Τρίτη 16 Απριλίου 2013

ΑΠΘ 150 λαχανόκηποι σε πολίτες


Εκατόν πενήντα νέους κήπους για την καλλιέργεια λαχανικών παραχωρούν στους πολίτες για δεύτερη συνεχή χρονιά οι πρυτανικές αρχές και η Γεωπονική σχολή του ΑΠΘ στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών και των δράσεων για το Οικολογικό Πανεπιστήμιο.

 Του Φώτη Κουτσαμπάρη

Η έκταση του κάθε κήπου είναι 100 τ.μ. και το κόστος συμμετοχής στο πρόγραμμα ανέρχεται σε 120 ευρώ ετησίως με δικαίωμα παραμονής κάθε καλλιεργητή ώς τρία έτη. Τα έσοδα που θα προκύψουν θα διατεθούν στο ταμείο του αγροκτήματος και θα χρησιμοποιούνται για τις λειτουργικές ανάγκες των κήπων, την επέκταση του προγράμματος, τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την εκπαίδευση των φοιτητών.
Οι κύριοι στόχοι της δράσης είναι η εκπαίδευση των συμμετεχόντων στις μεθόδους της βιολογικής γεωργίας, η παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, που θα καλύπτουν μέρος των διατροφικών αναγκών των καλλιεργητών, η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της πόλης με την ασχολία με τη γη, η εκπαίδευση φοιτητών του ΑΠΘ στην καλλιέργεια των κήπων και η ενίσχυση της εξωστρέφειας του πανεπιστημίου.
Ήδη από την περσινή χρονιά στο αγρόκτημα του πανεπιστημίου καλλιεργούνται 400 κήποι. «Οι πολίτες που ασχολούνται με τους 400 κήπους προέρχονται από όλα τα κοινωνικά στρώματα. Έχουμε και καθηγητές πανεπιστημίου. Οι περσινές καλλιέργειες πήγαν πολύ καλά. Από μία πρόχειρη καταγραφή που κάναμε διαπιστώσαμε ότι μόνον ένα μικρό ποσοστό καλλιεργεί τον κήπο για βιοποριστικούς λόγους. Οι περισσότεροι το κάνουν, για να ασκηθούν, να μάθουν να καλλιεργούν σωστά. Ωστόσο με τα 100 τ.μ. μπορούν να παράξουν ποσότητες για όλη την οικογένεια», περιγράφει στη «Μ» ο διευθυντής του αγροκτήματος Αναστάσιος Λιθουργίδης. Η Γεωπονική σχολή θα παρέχει στους καλλιεργητές συμβουλευτική υποστήριξη από φοιτητές της σχολής και γεωπόνο-βιοκαλλιεργητή, εκπαιδευτικά σεμινάρια, νερό άρδευσης με ανεξάρτητη παροχή σε κάθε τεμάχιο και κοινόχρηστους χώρους υγιεινής. Οι κήποι παραχωρούνται για έναν χρόνο και όποιος επιθυμεί κάνει αίτηση ανανέωσης.
«Αυτήν την εποχή θα καλλιεργήσουν τα θερινά λαχανικά. Θα φυτέψουν ντομάτες, αγγούρια, μελιτζάνες, πιπεριές, κολοκυθάκια, θα σπείρουν φασολάκια, μαϊντανό, μπάμιες, πεπόνια, καρπούζια. Το χειμώνα ξεκινάμε με πράσα και συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες χειμερινές παραγωγές. Ο καθένας μπορεί να φυτέψει ό,τι θέλει εκτός από δενδρώδη. Μεγάλος αριθμός πολιτών καλλιεργεί αρωματικά φυτά», περιγράφει ο κ. Λιθουργίδης.
Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν όλοι οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο 2310 473842 (Πανεπιστημιακό Αγρόκτημα) από Δεύτερα έως Παρασκευή, από τις 9 π.μ. έως τις 2 μ.μ., καθώς και στον ιστότοπο http://www.agroctima.auth.gr (link: Λαχανόκηποι). Οι αιτήσεις υποβάλλονται έως την προσεχή Δευτέρα ηλεκτρονικά στη διεύθυνση lithour@auth.gr, με φαξ στο 2310 473556 και αυτοπροσώπως στο Κτίριο Διοίκησης του αγροκτήματος. Η κλήρωση θα γίνει τη Μεγάλη Δευτέρα, στις 12 μ., στο αμφιθέατρο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ. Σημειώνεται ότι στην κλήρωση θα συμπεριληφθούν οι αιτήσεις όσων δεν κληρώθηκαν κατά την περσινή χρονιά. Για το λόγο αυτό όσοι είχαν κάνει αίτηση πέρυσι και δεν κληρώθηκαν δεν χρειάζεται να υποβάλουν νέα αίτηση.
Το αγρόκτημα του ΑΠΘ βρίσκεται στην ανατολική έξοδο της Θεσσαλονίκης, στη διασταύρωση των δρόμων προς Θέρμη. Έχει έκταση περίπου 1.800 στρεμμάτων, όπου υπάρχουν εκπαιδευτικές και ερευνητικές καλλιέργειες, εκτροφές αγροτικών ζώων, καθώς και πρότυπες γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.