Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Διακινούν παράνομα χρυσό στην Τουρκία


Δίκτυο παράνομης διακίνησης μεγάλων ποσοτήτων χρυσού από την Ελλάδα στην Τουρκία αναζητούν οι τελωνειακές αρχές του αεροδρομίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το ΣΔΟΕ και την αστυνομία.

 Του Κώστα Καντούρη
kantouris@hotmail.com

Μέχρι χθες δεσμεύτηκαν μεγάλες ποσότητες χρυσού, που φτάνουν τα 40 κιλά και οι οποίες επιχειρήθηκε να διακινηθούν με παραστατικά-μαϊμού, στα οποία ο χρυσός εμφανιζόταν ότι ήταν βουλγαρικής προέλευσης και είχε προορισμό την Τσεχία.
 «Υπάρχουν ενδείξεις ότι από τη χώρα μας φεύγουν μεγάλες ποσότητες χρυσού, οι οποίες συγκεντρώνονται κάτω από αδιαφανείς συνθήκες», επιβεβαίωσε στη «Μ» στέλεχος των διωκτικών αρχών, που γνωρίζει την πορεία της αποκαλυπτικής έρευνας. Άλλωστε οι πλάκες χρυσού που κατασχέθηκαν δεν είναι οι τυποποιημένες αλλά πρόχειρες και προέρχονται από χυτό χρυσάφι λιωμένων κοσμημάτων. Η έρευνα προσανατολίζεται σε δύο κατευθύνσεις: είτε πρόκειται για εξαγωγές χρυσού, που συγκεντρώθηκε, χωρίς να καταγραφεί και φορολογηθεί σε ενεχυροδανειστήρια, είτε επιχειρήσεις λειτουργούν ως κέντρα λήψης κλεμμένων κοσμημάτων και χρυσαφικών.
Στο τελωνείο του αεροδρομίου Θεσσαλονίκης σήμανε συναγερμός πριν από δύο εβδομάδες, όταν στον έλεγχο των τελωνειακών διαπιστώθηκε ότι Τούρκος είχε μαζί του ποσότητα 30 κιλών χρυσού σε πρόχειρες πλάκες. Στον έλεγχο στον οποίο υποβλήθηκε παρουσίασε παραστατικά σύμφωνα με τα οποία η ποσότητα του χρυσού προερχόταν από τη Βουλγαρία και ο ίδιος υποστήριξε ότι θα τη μετέφερε στην Τσεχία, ταξιδεύοντας όμως πρώτα στη χώρα του. Όπως έλεγαν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών στην Αθήνα, τα συγκεκριμένα παραστατικά κίνησαν υποψίες και από την έρευνα προέκυψε ότι η εταιρεία που ήταν αποστολέας του χρυσού είχε ιδιοκτήτη έναν έλληνα μειονοτικό, η μητέρα του οποίου διατηρεί ενεχυροδανειστήριο στο νομό Ξάνθης. Μάλιστα ο ίδιος δήλωνε ότι ήταν κάτοικος Βουλγαρίας, παρότι ζούσε στον Εχίνο.

ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
Το απόγευμα της Τρίτης ύστερα από έρευνες σε έγγραφα μέλη του τελωνείου με τη συνδρομή μελών της επιχειρησιακής διεύθυνσης του ΣΔΟΕ στη Θεσσαλονίκη και αστυνομικούς της ασφάλειας Ξάνθης πραγματοποίησαν έφοδο στο σπίτι του εμπλεκόμενου. Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών εκεί βρέθηκαν και δεσμεύτηκαν 317.555 ευρώ, 14.825 δολάρια ΗΠΑ και 7.000 λίρες Τουρκίας. Επίσης βρέθηκαν 12 πλάκες χρυσού συνολικού βάρους 6.770 κιλών, τρία φύλλα χρυσού συνολικού βάρους 180 γραμμαρίων, διάφορα κοσμήματα συνολικού βάρους 520 γραμμαρίων, καθώς και διάφορα έγγραφα. Ακόμη στο ενεχυροδανειστήριο της μητέρας του βρέθηκαν μία πλάκα χρυσού και ποσότητα κοσμημάτων τα οποία δεν είχαν καταχωρηθεί στα βιβλία της επιχείρησης.
Η έρευνα γίνεται υπό την εποπτεία του οικονομικού εισαγγελέα Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Παναγιωτόπουλου, προκειμένου να εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα για την προέλευση του χρυσού. «Η έρευνα ακόμη βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, καθώς πρέπει να ελεγχθούν όλα τα παραστατικά που προσκομίζουν οι εμπλεκόμενοι», τόνισε πηγή του υπουργείου Οικονομικών.
Πάντως παρόμοιες απόπειρες εξαγωγής χρυσού χωρίς παραστατικά είχαν γίνει στο παρελθόν μέσω του τελωνείου των Κήπων του Έβρου. «Τα ενέχυρα, ενδεχομένως και τα κλοπιμαία φοβόμαστε ότι καταλήγουν όλα στην Τουρκία και οι ιδιοκτήτες τους θησαυρίζουν, χωρίς να ελέγχονται», έλεγε χαρακτηριστικά μέλος των ελεγκτικών αρχών, τονίζοντας ότι η υπόθεση έχει βάθος.

ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ Εκβίαζαν για χρυσάφι
Συναλλαγές με χρυσό οδήγησαν 41χρονο να δέχεται απειλές για τη ζωή του από τους αγοραστές, οι οποίοι κατηγορούνται ότι τον εκβίαζαν. Από την ασφάλεια Θεσσαλονίκης συνελήφθησαν δύο ομογενείς, ηλικίας 28 και 31 χρόνων, ενώ αναζητείται ακόμη ένας 30χρονος.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση ο καταγγέλλων πουλούσε στον 30χρονο χρυσό, για να διοχετευτεί στη Ρωσία, αλλά στην πορεία οι συναλλασσόμενοι υποστήριξαν ότι τους όφειλε χρήματα. Έτσι, όπως κατήγγειλε, από τον περσινό Οκτώβριο απαιτούσαν το ποσό των 20.000 ευρώ, ενώ κατάφεραν να του αποσπάσουν 1.600 ευρώ και ένα αυτοκίνητο. Το ραντεβού κανονίστηκε για το βράδυ της Τρίτης και οι δύο συνελήφθησαν, όταν πήγαν να παραλάβουν χρήματα.