Τρίτη 16 Απριλίου 2013

ΠΑΡΑΛΙΑ Σε περιπέτειες το έργο ανάπλασης


Σε περιπέτειες κινδυνεύει να μπει το έργο ανάπλασης της νέας παραλίας, το οποίο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, καθώς μερίδα κατοίκων της περιοχής προχώρησε στην κατάθεση προσφυγής ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, ζητώντας την ακύρωση των παρεμβάσεων που υλοποιούνται πλησίον του ξενοδοχείου «Μακεδονία Παλάς».

 Της Βαρβάρας Ζούκα
«Ντρέπομαι για λογαριασμό τους», είπε από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου ο Γιάννης Μπουτάρης, τονίζοντας ότι ο δήμος δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια, αλλά θα αντιδράσει απέναντι σε αυτή την προσφυγή.
Όπως σημείωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, η πορεία των παρεμβάσεων που εξελίσσονται στη νέα παραλία είναι ικανοποιητική και το έργο θα μπορεί να παραδοθεί μέχρι τα τέλη Αυγούστου, αρκεί να μην προκύψουν εμπλοκές λόγω της προσφυγής που κατατέθηκε στο ΣτΕ.
Οι κάτοικοι της νέας παραλίας διαμαρτύρονται για τον περίφημο λόφο που κατασκευάζεται δίπλα από το ξενοδοχείο, στο πλαίσιο των παρεμβάσεων για τη διαμόρφωση του Κήπου του Απογευματινού Ήλιου. Αυτή η τεχνητή πλαγιά, η οποία στο υψηλότερο σημείο της θα έχει ύψος περίπου 3,5 μέτρων, προβλέφθηκε από την αρχιτεκτονική μελέτη του έργου με το σκεπτικό ότι οι επισκέπτες της νέας παραλίας θα μπορούν να απολαμβάνουν τη θέα προς τη θάλασσα και το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα, ενώ συγχρόνως θα επιτευχθεί η οπτική μείωση του όγκου του παρακείμενου ξενοδοχείου. Στην προσφυγή τους οι κάτοικοι της περιοχής επικαλούνται μεταξύ των άλλων απουσία μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΡΟ
«Είναι ντροπή να κάνουμε ένα φθηνιάρικο μετρό», σχολίασε ο κ. Μπουτάρης, ο οποίος έκανε λόγο για απαράδεκτη και παραπλανητική στάση από την πλευρά του αρμόδιου υπουργείου σχετικά με το θέμα που ανέκυψε με το θέμα των αρχαιοτήτων στον σταθμό της Βενιζέλου.
Σύμφωνα με τον κ. Μπουτάρη, είναι αδιανόητο το υπουργείο να επιμένει ότι δεν είναι δυνατή η παραμονή των αρχαιοτήτων στον σταθμό, τη στιγμή που τα πορίσματα φορέων, όπως το ΑΠΘ ή το ΤΕΕ, κατατείνουν στο ακριβώς αντίθετο. Ο δήμαρχος πάντως εξέφρασε τη θλίψη του για το γεγονός ότι τρεις φορείς -ΑΠΘ, ΤΕΕ και Αττικό Μετρό- κατέληξαν σε οκτώ προτάσεις για το θέμα. Συγχρόνως, γνωστοποίησε ότι αύριο κιόλας θα καλέσει σε συνάντηση τους εκπροσώπους των φορέων αυτών που συμμετέχουν στην ειδική επιτροπή, η οποία συστάθηκε με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, ώστε να κινηθούν οι διαδικασίες για την αναπομπή του θέματος στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. «Οι σταθμοί του μετρό θα πρέπει να κατασκευαστούν με σεβασμό στην ιστορία της πόλης και με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον», τόνισε.