Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ψυχορραγούν οι δομές ψυχικής υγείας


Στα πρόθυρα της κατάρρευσης βρίσκονται οι δομές ψυχικής υγείας στη Θεσσαλονίκη.


 Της Νικολέττας Μπούκα

Η συνεχής υποχρηματοδότηση των οικοτροφείων, των ξενώνων και των διαμερισμάτων όπου φιλοξενούνται περίπου 180 ψυχικά ασθενείς έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία σοβαρών προβλημάτων επιβίωσης των δομών, οι οποίες απειλούνται ακόμη και με λουκέτο.
Απλήρωτοι παραμένουν οι λογαριασμοί του ρεύματος, τα ενοίκια και οι προμηθευτές, ενώ οι περίπου 500 εργαζόμενοι δεν έχουν πάρει τα δεδουλευμένα τους από τον Ιούνιο του 2012, δηλαδή εδώ και δέκα μήνες. Μάλιστα, χθες το πρωί μέλη του σωματείου εργαζομένων της Εταιρείας Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Αποκατάστασης Ασθενών (ΕΨΥΚΑ) Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στον Λευκό Πύργο, ζητώντας από το υπουργείο Υγείας να σταματήσει η κοροϊδία και να μην κλείσουν οι δομές, κάτι που θα οδηγήσει τους ψυχικά ασθενείς πίσω στα ψυχιατρεία.
«Η υποχρηματοδότηση της ΕΨΥΚΑ έχει ξεκινήσει από το 2009 και η μείωση τον τελευταίο χρόνο έφτασε στο 55%, με αποτέλεσμα να μένουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι και να δημιουργείται μια αβεβαιότητα στους 180 φιλοξενούμενους ασθενείς στα οικοτροφεία Νέου Ρύσιου, Ασκού, Μακρύγιαλου, στον ξενώνα Ευόσμου και στα διαμερίσματα της Νεάπολης», τόνισε η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΨΥΚΑ Θεσσαλονίκης Ελισάβετ Πετρίδου.
Παράλληλα, ανέφερε ότι οι εξορμήσεις των ψυχικά ασθενών (παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων και εκδρομές) έχουν μειωθεί στο ελάχιστο ή δεν γίνονται καθόλου, η κατανάλωση κρέατος έχει περιοριστεί πολύ, ενώ καταγράφονται και πολλές ελλείψεις σε παθολογικά φάρμακα.
Από την πλευρά της, η γενική γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων ΕΨΥΚΑ Θεσσαλονίκης Αναστασία Παντελίδου δήλωσε στη «Μ» ότι στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν 13 δομές της ΕΨΥΚΑ όπου φιλοξενούνται 150 - 180 ψυχικά ασθενείς. Οι δομές άρχισαν να λειτουργούν στο πλαίσιο του προγράμματος αποασυλοποίησης «Ψυχαργώς» κι έως το 2004 η χρηματοδότησή τους γινόταν από ευρωπαϊκά κονδύλιο. Από το 2004 τη χρηματοδότησή τους ανέλαβε το υπουργείο Υγείας. Έκτοτε άρχισε η απαξίωσή τους.
«Είμαστε απλήρωτοι εδώ και δέκα μήνες. Δεν μπορούμε να συντηρήσουμε τις οικογένειές μας. Ωστόσο, με το φιλότιμο, προσπαθούμε να διατηρήσουμε την ποιότητα στις υπηρεσίες που παρέχουμε στους ψυχικά ασθενείς των δομών. Η ψυχική υγεία εκπέμπει σήμα κινδύνου. Κάποιοι θέλουν να κλείσουν τις δομές αυτές, όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη, αφού το πρόβλημα είναι πανελλαδικό και να αναγκάσουν τους ανθρώπους αυτούς να επιστρέψουν στον Καιάδα. Εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, διότι για μας το καράβι δεν γυρίζει πίσω στη Λέρο», επισήμανε η κ. Παντελίδου.