Κυριακή 14 Απριλίου 2013

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΙ ΟΡΟΙ Αρχίζει η διαχείριση


Άρχισε να λειτουργεί το μοναδικό κέντρο πρώτης υποδοχής μεταναστών. Οι νέες εγκαταστάσεις βρίσκονται στο Φυλάκιο Έβρου, ακριβώς εκεί όπου στεγάζεται και το κέντρο κράτησης. Χθες, τις υπηρεσίες επιθεώρησε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας.

 Του Κώστα Καντούρη
kantouris@hotmail.com

Το κέντρο πρώτης υποδοχής, σύμφωνα με το σχεδιασμό, μόνον θα φυλάσσεται από αστυνομική δύναμη, αλλά θα λειτουργεί με πολιτικό προσωπικό. Μεταξύ αυτών γιατροί, ψυχολόγοι και γραμματειακή υποστήριξη που θα καταγράφει τους μετανάστες του Εβρου, μόλις αυτοί συλλαμβάνονται από την αστυνομία. «Εκεί θα γίνεται η πρώτη καταγραφή τους και ο διαχωρισμός με όσους υποβάλουν αίτηση πολιτικού ασύλου και τους υπόλοιπους που θα οδηγούνται στα κέντρα κράτησης», επισήμανε αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. στα σύνορα.
Στόχος είναι, οι μετανάστες στο κέντρο πρώτης υποδοχής να μην μένουν περισσότερες από 25 ημέρες. Σκοπός είναι, αυτό το διάστημα να ολοκληρώνεται η πρώτη φάση των διαδικασιών για τα αιτήματα ασύλου, προκειμένου όσοι γίνονται δεκτοί από τις πρωτοβάθμιες επιτροπές να αφήνονται ελεύθεροι και οι υπόλοιποι να οδηγούνται στα κέντρα κράτησης, προκειμένου να περιμένουν την κρίση των δευτεροβάθμιων επιτροπών ή την απέλασή τους, σε περίπτωση που δεν υπέβαλαν αίτηση ασύλου.
«Είναι το πιο σύγχρονο κέντρο που υπάρχει στην Ευρώπη, απόλυτα συμβατό με τα σύγχρονα ευρωπαϊκά στάνταρτς», τόνισε ο κ. Δένδιας που το επισκέφτηκε χθες, σημειώνοντας ότι τις υπηρεσίες του κέντρου θα επιθεωρήσει και η αρμόδια ευρωπαία επίτροπος Σεσίσλια Μάλστρομ. Όπως δήλωσε ο υπουργός, στόχος είναι από τον Ιούνιο να ξεκινήσει το πλήρες πλέγμα των υπηρεσιών που αφορούν τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
Διαρκώς μειώνονται οι αριθμοί των μεταναστών που περνούν από τα σύνορα της Ελλάδας, ειδικά στον Έβρο. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ για το πρώτο τρίμηνο του 2013, σε σύγκριση με το περσινό τρίμηνο, η μείωση των μεταναστών έφτασε σε ποσοστό 55,76% σε όλη τη χώρα. Η μεγάλη μείωση, της τάξης του 97,15% σημειώνεται στην περιφέρεια ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στα χερσαία σύνορα, όμως μεγάλη αύξηση παρατηρείται στα νησιά του βορείου και νοτίου Αιγίου.
Συγκεκριμένα, φέτος σε όλη την Ελλάδα συνελήφθησαν 8.288 μετανάστες όταν πέρσι ο αριθμός ήταν 18.734. Στον Έβρο το ποσοστό μείωσης φτάνει το 98,74% στην περιοχή της Ορεστιάδας και στο 95,05% στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης. Αυτό που ανησυχεί τις αστυνομικές υπηρεσίες είναι η αύξηση των μεταναστευτικών ροών από τη θάλασσα, αν και οι απόλυτοι αριθμοί είναι μικροί. Έτσι, φέτος στο βόρειο Αιγαίο συνελήφθησαν 1.396 μετανάστες, όταν πέρσι είχαν συλληφθεί 129 και γι’ αυτό η αύξηση φτάνει το 982,17%, όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία. Αντίστοιχα, στο νότιο Αιγαίο οι συλλήψεις το πρώτο τρίμηνο του 2013 ανήλθαν σε 227, όταν πέρσι είχαν περιοριστεί σε 20 και η αύξηση βρίσκεται στο 1.035%.