Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Επικίνδυνα τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα


Επικίνδυνες παρενέργειες μπορεί να έχουν τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ). Τα σκευάσματα αυτά, των οποίων η τιμή είναι συνήθως πολύ χαμηλή στη χώρα μας σε σύγκριση με το εξωτερικό, δεν αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία και δεν απαιτούν συνταγή γιατρού για την αγορά τους, αλλά δεν είναι και τόσο "αθώα".

Της Νικολέττας Μπούκα
nikolettabouka@yahoo.gr
Συνεπώς, από τη στιγμή που αφορούν στη δημόσια υγεία, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να πωλούνται από τα σούπερ μάρκετ, αλλά προϋποθέτουν τη συμβουλή του φαρμακοποιού.
Τις επισημάνσεις αυτές έκανε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Θεόδωρος Αμπατζόγλου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε με αφορμή την ημερίδα για τα ΜHΣΥΦΑ που θα πραγματοποιηθεί στις 3 Απριλίου στην Αίγλη Ζαππείου. Όπως εξήγησε, o τρόπος χορήγησής τους, η δοσολογία, η συχνότητα λήψης και οι αλληλεπιδράσεις τους στη συγχορήγησή τους με άλλα φάρμακα είναι συνεχώς ζητούμενο, προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα ασφάλειας των φαρμάκων στους ασθενείς.
«Για παράδειγμα, ΜΗΣΥΦΑ για το κοινό κρυολόγημα, εξαιτίας των ποσοτήτων μεθαμφεταμίνης που περιέχουν, μπορούν απορυθμίσουν όλες τις αντιυπερτασικές αγωγές. Ακόμη και κοινά σπρέι για τη βουλωμένη μύτη χρησιμοποιούνται για την εύκολη εξαγωγή φθηνών διεγερτικών ουσιών. Προειδοποιήσεις υπάρχουν και για το ‘σπιτικό έκστασι’ που προέρχεται από τα σπρέι συναχιού ελεύθερης πώλησης. Επίσης, η χρήση αντιόξινων σημαίνει αδρανοποίηση οποιασδήποτε φαρμακευτικής αγωγής. Η κατάσταση μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνη σε όσους ακολουθούν αγωγή με αντιπηκτικά ή άλλους καρδιολογικούς συνδυασμούς», επισήμανε ο κ. Αμπατζόγλου.

ΔΙΑΘΕΣΗ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, στις ΗΠΑ και στον Καναδά, όπου η αγορά ΜΗΣΥΦΑ είναι απορυθμισμένη, καταγράφονται ετησίως περίπου 15.000 θάνατοι μόνο από δραστικές ουσίες όπως η ασπιρίνη και η ιβουπροφένη (μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες).
«Η διάθεση ΜΗΣΥΦΑ αποκλειστικά από ανεξάρτητους φαρμακοποιούς είναι το καταλληλότερο μέτρο που εγγυάται την προστασία της δημόσιας υγείας από τη χρήση τους», τόνισε ο φαρμακοποιός Γιάννης Δαγρές.
Παράλληλα, ανέφερε ότι σε έρευνα που διεξήχθη το 2011 στη Δανία μεταξύ ανεξάρτητων φαρμακείων, για λογαριασμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, προέκυψε ότι η μεσολάβηση ανεξάρτητου φαρμακοποιού μεταξύ πολίτη και χρήσης ΜΗΣΥΦΑ διέγνωσε και αντιμετώπισε με επιτυχία ένα 21% δυνητικών παρενεργειών και προβλημάτων υγείας, τα οποία σε διαφορετική περίπτωση θα είχαν προκληθεί από τη χρήση των φαρμάκων αυτών.
Πάντως στην Ελλάδα τα ΜΗΣΥΦΑ χορηγούνται αποκλειστικά από τα φαρμακεία, όπως συμβαίνει και σε άλλες 13 χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία, το Βέλγιο και η Αυστρία.

ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΜΗΣΥΦΑ
Μύθο όμως αποτελεί και το ότι η απελευθέρωση της αγοράς των ΜΗΣΥΦΑ μειώνει τις τιμές τους. «Τα φάρμακα έχουν χάσει το 44% της αξίας τους και το επίπεδο της παρεχόμενης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης έχει υποβαθμιστεί τόσο, που οι έρευνες μιλούν για μείωση του προσδόκιμου ηλικίας κατά 7-10 χρόνια. Επιπλέον, τα νοσοκομεία και οι ιδιωτικοί πάροχοι υγείας ασφυκτιούν κάτω από τη μέγγενη των απλήρωτων χρεών και τελικά η υγεία παραμένει ‘διασωληνωμένη’. Αυτό είναι το παράδοξο που ζούμε τα τελευταία χρόνια», είπε ο κ. Αμπατζόγλου.
Στη χώρα μας τα ΜΗΣΥΦΑ είναι σήμερα 1.284 σκευάσματα και το 2012 παρουσίασαν συνολικές πωλήσεις περίπου 145 εκατ. ευρώ (5% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης με μέση λιανική τιμή κατά προσέγγιση 1,70 ευρώ/τεμάχιο, μία από τις οικονομικότερες διεθνώς).


Πρεμιέρα για τη θετική λίστα φαρμάκων

Τις 167.000 έφτασαν οι συνταγές που εκτελέστηκαν μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης κατά τη διάρκεια της χθεσινής πρώτης ημέρας εφαρμογής της νέας θετικής λίστας φαρμάκων. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, από τον νέο τρόπο υπολογισμού της συμμετοχής προκύπτει μέσο όφελος περίπου 3,2% για τους ασφαλισμένους.
Ωστόσο, από τα 3.381 συγκρίσιμα φάρμακα της λίστας που έχουν σταθερό ποσοστό συμμετοχής, στα 2.007 δεν υπάρχει καμία διαφορά στη συνολική επιβάρυνση του ασφαλισμένου, στα 753 φάρμακα υπάρχει αύξηση και στα 621 μείωση.


Συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας σε θέματα υγείας

Τέσσερα πρωτόκολλα για τη συνεργασία σε θέματα υγείας υπέγραψαν ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος και ο τούρκος ομόλογός του Μεχμέτ Μουεζίνογλου. Το πρώτο πρωτόκολλο αφορά τα μεταδοτικά νοσήματα και προβλέπει ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών και το δεύτερο τα μη μεταδοτικά νοσήματα και την προαγωγή της υγείας και περιλαμβάνει ανταλλαγές εμπειρογνωμόνων και διεξαγωγή κοινών δράσεων.
Το τρίτο πρωτόκολλο αφορά τις υπηρεσίες υγείας σε περιπτώσεις καταστροφών και το τέταρτο την ενίσχυση των συστημάτων υγείας. Στο πλαίσιο αυτό οι δύο πλευρές θα παρέχουν εκπαίδευση στο προσωπικό του τομέα της υγείας στην Ελλάδα και την Τουρκία.
Επίσης έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» με το αντίστοιχο στην Άγκυρα για θέματα παιδοογκολογίας.

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ
Στο περιθώριο της συνάντησής του με τον τούρκο ομόλογό του ο κ. Λυκουρέντζος αναφέρθηκε και στις εφημερίες των γιατρών. Όπως δήλωσε, «καταθέσαμε στη Βουλή διάταξη με την οποία θα εξοφληθούν αναδρομικά όλες οι δεδουλευμένες εφημερίες. Με τη σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας κάθε δεδουλευμένη εφημερία θα πληρώνεται. Ζητώ την κατανόηση των ιατρών για τη χρονική καθυστέρηση, αλλά τους διαβεβαιώνω ότι δεν πρόκειται να χάσουν ούτε ένα ευρώ από τα δεδουλευμένα».