύματα στο νοσοκομείο, ενώ στο σημείο παραμένουν ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα.


(Η γέφυρα που κατέρρευσε)


(Δύο αυτοκίνητα μέσα στο νερό)





Εικόνες από τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα δείχνουν τουλάχιστον τρία φουσκωτά να έχουν προσεγγίσει τα ημι - βυθισμένα αυτοκίνητα. Η γέφυρα κατέρρευσε περίπου στις 19.00 το απόγευμα, τοπική ώρα (05.00 τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδος) 100 χλμ. από το Σιάτλ, τη μεγαλύτερη πόλη της πολιτείας. Σύμφωνα με το Associated Press, η οδική σύνδεση ανάμεσα στις πόλεις Μάουντ Βέρνον και Μπέρλινγκτον έχει διακοπεί.

Ο αυτοκινητόδρομος 5 (Interstate 5) αποτελεί τον κύριο άξονα σύνδεσης ανάμεσα στο Σιάτλ των Η.Π.Α. και το Βανκούβερ του Καναδά.









Η γέφυρα κατασκευάστηκε το 1951, έχει τέσσερις λωρίδες κυκλοφορίας και εκτιμάται ότι καθημερινά χρησιμοποιείται από 71.000 ανθρώπους.

Με ανακοίνωσή του το αρμόδιο Τμήμα Μεταφορών της Ουάσινγκτον ξεκαθάρισε πως η σιδερένια κατασκευή είχε επιθεωρηθεί πρόσφατα, χωρίς να εντοπιστεί κάποιο πρόβλημα σταθερότητας.

«Όλες οι γέφυρές στην περιοχή είναι αρκετά παλιές», επισημαίνεται.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας, Mark Francis, είχε δηλώσει σε δημοσιογράφους πως τα αίτια κατάρρευσης της γέφυρας παραμένουν άγνωστα.

Σύμφωνα με επίσημο έγγραφο του Τμήματος Δημοσίων Έργων της Κομητείας Σκάγκιτ, το 2012 διαπιστώθηκε ότι οι 42 από τις συνολικά 108 γέφυρες που βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων έχουν ηλικία μεγαλύτερη από 50 έτη.



Στο ίδιο κείμενο επισημαίνεται ότι επτά ξεπερνούν τα 70 χρόνια ενώ δύο τα 80.

zougla.gr