Σάββατο 13 Απριλίου 2013

ΥΠΑΝ Λαϊκές αγορές και την Κυριακή


Αλλαγές στην εποπτεία των λαϊκών αγορών αλλά και τη δυνατότητα λειτουργίας τους τις Κυριακές, μόνο για τους παραγωγούς πωλητές, προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.


 Του Φώτη Κουτσαμπάρη
Οι λαϊκές αγορές, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, θα λειτουργούν από Δευτέρα μέχρι Σάββατο, εκτός των επίσημων ή τοπικών αργιών και, κατ’ εξαίρεση, επιτρέπεται η λειτουργία λαϊκών αγορών και τις Κυριακές αποκλειστικά με τη συμμετοχή παραγωγών, σε χώρους που δεν εμποδίζουν την κυκλοφορία των οχημάτων.
Όσον αφορά το ωράριο λειτουργίας για μεν τις λαϊκές αγορές αρμοδιότητας των οργανισμών λαϊκών αγορών Αττικής και Θεσσαλονίκης καθορίζεται αντίστοιχα με απόφαση του οικείου διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού κατά περίπτωση, ενώ για τις λαϊκές αγορές των λοιπών περιφερειών της χώρας με αποφάσεις των οικείων οργάνων των δήμων οι αρμοδιότητες εποπτείας των λαϊκών αγορών μεταφέρονται στις περιφέρειες και εξορθολογίζεται το ημερήσιο τέλος για τη συμμετοχή σε λαϊκές και η διαχείρισή του. Προβλέπεται δυνατότητα έκπτωσης 50% στα πρόστιμα που επιβάλλονται στους πωλητές για παραβάσεις της νομοθεσίας εφόσον εξοφληθούν εντός ορισμένης προθεσμίας και ταυτόχρονα ο παραβάτης παραιτηθεί από τα δικαιώματα προσβολής της πράξης επιβολής προστίμου.
Στο σχέδιο νόμου, εκτός των άλλων, προβλέπονται και μέτρα κατά του παραεμπορίου. Συγκεκριμένα, διευρύνονται τα ελεγκτικά όργανα και οι δυνατότητες κατάσχεσης και καταστροφής από τις αρχές των προϊόντων απομίμησης. Έτσι επιταχύνονται οι διαδικασίες και αποφεύγονται δικαστικές διαμάχες που κοστίζουν χρόνο και χρήμα. Επίσης, θεσμοθετείται το Συντονιστικό Κέντρο Αντιμετώπισης του Παραεμπορίου (ΣΥΚΑΠ), που λειτουργεί ήδη άτυπα από το καλοκαίρι του 2012 στο υπουργείο Ανάπτυξης. Μέχρι τις αρχές του 2013 η δραστηριοποίηση του ΣΥΚΑΠ απέδωσε τον εντοπισμό και καταστροφή περισσότερων από 2 εκατ. προϊόντων παραεμπορίου.