Ενίσχυση των νέων σε ηλικία αγροτών (μέχρι 40 ετών) με περίπου 40 εκατ. ευρώ το χρόνο προβλέπεται στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), η οποία θα οριστικοποιηθεί τον Ιούνιο. Η ελληνική γεωργία αναμένεται να υποστηριχθεί με κονδύλια άνω των 18 δισ. ευρώ την περίοδο 2014-2020.
Του Φώτη Κουτσαμπάρη
«Ένα από τα πιο σημαντικά διαρθρωτικά που αντιμετωπίζει η Ε.Ε. είναι ότι μόνον το 6% του αγροτικού πληθυσμού είναι μικρότερο των 35 ετών. Γι’ αυτό και αποφασίστηκε ότι έως το 2% του συνολικού προϋπολογισμού της ΚΑΠ θα αφορά την υποστήριξη νέων αγροτών. Ιδιαίτερη υποστήριξη θα υπάρξει και σε όσους επιθυμούν να ασχοληθούν στον πρωτογενή τομέα", τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης.
Με βάση τα έως τώρα δεδομένα για τη νέα προγραμματική περίοδο στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι θα εισρεύσει το ποσό των 18,74 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 15 δισ. αφορούν τον πρώτο πυλώνα (δηλαδή άμεσες ενισχύσεις και κοινή οργάνωση αγοράς) και 3,74 δισ. το δεύτερο πυλώνα (αγροτική ανάπτυξη).
Την περίοδο 2007-2013 τα συνολικά κονδύλια ανήλθαν σε 19,8 δισ. ευρώ (16 δισ. ευρώ άμεσες ενισχύσεις και κοινή οργάνωση αγοράς και 3,8 δισ. ευρώ για αγροτική ανάπτυξη). Βεβαίως υπάρχει η ευελιξία για τα κράτη-μέλη να μεταφέρουν μέχρι 15% των πόρων από τον πρώτο στο δεύτερο πυλώνα. Ο υπουργός υποστηρίζει ότι το συνολικό ποσό που θα λάβει η χώρα μας από τη νέα ΚΑΠ κατά τη νέα προγραμματική περίοδο μπορεί να βελτιωθεί με αυξήσεις των κονδυλίων, καθώς, όπως είπε, αναμένεται να ληφθεί υπόψη για τη χώρα μας και η οικονομική ύφεση.
«ΠΡΑΣΙΝΙΣΜΑ» ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΝ
Επιπλέον η νέα ΚΑΠ προβλέπει ότι το 30% των ενισχύσεων που εισπράττει σήμερα ένας αγρότης πρέπει στο εξής να καλύπτει συγκεκριμένα περιβαλλοντικά κριτήρια, όπως εναλλαγή της καλλιέργειας (δεν είναι σαφές πόσες φορές πρέπει να συμβεί αυτό στη διάρκεια της επταετίας), καθώς και να μην καλλιεργείται κάθε χρόνο ένα ποσοστό ίσο με το 5% ή το 7% της συνολικής έκτασης. Ο τελευταίος όρος αφορά αγροτικές εκμεταλλεύσεις άνω των 100 στρεμμάτων. Οι ελληνικές εκμεταλλεύσεις σύμφωνα με τον κ. Τσαυτάρη στην πλειονότητά τους φέρονται να καλύπτουν τα περιβαλλοντικά αυτά κριτήρια. Ειδικότερα τα 6 εκατ. στρέμματα των ελληνικών ελαιώνων, συνολικά οι οπωρώνες (ροδάκινα, μήλα, κεράσια) και οι βοσκότοποι πληρούν τις πράσινες προϋποθέσεις που θέτει η Ε.Ε. και επομένως οι παραγωγοί δεν επηρεάζονται καθόλου. Ειδικότερα από το σύνολο των ελληνικών εκμεταλλεύσεων (26 εκατ. στρέμματα στη γεωργία και 29 εκατ. στρέμματα στην κτηνοτροφία) μόνον το 5% δεν πληροί τα περιβαλλοντικά κριτήρια και άρα θα χάσει ποσοστό από τις σημερινές επιδοτήσεις που εισπράττει.
Η Ε.Ε. δέχτηκε ακόμη να εντάξει στο σύστημα ενίσχυσης τους βοσκότοπους. «Καταφέραμε να αλλάξουμε τον ορισμό του τι είναι βοσκότοπος. Έτσι δέχτηκε η Ε.Ε. να εντάξει στο σύστημα περίπου 29 εκατ. στρέμματα βοσκότοπους με ξυλώδη βλάστηση. Αυτός που διαθέτει βοσκότοπο και τον χρησιμοποιεί θα μπορεί να ενισχυθεί», υπογραμμίζει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Επίσης θα υπάρξει αποθεματικό για έκτακτες ανάγκες, που, αν δεν δοθεί, θα κατανεμηθεί στα κράτη-μέλη και θα είναι ύψους 2,8 δισ. ευρώ.
Καλλιέργειες: Ζημιές σε 20.000 στρέμματα
Γεωργικές καλλιέργειες 20.000 στρεμμάτων επλήγησαν στους νομούς Ημαθίας και Πέλλας από τις βροχοπτώσεις στις 25 Φεβρουαρίου και 2 Μαρτίου, όπως προκύπτει από τις 730 δηλώσεις που κατέθεσαν αγρότες στον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ).
Οι γεωπόνοι του Οργανισμού ήδη έχουν αρχίσει τις επιτόπιες εκτιμήσεις και η διαδικασία πρόκειται να ολοκληρωθεί στο επόμενο διάστημα, προκειμένου να αποζημιωθούν οι αγρότες. Ζημιές υπέστησαν κυρίως γεωργικές καλλιέργειες με σιτηρά, ζαχαρότευτλα και κηπευτικά, κυρίως βιομηχανικά, όπως αρακάς και σπανάκι.
Σε ό,τι αφορά τον παγετό που σημειώθηκε στις 17 Μαρτίου στην ευρύτερη περιοχή, η περίοδος υποβολής δηλώσεων από τους παραγωγούς ολοκληρώνεται την επόμενη εβδομάδα και στη συνέχεια θα γίνουν οι εκτιμήσεις από τους ανθρώπους του ΕΛΓΑ. Από τον παγετό φαίνεται να έχουν πληγεί επιτραπέζια πρώιμα ροδάκινα, βερίκοκα και δαμάσκηνα. Ο ΕΛΓΑ διαβεβαιώνει τους έλληνες αγρότες που είναι ασφαλιστικά ενήμεροι ότι ο Οργανισμός είναι οικονομικά έτοιμος και οργανωτικά επαρκής να αποζημιώσει έγκαιρα και δίκαια όσους πράγματι ζημιώθηκαν. Προς την κατεύθυνση αυτή καλούνται οι ζημιωθέντες να υποβάλουν το συντομότερο δυνατό τις σχετικές δηλώσεις στους κατά τόπους ανταποκριτές του Οργανισμού.