Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Εξετάζουν καρέ καρέ τα βίντεο


ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ
Εντονη ανησυχία προκαλεί στην Ελληνική Αστυνομία η πρωτοφανής τρομοκρατική επίθεση 50 κουκουλοφόρων με καραμπίνες και βόμβες μολότοφ σε εργοτάξιο της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές Χαλκιδικής, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

Ταυτόχρονα προκαλεί προβληματισμό και η εικόνα αντάρτικων ένοπλων ομάδων, με στολές παραλλαγής, κουκούλες full face, οπλισμό, παρόμοια με οργανώσεων της Νότιας Αμερικής, που θέλησαν να δώσουν οι δράστες της επίθεσης τα ξημερώματα της Κυριακής.
Παρά τα απανωτά κρούσματα βίας στην περιοχή, ήταν η πρώτη φορά που έγινε κάτι τόσο οργανωμένο με άρτιο συντονισμό, από μια μεγάλη ομάδα δραστών την οποία αποτελούσαν ντόπιοι και ξένοι, που έφτασαν με πολλά αυτοκίνητα και διέφυγαν με αυτά, αφού πρώτα έφραξαν με κορμούς τον δρόμο για να εμποδίσουν τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας να φτάσουν έγκαιρα.
Παράλληλα, οι αρχές εξετάζουν πιθανή συμμετοχή και ατόμων που πήραν μέρος στο παρελθόν στα σοβαρά επεισόδια που έγιναν στην Κερατέα Αττικής, με αφορμή την κατασκευή του ΧΥΤΥ.
Στις έρευνες συμμετέχουν και αστυνομικοί από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, οι οποίοι μελετούν τα βίντεο που κατέγραψαν οι κάμερες ασφαλείας και όλο το οπτικό και ακουστικό υλικό.
Οι κουκουλοφόροι έδρασαν με απόλυτη μυστικότητα, ενώ το ραντεβού τους δόθηκε σε δασική περιοχή, στον δρόμο προς το εργοτάξιο, καθώς θα ήταν επικίνδυνο να συναντηθούν 50 άτομα με στολές παραλλαγής στο κέντρο της Ιερισσού ή σε κάποιο πολυσύχναστο σημείο.
Την ίδια ώρα σοβαρά ερωτηματικά προκαλεί η αδυναμία της Αστυνομίας που δεν έχει ακόμη ταυτοποιήσει και δεν έχει προχωρήσει σε συλλήψεις των δραστών, οι οποίοι απείλησαν να κάψουν ζωντανούς δύο υπαλλήλους εταιρείας σεκιούριτι και πυρπόλησαν δεκάδες κοντέινερ, τροχόσπιτα, φορτηγά και άλλα οχήματα, έξι μικροεργολάβων της περιοχής, προκαλώντας μεγάλες υλικές ζημιές.
Συνεργασία
«Οι δράστες δεν ήταν μόνο ντόπιοι, ούτε όμως και μόνο ξένοι. Είχαν επικοινωνία και συνεργασία με κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι τους βοήθησαν στην οργάνωση και την εκτέλεσης της επίθεσης» δήλωσε στο «Εθνος» υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ., επιβεβαιώνοντας ότι προς το παρόν «δεν υπάρχει φως στο τούνελ».
Από τα βίντεο που κατέγραψαν οι κάμερες ασφαλείας φαίνεται ξεκάθαρα ότι η τρομοκρατική επίθεση ήταν συντονισμένη.
Οι κουκουλοφόροι έφτασαν ταυτόχρονα στο σημείο του εργοταξίου, είχαν αφήσει σε κοντινή απόσταση τα οχήματά τους, τα οποία δεν διακρίνονται, κρατούσαν καραμπίνες, κοντάρια, τσάπες, και είχαν στις πλάτες τους σακίδια γεμάτα με βόμβες μολότοφ.
Οι κινήσεις τους ήταν αποφασιστικές και η ψυχραιμία τους πρωτοφανής, ενώ αμέσως μετά τα σοβαρά επεισόδια έφυγαν από την περιοχή με τα οχήματά τους, χωρίς κανείς να αντιληφθεί προς τα πού κινήθηκαν, καθώς δεν υπάρχει καμία μαρτυρία ή κατάθεση για τον αριθμό ή τον τύπο των αυτοκινήτων.
Νέο επεισόδιο βίας σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης, όταν άγνωστοι που επέβαιναν σε καρότσα αγροτικού πέταξαν πέτρες σε φορτηγό εργολάβου που μετέφερε τσιμέντο σε εργοτάξιο της «Ελληνικός Χρυσός».
ΙΕΡΙΣΣΟΣ
Προσαγωγές δύο ατόμων
Δύο άτομα προσήχθησαν χθες βράδυ στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Πολυγύρου. Κάτοικοι της Ιερισσού άρχισαν να συγκεντρώνονται έξω από το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα ζητώντας πληροφόρηση για την τύχη των δύο συγχωριανών τους. Αργά το βράδυ αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς να προκύψει κάτι σε βάρος τους.
ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Ενέργειες με απρόβλεπτες συνέπειες
Τη «βάρβαρη επίθεση ''αγνώστων'' στο εργοτάξιο της ''Ελληνικός Χρυσός'', τη βάναυση συμπεριφορά κατά των εργαζομένων που έγιναν αποδέκτες τυφλού μίσους από δήθεν υπερασπιστές του περιβάλλοντος και την πυρπόληση μηχανημάτων και εγκαταστάσεων» καταδικάζει ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων.
Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι τα γεγονότα της Κυριακής αποτελούν «επακόλουθη κλιμάκωση της λυσσαλέας αντίδρασης ομάδων που αντιτίθενται στα επενδυτικά σχέδια παραγωγής χρυσού στην Ελλάδα και αμφισβητούν τις νόμιμες διαδικασίες αδειοδότησης, καθώς και τις αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων της Δημόσιας Διοίκησης» και σημειώνεται ότι «αυτό ήρθε ως αποτέλεσμα είτε με την πολιτική κάλυψη, είτε με την αμφιλεγόμενη πολιτική στάση εκπροσώπων του πολιτικού μας συστήματος ή με την αδράνεια και την ανοχή των εκάστοτε κρατούντων.
Μέσα στο ίδιο κλίμα εντάσσεται και η έντονη αμφισβήτηση της εμπεριστατωμένης επιστημονικής τεκμηρίωσης των ακολουθούμενων μεθόδων παραγωγής χρυσού στα μεταλλεία της ''Ελληνικός Χρυσός'' από έγκριτους και καταξιωμένους επιστήμονες».
«Αποτελεί απαράδεκτη, για ευρωπαϊκό κράτος, ενέργεια να αδειοδοτείται ένα έργο μετά από επίπονες διαδικασίες και στη συνέχεια να παρεμποδίζεται η υλοποίησή του από ''άγνωστες'' οργανωμένες μειοψηφίες, οι οποίες φθάνουν σε ακραίες και επικίνδυνες ενέργειες με απρόβλεπτες συνέπειες» καταλήγει η ανακοίνωση.
ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ