Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Παραγωγοί λιπάσματος τα εστιατόρια


Λίπασμα από τα οργανικά απορρίμματα των εστιατορίων της πόλης, τα οποία μέχρι σήμερα καταλήγουν στους συμβατικούς κάδους κι επομένως μένουν αναξιοποίητα, θα μπορεί να παράγει ο δήμος Θεσσαλονίκης μέσα στους επόμενους μήνες.

 Της Βαρβάρας Ζούκα
Το νέο πρόγραμμα κομποστοποίησης θα αρχίσει να εφαρμόζεται σε πιλοτική βάση από την περιοχή των Λαδάδικων και θα επεκταθεί σταδιακά σε διάφορες άλλες κεντρικές ζώνες όπου συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Ανακύκλωσης και Καθαριότητας Θανάση Παππά, η δράση αυτή προωθείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Εδαφική Συνεργασία Ελλάδας - ΠΓΔΜ 2007 - 2013» και ειδικότερα του μέτρου που αφορά την «ανακύκλωση οργανικών απορριμμάτων και την πράσινη επιχειρηματικότητα στον αστικό ιστό για την ασφάλεια της δημόσιας υγείας».
Η υλοποίηση του προγράμματος αξιοποίησης των οργανικών απορριμμάτων, τα οποία παράγουν σε καθημερινή βάση τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, αναμένεται να συζητηθεί στη μεθαυριανή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης.


Σε συνεργασία με το ΑΠΘ
Όπως ανέφερε ο κ. Παππάς, το πρόγραμμα αυτό, στο οποίο από πλευράς ΠΓΔΜ συμμετέχει ο δήμος Στρούγκας, θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μια δράση συνολικού προϋπολογισμού 400.000 ευρώ, η οποία αφορά τη συλλογή των οργανικών απορριμμάτων και την κατάλληλη επεξεργασία τους, ώστε να μετατραπούν σε εδαφοβελτιωτικό υλικό.
«Αυτό το εδαφοβελτιωτικό θα μπορεί μεταξύ των άλλων να χρησιμοποιείται στα πάρκα και τους χώρους πρασίνου της πόλης. Στη Βιέννη, την οποία επισκεφθήκαμε, για να παρακολουθήσουμε στην πράξη τη λειτουργία ενός αντίστοιχου προγράμματος, το λίπασμα που παράγεται μέσω της κομποστοποίησης διατίθεται δωρεάν στους δημότες που επιθυμούν να πρασινίσουν τα σπίτια ή τη γειτονιά τους», σημείωσε ο αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης και Καθαριότητας.



Ευαισθητοποίηση των καταστηματαρχών
Από πλευράς δήμου Θεσσαλονίκης θα ξεκινήσει μέσα στο επόμενο διάστημα μια μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των καταστηματαρχών -σε πρώτη φάση όσων δραστηριοποιούνται στην περιοχή των Λαδάδικων- ώστε να συμμετάσχουν σε αυτό το πρόγραμμα.
«Ο δήμος Θεσσαλονίκης θα προχωρήσει στην προμήθεια ειδικών κάδων όπου θα γίνεται η εναπόθεση των οργανικών απορριμμάτων από όσους θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα», εξήγησε ο κ. Παππάς, τονίζοντας ότι η συλλογή των υλικών αυτών θα γίνεται με ειδικό απορριμματοφόρο όχημα, το οποίο θα είναι εξοπλισμένο με σύστημα καταγραφής βάρους, ώστε να εκτιμάται με μετρήσιμα στοιχεία η συμβολή κάθε επιχείρησης στις δράσεις του τομέα της ανακύκλωσης.
Οι «πράσινες» επιχειρήσεις της πόλης, οι οποίες θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα συλλογής και επανάχρησης των οργανικών υπολειμμάτων, θα επιβραβεύονται από τον κεντρικό δήμο μέσα από την καθιέρωση διαφόρων κινήτρων. Μεταξύ των άλλων, τα καταστήματα θα λαμβάνουν ειδικό σήμα που θα πιστοποιεί την «πράσινη» δράση τους, ενώ οι συμμετέχουσες επιχειρήσεις θα περιληφθούν σε έναν πίνακα προβολής, που θα στηθεί σε κεντρικό σημείο της πόλης.
Σύμφωνα με τον κ. Παππά, πέρα από τα προφανή περιβαλλοντικά οφέλη, με τη διαδικασία της κομποστοποίησης προκύπτει και σημαντικό οικονομικό όφελος, καθώς μειώνονται οι ποσότητες των απορριμμάτων που οδηγούνται έναντι τιμήματος στον ΧΥΤΑ της Μαυροράχης.



Νέα απορριμματοφόρα
Ο δήμος Θεσσαλονίκης σχεδιάζει να ανανεώσει τον στόλο των απορριμματοφόρων του με νέα οχήματα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, ώστε να συμβάλει με τον τρόπο αυτό στη μείωση των εκπομπών αέριων ρύπων. Για την προμήθεια σύγχρονων οχημάτων, όπως σημείωσε ο κ. Παππάς, έχει διασφαλιστεί χρηματοδότηση, ύψους περίπου 15,3 εκατ. ευρώ, μέσω του ΕΣΠΑ, στο πλαίσιο του άξονα «προστασία ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος - αντιμετώπιση κλιματικής αλλαγής - ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» του επιχειρησιακού προγράμματος «Περιβάλλον - Αειφόρος Ανάπτυξη».
Για τον εκσυγχρονισμό του στόλου των οχημάτων καθαριότητας, σύμφωνα με την εισήγηση των αρμόδιων υπηρεσιών προς το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, αναμένεται να προκηρυχθεί δημόσιος διεθνής διαγωνισμός. Σε αυτό το πλαίσιο σχεδιάζεται η προμήθεια πενήντα νέων απορριμματοφόρων και τεσσάρων απορριμματοφόρων πλάγιας φόρτωσης, οκτώ κοντέινερ, δέκα υδροφόρων, δεκαέξι σαρώθρων, δεκαπέντε μικρών τετράκυκλων οχημάτων και 24 φορτηγών διαφόρων τύπων.