Υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματος για το θέμα της διαχείρισης του νερού και κατά της ιδιωτικοποίησης της Εταιρείας Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης τάχθηκε το δημοτικό συμβούλιο της πόλης με ομόφωνο ψήφισμά του στη χθεσινή συνεδρίασή του.
Του Φώτη Κουτσαμπάρη
Την έκδοση ψηφίσματος πρότεινε ο πρόεδρος του σώματος Παναγιώτης Αβραμόπουλος, ο οποίος τόνισε πως το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και «δεν πωλείται, δεν μεταβιβάζεται». Νωρίτερα, εκπρόσωποι του Συντονιστικού Φορέων της πόλης «SOSTE το νερό» πήραν τον λόγο και τάχθηκαν κατά της πώλησης της ΕΥΑΘ και υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματος, σε συντονισμό όλων των δήμων, ώστε να αποφανθούν οι Θεσσαλονικείς. Ο εκπρόσωπος του συντονιστικού Σωκράτης Φάμελλος και ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στην ΕΥΑΘ Γιώργος Αρχοντόπουλος επεσήμαναν ότι σε 40 μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις εγκαταλείφθηκε η λύση της ιδιωτικοποίησης και σημειώνεται επιστροφή στη δημοτική διαχείριση του νερού, με τελευταίο παράδειγμα τη Βιέννη, όπου έγινε δημοψήφισμα.
«Η διαχείριση του νερού πρέπει να γίνεται από δημοτικά όργανα. Για τη Θεσσαλονίκη να αναλάβει μια μητροπολιτική ενότητα Θεσσαλονίκης, μια εταιρεία στην οποία να συμμετέχουν όλοι οι δήμοι που παίρνουν νερό από την ΕΥΑΘ. Παράλληλα, θα πρέπει να δοθεί βάρος και στον βιολογικό καθαρισμό, αυτή την πληγή για την οποία δεν συζητά κανένας. Το θέμα βέβαια είναι να μην αντικαταστήσουμε ένα ιδιωτικό μονοπώλιο από ένα δημοτικό μονοπώλιο. Η οποιαδήποτε δαπάνη για το δίκτυο να είναι δημόσια επένδυση, να βγαίνει από τον προϋπολογισμό του κράτους. Διαφορετικά, πού θα βρεθούν τα λεφτά αυτά;», ανέφερε ο Γιάννης Μπουτάρης στην τοποθέτησή του.
Κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ τάχθηκαν επίσης εκπρόσωποι των παρατάξεων, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, με το επιχείρημα ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό δημόσιου χαρακτήρα. Σημειώνεται ότι ανάλογες αποφάσεις με τη χθεσινή πήραν τα δημοτικά συμβούλια Ωραιοκάστρου, Πυλαίας-Χορτιάτη και Θέρμης.
Κινητοποίηση: «SOSτε το νερό» με χάπενιγκ
Με μια πρωτότυπη κινητοποίηση ζήτησαν τη διενέργεια δημοψηφίσματος για «ναι» ή «όχι» στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, οι συμμετέχοντες στο κάλεσμα του συντονιστικού πολιτών και φορέων «SOSτε το νερό». Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τις εγκαταστάσεις της επιχείρησης στην οδό Εγνατία -δεδομένης της λήξης της παράτασης δέκα ημερών που έδωσε το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) για τη μη δεσμευτική εκδήλωση ενδιαφέροντος επενδυτών για το 51% της επιχείρησης. Πέρα από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, οι συμμετέχοντες οργάνωσαν χάπενιγκ μετά μουσικής στην πλατεία Σιντριβανίου, μοίρασαν ενημερωτικά φυλλάδια σε διερχόμενους και σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα κρατώντας πολύχρωμα πλακάτ με το σύνθημα «Σώστε το νερό» στη μια όψη και «δημοψήφισμα» στην άλλη. Εκπρόσωποι του συντονιστικού φορέων και πολιτών έδωσαν το παρών και στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου χθες το μεσημέρι, προκειμένου να παρέμβουν υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματος για αποδοχή ή απόρριψη της πρότασης ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ. Σύμφωνα με επικεφαλής και μέλη του συντονιστικού, η προσπάθεια ευαισθητοποίησης για το νερό της Θεσσαλονίκης θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί έως την ετήσια γενική συνέλευση της επιχείρησης τον ερχόμενο Ιούνιο -και με τη συλλογή υπογραφών στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής καμπάνιας «Right2water»- ενώ ήδη ορισμένοι δήμοι έχουν πάρει αποφάσεις υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματος.
Τέσσερις υποψήφιοι, πολλές εκκρεμότητες
Της Σοφίας Χριστοφορίδου
Τέσσερις μη δεσμευτικές προτάσεις κατατέθηκαν χθες για το 51% της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ ΑΕ), χωρίς ακόμη να έχουν ξεκαθαρίσει από πλευράς ΤΑΙΠΕΔ βασικές παράμετροι της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης, όπως η τιμολογιακή πολιτική και οι επενδύσεις σε έργα υποδομής.
Εντός του πρώτου δεκαημέρου του Μαΐου η ΕΥΑΘ ΑΕ θα υποβάλει έκθεση όπου θα επισημαίνει τα σημεία αιχμής που θα πρέπει να προσεχθούν κατά την κατάρτιση της σύμβασης και θα υποδεικνύει επενδύσεις πρώτης προτεραιότητας και προτάσεις για το ποιος θα επενδύσει, ο ιδιώτης ή το κράτος, καθώς και έργα που βρίσκονται εν εξελίξει και προτάσεις για την τύχη τους. Ενδεικτικά, η ΕΥΑΘ ΑΕ είχε εκπονήσει πενταετές επενδυτικό πρόγραμμα ύψος 80 εκατ. ευρώ, το οποίο θα καλυπτόταν με αυξήσεις 1% ετησίως στα τιμολόγια του νερού. Η τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθήσει ο ιδιώτης θα εξαρτηθεί και από το μερίδιο των επενδύσεων που θα αναλάβει. Παρά το γεγονός ότι η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ είχε προαναγγελθεί εδώ και μήνες, ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και των ευθυνών του κράτους και του ιδιώτη και η πρώτη φάση του διαγωνισμού παρουσίαζε αρκετά κενά, σύμφωνα με πηγές που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τη διαδικασία.
ΟΙ 4 ΜΝΗΣΤΗΡΕΣ
Χθες έληξε η δεκαήμερη παράταση για την εκδήλωση μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος, την οποία είχε δώσει το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Η σύσκεψη (στην οποία συμμετείχαν στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, εκπρόσωποι του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, της γενικής γραμματείας Δημοσίων Έργων και της ειδικής γραμματείας Υδάτων, εκπρόσωποι της ΕΥΑΘ ΑΕ και της ΕΥΑΘ Παγίων) επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στα γραφεία της ΕΥΑΘ στο κέντρο της πόλης, όμως πραγματοποιήθηκε σε άλλο χώρο, υπό τον φόβο πιθανών αντιδράσεων από διαδηλωτές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδιαφέρον εκδήλωσαν τα εξής σχήματα:
> Η γαλλική Suez Environment, από κοινού με την Άκτωρ του ομίλου Ελλάκτωρ. Η Suez είναι ήδη μέτοχος στην εταιρεία με ποσοστό 5%.
> Η ΓΕΚ σε κοινό σχήμα με τον επιχειρηματία Αποστολόπουλο του ομίλου Ιατρικού Αθηνών και με την κρατική ισραηλινή εταιρεία Mekorot Israel National Water Co.
> Ο ομογενής επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος φέρεται να ζήτησε δίμηνη παράταση, προκειμένου να εξασφαλίσει τη συνεργασία εταιρείας του κλάδου ύδρευσης.
> Η Κίνηση 136, μια πρωτοβουλία πολιτών που εναντιώνεται στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και αντιπροτείνει την κοινωνική διαχείρισή της, μέσω συνεταιρισμών σε επίπεδο γειτονιάς. Η Κίνηση υποστηρίζει ότι αν η εκτιμώμενη αξία της ΕΥΑΘ διαιρεθεί με τον αριθμό των χρηστών, το αποτέλεσμα είναι ένα κόστος εξαγοράς που ανέρχεται σε 136 ευρώ ανά πολίτη.
Με δεδομένο ότι η πρόσκληση του ΤΑΙΠΕΔ προέβλεπε ότι τα επιχειρηματικά σχήματα που θα λάβουν μέρος στον διαγωνισμό θα πρέπει να διαθέτουν εμπειρία στον κλάδο της ύδρευσης την τελευταία τριετία σε πόλη τουλάχιστον 500.000 κατοίκων, οι δύο τελευταίες προτάσεις δεν έχουν πιθανότητες να προχωρήσουν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού.
ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης: Όχι στην πώληση για εισπρακτικούς λόγους
Τη διαφωνία του για την ιδιωτικοποίηση κερδοφόρων δημόσιων οργανισμών και εταιρειών που έχουν έδρα τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία εκφράζει το ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης, τονίζοντας ότι «δεν πρέπει κάτω από το άγχος της πίεσης των δανειστών να πωληθούν χρήσιμοι φορείς μόνο για εισπρακτικούς, δημοσιονομικούς λόγους».
Σε ανακοίνωσή της χθες η Νομαρχιακή Επιτροπή Πόλης Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ, έπειτα από συνεδρίαση του οργάνου, εξέδωσε ανακοίνωση μέσω της οποίας ζητά την αξιοποίηση με τον καλύτερο τρόπο των δημόσιων οργανισμών της πόλης και της περιοχής, χωρίς όμως να αποκλείει την «επέκταση των εταιρειών με κοινωνικό έλεγχο και μεγαλύτερη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της». Προτείνει επίσης, όπου χρειάζεται, να γίνουν «μεταρρυθμίσεις, διαρθρωτικές αλλαγές και αξιολόγηση», ώστε οι οργανισμοί να ανταποκρίνονται στη αποστολή τους, που είναι «η διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και η εξυπηρέτηση των πολιτών» αλλά και η προσφορά τους «στην ανάπτυξη, τον ανταγωνισμό, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή». Εξειδικεύει δε τις αναφορές του στις εταιρείες όπου «έχουν δρομολογηθεί ή έχουν ήδη προχωρήσει διαγωνισμοί πώλησης οργανισμών με εθνική ή τοπική σημασία, όπως η ΕΥΑΘ, ο ΟΛΘ, η ΕΒΖ». Για τους συγκεκριμένους οργανισμούς αναφέρει:
> Σχετικά με την ΕΥΑΘ: η δημιουργία ενός ιδιωτικού μονοπωλίου στη θέση ενός κρατικού μονοπωλίου δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση. Μεγάλες πόλεις στην Ευρώπη με δημοψηφίσματα αποφάσισαν οι εταιρείες ύδρευσης να παραμείνουν σε αυτοδιοικητικό και δημόσιο έλεγχο. Η διεθνής εμπειρία αποδεικνύει ότι το ιδιωτικό μονοπώλιο εγκυμονεί κινδύνους υποβάθμισης της ποιότητας του νερού, αύξηση των πωλήσεων των εμφιαλωμένων νερών και τιμολογιακές πολιτικές εις βάρος των πολιτών.
> Για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης: πρέπει να παραμείνει ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς υπό δημόσιο έλεγχο, όχι μόνο για οικονομικούς αλλά και για εθνικούς λόγους. Πρέπει η όποια διαδικασία να αφορά μακροχρόνια παραχώρηση-αξιοποίηση χώρων και να μην αγγίζει τη μετοχική σύνθεση του ΟΛΘ.
> Για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης: η συνέχιση της τευτλοκαλλιέργειας προσκομίζει οφέλη στην εθνική οικονομία και στους αγρότες μας. Οι δικλείδες ασφαλείας για την παραγωγική δραστηριότητα στη χώρα μας (λειτουργία εργοστασίων - ολοκληρωμένη καλλιέργεια τεύτλων) τουλάχιστον των 158.000 τόνων της εθνικής ποσόστωσης πρέπει να διασφαλίζονται.
Όπως τόνισε στη «Μ» ο γραμματέας της Ν.Ε. Πόλης Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ Χρόνης Μακρίδης, «το ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης μετά το Πάσχα θα ξεκινήσει κύκλο επαφών και διαλόγου με όλους τους φορείς προκειμένου να επεξεργαστεί προτάσεις, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης, σχετικά με την παραγωγική ενίσχυση της πόλης και της Κεντρικής Μακεδονίας».
Φ.Δ.