Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Προκλητική υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων από το υπουργείο


Στον... Καιάδα ρίχνει τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης το υπουργείο Υγείας. Αιτία είναι η άνιση και άδικη χρηματοδότηση συγκεκριμένων νοσηλευτικών ιδρυμάτων της πόλης μας σε σύγκριση με τη χρηματοδότηση νοσοκομείων της Αθήνας, τα οποία είναι ίσης ή και μικρότερης δυναμικότητας μ’ αυτά της Θεσσαλονίκης.


 Της Νικολέττας Μπούκα
nikolettabouka@yahoo.gr


Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η επιχορήγηση που έλαβαν για το 2012 τα νοσοκομεία της πόλης μας διαμορφώνεται στο μισό, στο ένα τρίτο ή ακόμη και στο ένα τέταρτο της χρηματοδότησης νοσοκομείων της Αθήνας και άλλων πόλεων, ενώ αντίστοιχη είναι και η εικόνα για τους πρώτους μήνες του 2013.
Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί οδήγησε στην έκρηξη του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ), Αθανάσιου Εξαδάκτυλου, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του δ.σ. του Συλλόγου, καθώς οι επανειλημμένες επιστολές αγωνίας του προς τον υπουργό Υγείας βρήκαν κλειστά μάτια και κλειστά αυτιά. Νέος πρόεδρος αναλαμβάνει ο μέχρι τώρα αντιπρόεδρος του ΙΣΘ, μικροβιολόγος Δημήτρης Τσάμης, ο οποίος έχει διατελέσει και πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας.
«Η κατάσταση στον χώρο της υγείας και στην άσκηση της ιατρικής, παρά την οικονομική κρίση, θα μπορούσε να είναι διαφορετική και πολύ καλύτερη τόσο για τους υγειονομικούς όσο και για τους ασθενείς. Η κρίση δεν δικαιολογεί τις αδικίες στην κατανομή των κονδυλίων εναντίον των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, που υποχρηματοδοτούνται προκλητικά. Ζήτησα τρεις φορές από τον κ. υπουργό να διορθώσει την αδικία, και αντί απάντησης ή πράξης απλώς υπεδείχθη στις διοικήσεις των νοσοκομείων να μη δίνουν στοιχεία», επισημαίνει στην επιστολή παραίτησής του ο κ. Εξαδάκτυλος.
Παράλληλα, τονίζει ότι η κρίση δεν επέβαλε την επίθεση εναντίον των ιατρών με τη νομοθέτηση... αφρικανικών νόμων που προβλέπουν την ίδρυση ιατρείων από οποιονδήποτε. Ούτε βέβαια η σωτηρία της οικονομίας εξυπηρετείται «κουρεύοντας με την ψιλή» τα οφειλόμενα των μικρών και παρέχοντας υπηρεσίες «υψηλής κομμωτικής» στους μεγάλους, κατ’ εντολή των οποίων το υπουργείο έθαψε τις Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας, την ώρα που οι επενδύσεις είναι το ποθούμενο φετίχ της πολιτικής και οικονομικής μας ζωής.
«Επειδή οι λέξεις δεν μπορούν να περιγράψουν τη σήψη του πράγματος, επιλέγω να εκφραστώ με πράξη και ΠΑΡΑΙΤΟΥΜΑΙ από τη θέση του προέδρου, στην οποία πρόσφατα με εκλέξατε», τονίζει ο κ. Εξαδάκτυλος και προσθέτει: «Δεν το κάνω για να αποσυρθώ, αλλά για να ακουστώ, για να δοθούν στα νοσοκομεία της πόλης μας τα χρήματα που τους αναλογούν, μήπως κάτι αλλάξει. Ελπίζω να δοθεί η αφορμή κάποιοι να σκεφτούν το πολιτικό έγκλημα που διαπράττουν στον χώρο της υγείας και να το διορθώσουν εφαρμόζοντας απλά όσα προεκλογικά υποσχέθηκαν και τα οποία δεν χρειάζονται χρήματα. Έτσι, εξασφαλίζοντας την υγεία των πολιτών, θα σώσουν την ελληνική κοινωνία από το χάος των άκρων».

ΡΙΓΜΕΝΑ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στα χέρια του και τα έχει δώσει στη δημοσιότητα ο ΙΣΘ, η ανισοκατανομή των πόρων στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης έναντι αυτών των Αθηνών είναι κραυγαλέα, καθώς για παράδειγμα το νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» παίρνει τα μισά χρήματα από το «Λαϊκό» της Αθήνας και το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης τα μισά από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λάρισας.
Ενδεικτικά, για το 2012, το Ιπποκράτειο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, που διαθέτει 920 κλίνες, χρηματοδοτήθηκε με 24.335.910 ευρώ, τη στιγμή που ο «Ευαγγελισμός» στην Αθήνα με 933 κλίνες έλαβε 62.523.985 ευρώ. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι το κόστος νοσηλείας ανά κλίνη την ημέρα διαμορφώνεται στο Ιπποκράτειο σε 82 ευρώ, ενώ στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» των Αθηνών σε 316 ευρώ.
Επίσης, το «ΑΧΕΠΑ», δυναμικότητας 680 κλινών, χρηματοδοτήθηκε με 22.041.962 ευρώ, ενώ το «Αττικόν» με 670 κλίνες έλαβε 58.185.082 ευρώ.
Μάλιστα, οι διοικήσεις των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης είχαν απευθυνθεί ήδη από τον Δεκέμβριο του 2012 στο υπουργείο Υγείας, χωρίς ωστόσο να λάβουν καμία απάντηση. Από την πλευρά του, ο ΙΣΘ έστειλε τρεις επιστολές στον υπουργό Υγείας, ζητώντας την αποκατάσταση της αδικίας, αλλά δεν πήρε ποτέ απάντηση, ενώ δεν δίστασε να ζητήσει και την αρωγή του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου
Πάντως, η άνιση μεταχείριση σε βάρος των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης συνεχίζεται και το 2013. Συγκεκριμένα, με βάση τις επιχορηγήσεις που έχουν δοθεί για τον Ιανουάριο του 2013, το «ΑΧΕΠΑ» (680 κλινών) πήρε 5,5 εκατ. ευρώ, το «Γ. Παπανικολάου» (732 κρεβάτια) 7,9 εκατ. ευρώ και το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης (920 κρεβάτια) 7,2 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, άλλα νοσοκομεία μικρότερης δυναμικότητας έλαβαν μεγαλύτερη χρηματοδότηση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το «Αττικόν» (670 κλίνες) που πήρε 11,9 εκατ. ευρώ, το «Γ. Γεννηματάς» Αθηνών (688 κλίνες) 13,7 εκατ. ευρώ, το Λαϊκό (568 κρεβάτια) 10 εκατ. ευρώ και το νοσοκομείο Ρίου Πατρών (697 κρεβάτια) 13 εκατ. ευρώ.
«Η υποχρηματοδότηση και η άνιση μεταχείριση των νοσοκομείων της πόλης μας από την πολιτεία, σε σύγκριση με τα νοσοκομεία της Αττικής, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία τους. Αντί να επιβραβεύονται τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης που έχουν κάνει εξοικονόμηση και εμφανίζουν και μεγάλη πληρότητα, επιβραβεύονται όσοι κάνουν σπατάλες. Αυτό πρέπει να αλλάξει, διότι είναι ορατός ο κίνδυνος να μπουν λουκέτα», δηλώνει και ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) Χρήστος Παπαστεργίου.

ΑΝΑΒΡΑΣΜΟΣ ΣΤΟ «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ»
Σε οικονομικό αδιέξοδο βρίσκεται και το «Παπαγεωργίου», όπου οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι για τον Φεβρουάριο, ενώ από χθες βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας. Χθες η ταλαιπωρία των ασθενών που προσήλθαν στο νοσοκομείο, το οποίο εφημέρευε, ήταν μεγάλη, καθώς εξυπηρετούνταν μόνο τα επείγοντα περιστατικά που διακομίζονταν με το ΕΚΑΒ.
«Σε καμία περίπτωση δεν αφήσαμε ασθενή να κινδυνεύσει. Δυστυχώς όμως λόγω της επίσχεσής μας ακυρώθηκαν προγραμματισμένα χειρουργεία και εξετάσεις, ενώ σίγουρα ταλαιπωρήθηκαν και ασθενείς που ήρθαν από πόλεις εκτός Θεσσαλονίκης. Αυτό που ζητούμε είναι να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα της υποχρηματοδότησης του νοσοκομείου μας», δηλώνει στην «Μ» η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο «Παπαγεωργίου», Ελευθερία Νικολιδάκη.
Στο μεταξύ, εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να φτάσουν τα χρήματα που περιμένουν εναγωνίως εργαζόμενοι και διοίκηση του «Παπαγεωργίου», προκειμένου να σταθεί στα πόδια του το νοσοκομείο, το οποίο αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της υποχρηματοδότησής του.
«Η ενημέρωση που έχουμε είναι ότι έχουν πέσει οι υπογραφές στο ένταλμα πληρωμής και σήμερα ή αύριο θα έχουμε τα χρήματα στα χέρια μας. Βέβαια δεν γνωρίζουμε το συνολικό ποσό», δηλώνει στη «Μ» ο γενικός διευθυντής του «Παπαγεωργίου» Γιώργος Χριστόπουλος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η κρατική επιχορήγηση είναι μειωμένη εδώ και οκτώ χρόνια. Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ, για παράδειγμα, το «Αττικόν» -που ανήκει στην ίδια κατηγορία με το «Παπαγεωργίου»- πήρε για το 2012 120 εκατ. ευρώ, το «Παπαγεωργίου» πήρε μόλις 50 εκατ. ευρώ για τις προμήθειές του. Επίσης, το υπουργείο Υγείας καταβάλλει στο «Παπαγεωργίου» μόλις το 60% των χρημάτων της μισθοδοσίας, ενώ στα άλλα νοσοκομεία το 100%.
Την άμεση στήριξη του «Παπαγεωργίου» ζητεί και η ΕΝΙΘ, η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιεί ότι το νοσοκομείο κινδυνεύει με κλείσιμο.
«Ο υπουργός Υγείας τι κάνει; Ταξιδάκια στην Τουρκία; Εφαρμόζει ανοιχτά και ξεδιάντροπα σχέδιο πλήρους διάλυσης της δημόσιας υγείας για να σώσει ιδιωτικές κλινικές; Με ποιο αντάλλαγμα; Η διοίκηση του νοσοκομείου ας απαντήσει: Τι έκανε ως τώρα για να αντιμετωπίσει το θέμα; Φταίει η ίδια; Ας παραιτηθεί. Φταίει η πολιτεία; Ας την καταγγείλει. Φτάνει πια η υποκρισία και ο εμπαιγμός. Το νοσοκομείο οδηγείται στο κλείσιμο. Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν άλλο να είναι χορηγοί της λειτουργίας του και εθελοντές», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ και εργαζόμενος στο «Παπαγεωργίου», Χρήστος Παπαστεργίου.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΑΜΗΣ «Η υγεία υποφέρει από λάθος πολιτική»

"Στόχος μας είναι να υπερασπισθούμε με κάθε τρόπο, κι όσο δυναμικά χρειαστεί, την αξιοπρέπεια του ιατρικού κόσμου και τα δικαιώματα των ασθενών. Η υγεία υποφέρει από μια λάθος πολιτική, που πρέπει επειγόντως να αλλάξει ριζικά", τονίζει στη «Μ» Δημήτρης Τσάμης. Με τη δήλωσή του αυτή, ο νέος πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης δίνει το στίγμα της στάσης που θα ακολουθήσει απέναντι στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας καθώς και των θέσεών του. Ο κ. Τσάμης, μικροβιολόγος και μέχρι χθες αντιπρόεδρος του ΙΣΘ, εδώ και καιρό έχει σηκώσει τους τόνους απέναντι στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο. Ακόμη και όταν διατηρούσε τη θέση του προέδρου της ΝΔ Θεσσαλονίκης, από την οποία παραιτήθηκε πριν από λίγους μήνες, δεν δίστασε να είναι ιδιαίτερα σκληρός στην κριτική του απέναντι στον κ. Λυκουρέντζο (με τον οποίο είχαν συνεργασία και στη ΝΔ καθώς όταν ανέλαβε πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής ο κ. Λυκουρέντζος ήταν γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής). Η κριτική του εστιαζόταν στη μη τήρηση από την κυβέρνηση των προεκλογικών δεσμεύσεων για την υγεία, όπως επίσης και στην αδυναμία παρεμβάσεων για τη μείωση του κόστους στις προμήθειες των νοσοκομείων και γενικά την εξοικονόμηση πόρων στον τομέα της υγείας μέσω πάταξης της σπατάλης.
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΛΑΚΑΣ