Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Δεν περνάνε τα νέα χαρτονομίσματα των 5 ευρώ


Δεν περνάνε τα νέα χαρτονομίσματα των 5 ευρώ

ΣΤΑ ΑΤΜ ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΚΔΟΤΗΡΙΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
«Κόκκινο» χτυπάνε τα νέα χαρτονομίσματα των 5 ευρώ, τόσο στα ΑΤΜ των τραπεζών, όσο και στα αυτόματα εκδοτήρια των εισιτηρίων (σε σταθμούς μετρό κ.λπ.). Το νέο χαρτονόμισμα, καθώς έχει εμπλουτισθεί με ενισχυμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας, δεν αναγνωρίζεται από τα υπάρχοντα μηχανήματα.

Το πρόβλημα οφείλεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, στο ότι το υπάρχον λογισμικό των ΑΤΜ και των αυτόματων μηχανών πώλησης δεν «διαβάζει» το νέο χαρτονόμισμα (που είναι και μικρότερο σε μέγεθος) και για αυτό τον λόγο θα ξεκινήσει άμεσα η αναβάθμισή του.
Σοβαρό πρόβλημα με το νέο χαρτονόμισμα παρατηρείται και στους αυτόματους πωλητές εισιτηρίων των γραμμών 2 και 3 του μετρό. Τα μηχανήματα δεν το αποδέχονται, με αποτέλεσμα οι συναλλαγές για την αγορά εισιτηρίων με το νέο χαρτονόμισμα να μπορούν να γίνουν μόνο στα εκδοτήρια όπου υπάρχει φυσική παρουσία εργαζομένων. Να σημειωθεί, πάντως, ότι η εγκυρότητα των χαρτονομισμάτων δεν μπορεί να ελεγχθεί ακόμα, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν αναβαθμισμένα μηχανήματα ελέγχου.
Αναβάθμιση
Οπως επισημαίνουν πηγές της διοίκησης της ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες), για να μπορούν οι αυτόματοι πωλητές εισιτηρίων της εταιρείας να δέχονται τα νέα χαρτονομίσματα απαιτείται αναβάθμιση του λογισμικού τους, η οποία υπολογίζεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου. Για να προχωρήσει η διαδικασία αναβάθμισης όμως θα πρέπει να δοθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος στους τεχνικούς ειδική μήτρα του νέου χαρτονομίσματος.
Η αναβάθμιση του λογισμικού μάλιστα εξετάζεται να προβλέπει και άλλες μελλοντικές αλλαγές στα χαρτονομίσματα, δεδομένου ότι ήδη εξετάζεται η αλλαγή και του χαρτονομίσματος των 10 ευρώ. Το κόστος αναβάθμισης του συνόλου των αυτόματων πωλητών υπολογίζεται σε περίπου 20.000 ευρώ και αφορά μόνο στις γραμμές 2 και 3 του Μετρό, καθώς τα μηχανήματα της γραμμής 1 -δηλαδή του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου- δέχονται μόνο κέρματα.
"Εθνος"