Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Ανανεώνεται η παρουσία του ENISA στην Ελλάδα. Προβληματική η λύση της διάσπασης του Οργανισμού σε Αθήνα και Ηράκλειο


Παρέμβαση του Ευρωβουλευτή της ΝΔ, Καθηγητή Ιωάννη Α. Τσουκαλά, στην Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο

Υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες η Έκθεση για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA). Η Έκθεση προβλέπει προσωρινή ανανέωση της εντολής του Οργανισμού για 7 χρόνια και διάσπασή του μεταξύ Ηρακλείου (που παραμένει ως τυπική έδρα) και Αθήνας (όπου μεταφέρεται το υψηλής σπουδαιότητας επιχειρησιακό κομμάτι του Οργανισμού). Την Έκθεση καταψήφισαν οι Ευρωβουλευτές της ΝΔ.

Σύμφωνα με τον Έλληνα Ευρωβουλευτή, Καθηγητή κ. Τσουκαλά, η Έκθεση αν και αναγνωρίζει τη σπουδαιότητα του ENISA για τη διασφάλιση της κυβερνοασφάλειας στην ΕΕ και ανανεώνει - προσωρινά - την εντολή εγκατάστασής του στην Ελλάδα, θέτει δυστυχώς τις βάσεις για απομάκρυνση του στρατηγικής σημασίας για την ΕΕ Οργανισμού από την Ελλάδα.
«Η Έκθεση προσπαθεί να λύσει ένα εικονικό πρόβλημα - την απόσταση του Οργανισμού από τα κέντρα της ΕΕ - υιοθετώντας ένα πραγματικό πρόβλημα: τη διάσπαση του Οργανισμού μεταξύ Αθήνας και Ηρακλείου. Πρόκειται για έναν κακό συμβιβασμό, μια λύση μη πρακτική και ιδιαίτερα δαπανηρή, η οποία δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ΕΕ. Είναι προφανές ότι ο ENISA θα έπρεπε να είναι ο Οργανισμός της ΕΕ που κατ' εξοχήν χρησιμοποιεί εργαλεία πληροφορικής για να επιτελέσει το έργο του, από οπουδήποτε στην Ευρώπη. Με τη λύση που υιοθετείται ουσιαστικά αχρηστεύεται το νέο κτίριο του ENISA στο Ηράκλειο, για το οποίο δαπανήθηκαν 7 εκατομμύρια ευρώ και το οποίο θα παραμένει σε μεγάλο βαθμό κενό. Η σπατάλη αυτή άραγε δεν ενοχλεί την ΕΕ;» σχολιάζει ο Έλληνας Ευρωβουλευτής.
Σημαντικό μειονέκτημα της Έκθεσης παραμένει η προσωρινής διάρκειας -7 ετών - εντολή του Οργανισμού. Η προσωρινή εντολή - πρωτοφανής για Ευρωπαϊκό Οργανισμό - δεν μπορεί να επιτρέψει τη στρατηγική του ανάπτυξη και αποτρέπει την προσέλκυση των εξαιρετικών επαγγελματιών που απαιτούνται για τη λειτουργία του. Με τις παραπάνω επιλογές το Κοινοβούλιο αντί να δίνει λύσεις, δημιουργεί προβλήματα και βάζει τον ENISA σε περιπέτειες.
Κατά την παρέμβασή του στη χθεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο Ευρωβουλευτής Ιωάννης Α. Τσουκαλάς ανέφερε:

«Θεωρώ ότι ούτε το Κοινοβούλιο, ούτε η Ευρ. Επιτροπή στάθηκαν στο ύψος τους στο θέμα του ENISA, ενός στρατηγικής σημασίας Οργανισμού. Σε μια εποχή που καθημερινά αποδεικνύεται η τεράστια σημασία του διαδικτύου για τη λειτουργία των βασικών υπηρεσιών που στηρίζουν την κοινωνία και την οικονομία μας, ο ENISA αντιμετωπίστηκε με πολιτικά κοντόφθαλμο τρόπο και σίγουρα όχι με τεχνοκρατικά κριτήρια.
Παρακολούθησα το θέμα του ENISA πολύ στενά και ήταν φανερό ότι πρώτη προτεραιότητα του Βρετανού εισηγητή, κου Τσίτσεστερ, δεν ήταν η ισχυροποίηση του Οργανισμού αλλά η μεταφορά της έδρας του από την Ελλάδα.
Επιστρατεύθηκαν κάθε είδους απίθανα επιχειρήματα ώστε να πειστούμε ότι η έδρα ενός τεχνολογικά προηγμένου οργανισμού που ασχολείται με την κυβερνοασφάλεια δεν μπορεί να βρίσκεται σε ένα ηλιόλουστο νησί του νότου. Προς αποκατάσταση της τάξης, θα ήθελα να πληροφορήσω ότι το νησί της Κρήτης και το Ηράκλειο αποτελούν σημείο επιστημονικής και τεχνολογικής αριστείας πανευρωπαϊκής εμβέλειας.
Και δυστυχώς, τα προηγούμενα χρόνια, δόθηκε από την Επίτροπο για τις Ψηφιακές τεχνολογίες και Αντιπρόεδρο της Ευρ. Επιτροπής, κα Κρους, κάλυψη σε πρακτικές διοίκησης και σε θλιβερά γεγονότα πίεσης (ακόμη και απόλυσης) υπαλλήλων. Καταδίκες από τον «Ευρωπαίο Επόπτη Προστασίας Δεδομένων» για παραβίαση προσωπικών δεδομένων των υπαλλήλων του ENISA και καταδίκες του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (με ταυτόχρονη σπατάλη χρημάτων των ευρωπαίων πολιτών) δεν πτόησαν την κα Επίτροπο η οποία εξακολουθεί να στηρίζει τη διοίκηση κάτι που δεν θα γινόταν ανεκτό σε κανέναν άλλο Οργανισμό».
Μετά το πέρας των ψηφοφοριών, ο Έλληνας Ευρωβουλευτής υπογράμμισε επίσης:
«Χαιρετίζω την αναγνώριση της σπουδαιότητας του ENISA για τη διασφάλιση της κυβερνοασφάλειας στην ΕΕ, την ανανέωση της εντολής του Οργανισμού και την επιβεβαίωση της έδρας του στην Ελλάδα.
Από την άλλη, ως Ευρωπαίος - και όχι ως Έλληνας - πολίτης οφείλω να καταγγείλω τη διάσπαση του Οργανισμού μεταξύ Ηρακλείου και Αθήνας. Πρόκειται για έναν κακό συμβιβασμό, μια λύση σπάταλη και μη πρακτική, η οποία δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ΕΕ. Επισημαίνω την ουσιαστική αχρήστευση του νέου κτιρίου του ENISA στο Ηράκλειο, για το οποίο δαπανήθηκαν 7 εκατομμύρια ευρώ και το οποίο θα παραμένει σε μεγάλο βαθμό κενό.  Επισημαίνω το ότι ο ENISA παραμένει ο μοναδικός Οργανισμός της ΕΕ που δεν διαθέτει μόνιμη εντολή λειτουργίας. Ένας Οργανισμός με προσωρινή εντολή δεν μπορεί να λειτουργήσει με στρατηγικό τρόπο. 
Για τους παραπάνω λόγους καταψήφισα την πρόταση ανανέωσης της εντολής του Οργανισμού με τη μορφή που έρχεται προς ψήφιση».