Τρίτη 28 Μαΐου 2013

ΑΠΘ Στα 200 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου

Ένα από τα 200 καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως σε 10 από συνολικά 30 επιλεγμένα επιστημονικά πεδία αναδεικνύεται το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό κατάταξης QS.

 Δυνατά σημεία του ΑΠΘ αποτελούν τα επιστημονικά πεδία Ιστορία, Επιστήμες της γης και της θάλασσας, Περιβαλλοντικές επιστήμες, Επικοινωνία και ΜΜΕ, Νομική καθώς και κλάδοι Μηχανικών - Πολιτικών, Χημικών, Ηλεκτρολόγων και Μηχανολόγων Μηχανικών. Βάσει των κριτηρίων που θέτει ο οργανισμός -Academic Reputation, Employer Reputation, Citations per paper, H-Index Citations- σχεδόν όλα τα επιστημονικά πεδία που καλύπτει το ΑΠΘ κατατάχθηκαν μεταξύ των 200 καλύτερων παγκοσμίως κατά τουλάχιστον ένα από αυτά. Οι επιδόσεις του ΑΠΘ όσον αφορά την κατάταξη QS εμφανίζονται αισθητά βελτιωμένες, δεδομένου ότι κατά το προηγούμενο έτος το ΑΠΘ συμπεριλήφθηκε στις 200 καλύτερες θέσεις για τέσσερα επιστημονικά πεδία και το 2011 αντίστοιχα για πέντε.

ΣΥΓΚΛΗΤΟΣ «SOS» για τις εστίες
Αδυναμία λειτουργίας των φοιτητικών εστιών Α, Β, Γ, Δ, δυναμικότητας 1.882 κλινών, διαπιστώνει σε πρόσφατο ψήφισμά της η σύγκλητος του ΑΠΘ. Όπως αναφέρεται, η απομάκρυνση οκτώ υπαλλήλων ΙΔΑΧ έχει ως αποτέλεσμα «να μην είναι δυνατή η λειτουργία κατά πρώτον του λογιστηρίου και του τμήματος προμηθειών της εστίας, και κατά δεύτερον της επιτήρησης των εστιών επί 24ωρο, όπως απαιτεί η κατ’ ελάχιστον ασφάλεια των φοιτητών». Η σύγκλητος ζητά από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης να επαναφέρει τους οκτώ υπαλλήλους στις θέσεις τους, επισημαίνει τη συνολικότερη ζημία που υπέστη το ΑΠΘ με την απομάκρυνση συνολικά 81 υπαλλήλων ΙΔΑΧ και υπογραμμίζει το γεγονός ότι, δεδομένου ότι οι φοιτητικές εστίες δεν έχουν ακόμα περιέλθει διοικητικά στο ΑΠΘ.