Το «φαινόμενο της Κρήτης», όπως χαρακτηρίζεται η μακροβιότητα των κατοίκων του νησιού, οφείλεται στον τρόπο ζωής τους και κυρίως στη διατροφή τους, μέρος της οποίας είναι και τα κηπευτικά προϊόντα.
Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr
Οι Κρητικοί, αξιοποιώντας ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης, δημιούργησαν έναν μηχανισμό εξωστρέφειας, προκειμένου να προβάλλουν τα προϊόντα τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό και να αυξήσουν τις εξαγωγές. Με τη δράση τους αυτή δείχνουν το δρόμο της εξωστρέφειας των ελληνικών προϊόντων σε ομάδες παραγωγών από όλη τη χώρα.
Η Ένωση Παραγωγών Κηπευτικών Προϊόντων από την Κρήτη, η οποία συμμετέχει στην Έκθεση Τροφίμων και Ποτών Detrop, που πραγματοποιείται στους χώρους της ΔΕΘ, παρουσίασε χθες το πρόγραμμα που αφορά τα κηπευτικά. Τα προϊόντα είναι η ντομάτα, το αγγούρι και η πιπεριά και οι χώρες-στόχοι η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Πολωνία. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει σειρά από επιμέρους δράσεις και ολοκληρωμένες ενέργειες, όπως διαφήμιση στην τηλεόραση, καταχωρίσεις σε περιοδικά και συμμετοχή σε εκθέσεις. Ο πρώτος στόχος είναι να ενημερωθεί το καταναλωτικό κοινό αλλά και φορείς της αγοράς για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των ευρωπαϊκών κηπευτικών που παράγονται στην Κρήτη. Ο δεύτερος στόχος είναι η αύξηση της κατανάλωσης αυτών των κηπευτικών και η ένταξή τους στην καθημερινή διατροφή των πολιτών.
«Είμαστε οκτώ συνεταιρισμοί από την Κρήτη και έχουμε στόχο να βάλουμε τα προϊόντα στο καλάθι της νοικοκυράς. Να παράγουμε ποιοτικά προϊόντα και να τους δώσουμε την αξία που τους αρμόζει κι όχι να μας εκμεταλλεύονται οι διάφοροι μεσάζοντες. Πιστεύουμε πως το καλοκαίρι θα φτιάξουμε όλοι μαζί ένα κιβώτιο προϊόντων, θα του δώσουμε όνομα-φίρμα και θα κάνουμε από κοινού εξαγωγές», περιγράφει στη «Μ» ο Μανώλης Ανδριανάκης, πρόεδρος του αγροτοβιομηχανικού συνεταιρισμού Τυμπακίου, επικεφαλής του προγράμματος. Το πρόγραμμα, που άρχισε το Σεπτέμβριο τον 2012 και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια, συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ελλάδα και με ιδίους πόρους του φορέα υλοποίησης. Στην Ένωση Παραγωγών Κηπευτικών Προϊόντων από την Κρήτη συμμετέχουν συνεταιρισμοί από το Τυμπάκι, την Κουντούρα, την Ιεράπετρα, την Ελαφόνησο και τη Χρυσοσκαλίτισσα.
Αγιορείτικη κουζίνα στη ΔΕΘ
Πεντακόσιοι διακεκριμένοι chef από την Ελλάδα και το εξωτερικό επιδεικνύουν τις δεξιότητές τους στο 8ο Διεθνή Διαγωνισμό Μαγειρικής Νότιας Ευρώπης, που διεξάγεται στο πλαίσιο της 22ης Detrop, στο περίπτερο 7.
Ο διαγωνισμός, στον οποίο συμμετέχουν 20 χώρες, διοργανώθηκε από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος και τη HELEXPO και την υποστήριξη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων.
«Πρόκειται για μία μεγάλη διοργάνωση των επαγγελματιών μαγείρων και αποτελεί μέρος της συνεχούς προσπάθειας που κάνει η Λέσχη μας για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μελών της, τον εμπλουτισμό της γευσιγνωσίας τους και γενικότερα την ποιοτική αναβάθμιση των τουριστικών υπηρεσιών και προϊόντων στην Ελλάδα. Παράλληλα συμβάλλει στην προβολή της ελληνικής γαστρονομίας ως σημαντικού τουριστικού προϊόντος», ανέφερε στη «Μ» ο Γιώργος Μαστροδημήτρης, πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος.
Στις παράλληλες εκδηλώσεις ο μοναχός Επιφάνειος, μέλος της Λέσχης, μαγείρεψε χθες ψάρι και μίλησε στους παρευρισκόμενους για τις παραδοσιακές αγιορείτικες συνταγές και τη νηστεία. «Στην εποχή μας οι άνθρωποι αρχίζουν και πάλι να προσέχουν τη διατροφή τους, αλλά έχουν και τον τρόπο να μετρούν τις επιπτώσεις της κακής διατροφής (πίεση, χοληστερίνη, κ.ά.), ενώ παλαιότερα αυτά δεν υπήρχαν. Η νηστεία με έναν τρόπο εκτός από το θρησκευτικό μέρος της είχε και ευεργετικές επιπτώσεις στην υγεία», δήλωσε ο μοναχός Επιφάνειος. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η αγιορείτικη κουζίνα είναι παραδοσιακή, μεσογειακή και πολύ υγιεινή, με υψηλή διατροφική αξία και ποιότητα και συνέστησε στους παρευρισκόμενους να την εντάξουν στο διαιτολόγιό τους.